Într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti, comandantul Marinei Ruse, Amiralul Vladmir Vysotsky, a declarat că s-a decis împotriva construirii submarinelor din clasa Lada (Project 677).
Proiectul clasei de submarine diesel-electrice Lada a fost finalizat la finalul anilor ’90, dar nici unul dintre planificatele submarine nu au intrat în serviciu operaţional, deşi nava cap de serie a clasei, St. Petersburg, a efectuat probe în Marea Baltică.
Scurt şi tăios, Vysotsky a dat cu barda:
“The Russian Navy does not need the Lada in its current form.”
Jeap! S-a auzit pe fundal decapitarea programului Lada. Era chiar să încep aşa: cu regret, informăm fanii submarinelor ruseşti, în special pe cei care aşteptau cu nerăbdare apariţia clasei Lada… Dar, iaca, cică Vysotsky a mai spus că primul submarin non-nuclear al Rusiei, dotat cu propulsie anaerobă, va începe probele în anul 2014:
“It is entirely possible we will receive a test version of an air-independent power plant in the next few years. On boats of the Lada class, two of which are already laid down. Trials may begin in 2014. That is absolutely realistic,”
Adicăăă, nu l-a decapitat! Lada n-a murit, trăiască Lada! Dar, nu aşa frăţioare, nu aşa bre, nu aşa… în forma asta, s-au cum s-a exprimat amiralul. Nu! Mai luaţi-l şi voi la pilă, mai un test cu pisica, alea-alea.
Nimic mai mult. Imediat după zicerile despre Lada, Vysotsky a dat-o pe alte subiecte. Cică, toate submarinele strategice active vor fi echipate cu rachete Liner, o versiune avansată a rachetei Sineva:
“For now only those on combat patrol in the Pacific Ocean are equipped with them. But in future all our active strategic submarines – Delfin and Kalmar (Delta III and Delta IV) – will be armed with these rockets,”
Tot marele amiral a mai spus şi că este planificată demararea construirii unui nou portavion, înainte de 2020:
“Actual construction of the ship will begin before 2020 and will be completed after 2020. The design of the new carrier complex will be determined in the course of two years, by 2014,”
Iar la final, Vysotsky a confirmacă Bulava şi submarinul strategic cu propulsie nucleară Yury Dolgoruky vor intra simultan în serviciu în cursul acestui an.
Şi apoi, veştile s-au oprit. A fost însă de ajuns, nu?
Sursa: RIA Novosti
Baza fi-va proiectul 636.3, o dezvoltare a lui Kilo la care pare-se s-ar putea include si un modul AIP
Dar si LADA e o dezvoltare a lui KILO. Ma distreaza denumirea, rusii au simtul umorului. Lada inseamna “iubita” si “Ladochka” amuleta.
Eu totusi ma gandesc ce dracu au toti cu 2020 atunci au pus-o de un meci si o casapeala in grup? Nu stiu de ce toate programele de inarmare si morenizare converg spre acel an…..
Din cate stiu, numai noi suntem mai intarziati… avem ca si reper 2025.
Noi o sa ne dotam dupa, nu are rost sa fim dotati in timpul razboiului, dupa le luam mai ieftin vedem si care sunt mai eficiente, si o sa ramanem o insula de stabilitate si prosperitate cand toti in jur se bat.
S-or pregati pt razboaiele petrolului si gazelor. Ca sunt cam pe terminate…
Se zice ca de peak oil trecuram de ceva timp.
Interesul ar fi bazinul Marii Caspice.
Noi ne modernizam dupa ce se termina razboaiele.
Modernizam akm-urile, ca altceva nu mai ramane dupa 2025…traiasca chioru’, ca acu’ se vorbeste de marirea pensiilor…
Da’ dupa 2025 o sa primim petrol/gaze/mancare si bani de la americani, asa ca nu va faceti griji 🙂
E momentul cand rusii vor spune “niet” tuturor. Pe aici nu se mai trece.
Pai clasa Lada e buna doar pe hartie .
Rusii vor submarine conventionale echipate cu tehnologie cat mai moderna.Probabil ca actualele submarine Lada sunt prevazute cu echipament deja uzat moral, asa ca au amanat pana in anul 2014 cand vor iesi pe piata cu tehnica moderna de ultima generatie, inspirata intro anumita masura din tehnica occidentala.
Nu. Pur si simplu sub-urile cu propulsie nucleara sunt prea scumpe. Asa ca au purces la construirea diesel-electrice care sunt mult mai ieftine. Un studiu a precizat ca LADA nu e oportun atata timp cat Kilo e inca foarte performant. Si ca Lada nu trebuia sa apara inca.