Comandantul portavionului USS Theodore Roosevelt (CVN-71), apraținând marinei militare a Statelor Unite ale Americii, a fost înlăturată de la comandă după ce a afirmat că US Navy nu face suficient pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus tip COVID-19 la bordul navei.

USS Theodore Roosevelt (CVN-71)

USS Theodore Roosevelt (CVN-71)

Într-o scrisoare datată pe 30 Martie, comandorul Brett Crozier a cerut marinei militare americane să se implice mai mult în combaterea pandemiei și salvarea vieților marinarilor. Crozier a atenționat că răspândirea bolii este în proces de răspândire accelerată.

Aproximativ o sută de marinari aflați la bordul portavionului Theodore Roosevelt au fost infectați și peste o mie de oameni au intrat în carantină. Nava avea la bord în jur de cinci mii de marinari în momentul sosirii în baza navală din Guam.

Ca rezultat al scrisorii comandorului, șeful forțelor navale americane, Thomas B. Modly, a decis înlăturarea de la comandă a lui Crozier.

“The executive officer, captain Dan Keeler, has assumed command temporarily until such time as rear admiral select Carlos Sardiello arrives in Guam to assume command.”

A spus Modly într-o declarație de presă.

Conform lui Modly, scrisoarea comanantului portavionului Roosevelt a ridicat îngrijorări legate de capabilitățile operaționale și securitatea operațională a navei.

“I could reach no other conclusion than that captain Crozier had allowed the complexity of his challenge with COVID breakout on the ship to overwhelm his ability to act professionally, when acting professionally was what was needed most.” 

A adăugat Modly.

Iulian Iamandi