Severodvisnk

Severodvisnk

Severodvinsk, primul submarin nuclear de atac al clasei Project 885M/Yasen, a fost predat Marinei Rusiei.

Submarinul, clasa Graney conform nomenclatorului NATO, a fost construit la santierul naval Sevmash incepand cu anul 1993.

“The delivery acceptance certificate for the first Yasen was signed at Sevmash on December 30,”

Se precizeaza in portalul rus de stiri RIA Novosti.

Severodvinsk este unul dintre cele opt submarine Yasen comandate de Marina Rusa. Urmatoarele doua, Kazan si Novosibirsk, se afla in constructie dar in varianta moderinzata Yasen-M.

Submarinul Severodvinsk are un deplasament in imersiune de 13 800 tone, lungimea de 119 metri. Poate atinge o viteza maxima sub apa de 31 noduri si se poate scufunda pana la o adancime de 600 metri.

Severodvinsk are un echipaj de 90 oameni, din care 32 ofiteri.

Armamentul principal al acestui submarin il constituie 24 rachete de croaziera Oniks (SS-N-26) si Kaliber (SS-N-27), carora li se adauga torpile ghidate si mine.

Zilele trecute, submarinul nuclear de atac Smolensk (Project 949A/Oscar II) a reintrat in efectivele Flotei Nordice dupa doi ani de reparatii si modernizari in santierul naval Zvyozdochka.

Construit in 1990, Smolensk are o lungime de 155 metri si un deplasament de 24 000 tone. Smolensk poate opera la o adancime de 600 de metri si o viteza maxima de 32 noduri.

Armamentul acestui submarin este compus din 24 rachete supersonice de croaziera tip P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) care au raza de actiune de 550 kilometri.

Un alt submarin al clasei Oscar II, Voronezh, a fost reparat si modernizat dupa care s-a realaturat Flotei Nordice in luna Noiembrie a anului 2011.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –