Elicopter Puma NAVAL, Capu Midia, exerciţiul ROUSOFEX 2015

Elicopter Puma NAVAL, Capu Midia, exerciţiul ROUSOFEX 2015

Foarte drage nouă, elicopterele Puma NAVAL îşi măresc familia cu un al patrulea membru.

Apropos, l-am tot aşteptat… şi nu se mai auzea nimic de acest al patrulea şi ultim elicopter Puma NAVAL din comandă.

Vestea care începe cu “mîine”, e că mîine la IAR Ghimbav se va lăsa cu evenimentul de încheiere al programului IAR-330 Puma NAVAL, faza de fabricaţie. Zic asta, cu gândul la fazele de modernizare…

Astfel, începând cu ziua de mîine, Statul Major al Forţelor Navale îşi întregeşte numărul de elicoptere destinate operării atât de pe ţărm, dar mai ales de la bordul fregatelor Mărăşeşti, Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Elicopterele Puma NAVAL au fost proiectate pentru a răspunde cerinţelor operaţionale, fiind capabile să execute misiuni diverse, între care cele de luptă antisubmarin, atac naval prin coordonarea cu atacul navei bază asupra ţintelor aflate dincolo de linia orizontului, misiuni de patrulare maritimă, de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, transport logistic, MEDEVAC, misiuni antiterorism şi antipiraterie.

Program început în 2005

Programul Puma NAVAL a început în anul 2005 prin stabilirea configuraşiei tehnice a acestui tip de elicopter, ca urmare a încheierii între IAR Ghimbav şi Ministerul Apărării Naţionale, a contractului multianual pentru perioada 2005 – 2011.

Complexistatea programului a impus desfăşurarea acestuia în etape de dezvoltare a configuraţiei, care să permită integrarea unor sisteme noi la bordul elicopterului, dar să îi prilejuiască beneficiarului adaptarea treptată cu intrarea în dotare a unei n oi componente aeriene în acţiunile de luptă pe mare.

În perioada 2005 – 2008, s-a derulat etapa E1. Calificarea elicopterului în această configuraţie s-a realizat în Mai 2007, iar livrările s-au efectuat până în Decembrie 2008.

În perioada 2008 – 2011 s-a desfăşurat etapa E2A, care a constat în integrarea unor importante echipamente, sisteme şi instalaţii.

Calificarea elicopterului în configuraţia etapei E2A s-a efectuat în Iunie 2011, iar recepţia celor trei elicoptere s-a desfăşurat până în Noiembrie 2011.

Puma NAVAL, Ziua Marinei 2015

Puma NAVAL, Ziua Marinei 2015

Dotat cu torpile britanice

În cursul anului 2012, pentru efectuarea misiunilor antipiraterie, s-au realizat capabilităţi şi s-au montat pe elicopter mitraliere calibrul 7,62 şi 12,7 mm.

La sfârşitul aceluiaşi ani, s-a încheiat contractul corespunzător fazei 2B (divizată în două subfaze), care a constat în integrarea sistemului de lansare geamanduri radio-acustice, a sistemului automat de identificare a navelor, a sistemului de lansare torpile, precum şi a celui de rezervoare suplimentare largabile.

Elicopterul a fost dotat cu torpila britanică Stingray, produsă de BAe Systems, Marina Română devenind al patrulea utilizator din lume, după Marea Britanie, Norvegia şi Thailanda.

Calificarea celor două faze s-a efectuat în Septembrie 2014, cu livrări în intervalul Octombrie-Ianuarie anul următor, respectiv în Septembrie 2015 cu livrări în Septembrie-Decembrie 2015.

Sursa: BZB

 

Iulian Iamandi