CMS 9LV – Centrul de comada a luptei la bordul Fregatei ANZAC HMAS Perth

Saab a contribuit cu două din sistemele sale inovative la cel de-al doilea exerciţiu Information Warrior al Marii Britanii.

Sistemul de conducere a luptei 9LV al Saab (CMS) şi sistemul de Comunicare Integrată TactiCall (ICS) au fost utilizate cu succes în Information Warrior 18 (IW18), un exerciţiu condus de marina militară regală si de industria de resort britanice.

Exerciţiul s-a desfăşurat la Garnizoana Marinei regale britanice de la Stonehouse şi în parcul tehnologic de la Portsdown al companiei multinaţionale de tehnologie de apărare QinetiQ, şi a avut drept scop să impulsioneze viitoarea dezvoltare a capabilităţilor de luptă, focalizându-se pe latura computerizată a războiului modern.

IW18 pur şi simplu a pus un reper în capabilităţile noastre actuale, pentru a permite testarea ulterioară, a demonstrat tehnologia disponibilă pentru a dezvolta viziunea Marinei Regale asupra Războiului Informaţional, atât prin dezvoltarea propriei sale arhitecturi deschise reprezentative, cât şi prin participarea directă din domeniul industrial. Este încurajator să vezi companii importante din domeniul apărarii, precum Saab, gata să demonstreze modul în care sistemele lor CMS şi Tactical ICS pot opera într-o arhitectură deschisă, care aparţine guvernului britanic. Sunt convins să asta ne va ajuta să continuăm dezvoltarea unui Avantaj informaţional şi să livrăm capabilităţi de luptă relevante şi eficiente din punct de vedere al costurilor,” a declarat Comodor Ian Annett, de la Marina Regală britanică.

Mai ales, ca parte a viziunii Ministerului britanic al Apărării privind noile standarde deschise pentru toate sistemele, Marina regală britanică doreşte să implementeze la bordul navelor sale o arhitectură de sistem care va fi deschisă şi va putea fi dezvoltată.

Aliniindu-se acestei viziuni, 9LV CMS al Saab este deschis şi modular, bazat fiind pe principii de arhitectură IT moderne, ceea ce sporeşte capabilitatea misiunilor, premiţând operaţiuni flexibile şi eficiente. Sistemul 9LV a fost de asemenea singurul CMS care a participat la IW18, cu standardele de interfaţă deschisă necesare pentru a gestiona mediul simulat, cu un design modular şi scalabil, ceea ce înseamnă că hard-ul şi soft-ul său se pot adapta cerinţelor specifice. Sistemul 9LV este deja utlilizat de Marinele militare ale Australiei, Canadei si Suediei.

Rolul TactiCall în IW18 a fost să răspundă nevoilor operaţiunilor marinei moderne, care constau adesea din instalaţii comune şi includ numeroase benzi de frecvenţă diferite, reţele şi echipamente radio.

TactiCall ICS interconectează toate tehnologiile de comunicare, reducând efortul şi riscurile şi sporind tempoul. El este singura platformă de integrare Voice over Internet Protocol (VoIP) certificată în prezent pentru EAL5+ în cadrul comunităţii NATO.

În plus, ca sistem modular, TactiCall se integrează perfect cu echipamentul terţelor părţi, protejând investiţiile anterioare şi prelungind durata de viaţă a sistemelor existente.

TactiCall este folosit de forţele armate ale Norvegiei şi Australiei, şi are şi aplicaţii civile, înclusiv servicii de urgenţă şi sectorul offshore.

Saab este încantat că a colaborat îndeaproape cu Marina regală britanică şi cu QinetiQ nu doar pentru a testa o gamă nouă şi inovativă de capabilităţi, dar şi pentru a fi un partener apropiat în demonstrarea potenţialului de colaborare mai strânsă în cadrul industriei de profil. Munca noastră cu QinetiQ arată că avem un model de business deschis, precum şi sisteme deschise,” a spus Andrew Walton, Responsabil pentru Marea Britanie şi Irlanda în cadrul Zonei de Piaţă Europa a Saab.

Sursa: Saab