Comandamentul Marinei Rusiei a decis să modernizeze hidroavioanele antisubmarin tip Beriev Be-12. Acestea vor putea decola atât de pe apă, cât și de pe pistă. Modernizarea va oferi hidroavioanelor Be-12 sisteme complet noi de țintire și de armament.

Beriev Be-12

Beriev Be-12

Hidroavioanele Beriev Be-12 sunt cele mai vechi avioane operaționale din forțele armate ale Rusiei, precizează cotidianul rus Izvestia.

Be-12 va avea parte de o modernizare radicală a celor trei seturi de sisteme cu care vor obține informații despre submarinele inamice: hidro-acustic (care detectează submarinele după zgomot), radar și magnetic (sisteme cu care submarinele sunt descoperite după emisiile magnetice ale țintelor).

Hidroavioanele Beriev Be-12 vor fi dotate și cu armament modern – torpile antisubmarin și bombe de adâncime.

Be-12 a efectuat primul zbor în anul 1960. Hidroavionul Be-12 are aripile în formă de “V”pentru a decola mai ușor de pe apă.

Fuselajul hidroavionului are în partea inferioară forma unui corp de navă, fapt care îi permite amerizarea și decolarea de pe mare de gradul trei.

Cu o viteză de peste 500 de kilometri pe oră, rezerva de combusitibil îi permite hidroavionului să zboare peste patru mii de kilometri, sau să execute o misiune de patrulare de câteva ore.

Hidroavionul poate fi înarmat cu mine, torpile și bombe.

Beriev Be-12

Be-12 – parcă așa îl admiram prin Modelism, cândva sursa unică de informare

Beriev Be-12 a fost fabricat în perioada 1960 – 1973 într-un număr de 143 de exemplare și a fost exploatat operațional în toatele flotele sovietice.

Hidroavioanele Be-12 au fost scoase din serviciu în perioada 1993 – 1998. Ultimele șase exemplare operaționale încă se află în componența Regimentuluii 318 Aviație din componența Mării Negre, iar aproape o duzină se mai găsesc prin atelierele aerodromurilor din Tanganrog și Ostrov.

Dincolo de vestea interesantă pentru pasionați – Berievul 12 fiind o pasăre rară și mai ales deosebită – vestea ne leagă direct. Da, rușii modernizează hidroavioanele de patrulare maritimă și luptă antisubmarin de la Marea Neagră. Da, n-avem submarin operațional.

Da, Be-12 e de pe vremea… să zic de pe vremea lui Fred și a lui Barney? Nu, am să zic că Beriev Be-12 este de pe vremea avioanelor de vânătoare MiG-21 din care încă mai exploatăm două escadrile operaționale cu care chiar facem treabă, nu le zburăm de drag.

Bătrânele Be-12 vor deveni din nou periculoase. Și redevin periculoase pe la gardul nostru. Ne vor sâcâi pe la fruntarii și vom cheltui resursă pentru a le intercepta.

Asta e concluzia.

 

Iulian Iamandi