Marea Britanie a decis să suplimenteze pachetul de asistență pentru sporirea capabilităților de apărare a Ucrainei împotriva unui eventual atac din partea Rusiei, prin trimiterea de rachete antitanc.

Next Generation Light Anti-tank Weapon - NLAW

Next Generation Light Anti-tank Weapon – NLAW

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a vorbit în Parlamentul Britanic pe această temă și a anunțat:

“Today I can confirm to the House of Representatives that in light of Russia’s increasingly threatening behaviour and in addition to our current support, the UK is providing a new security assistance package to enhance Ukraine’s defence capability.

We have decidet to supply Ukraine with light, anti-tank and defensive weapons systems.”

Wallace a informat că un număr mic de militari britanici va susține pregătirea inițială a ucrainienilor pentru o perioadă scurtă de timp, ca parte a Operației ORBITAL (misiunea britanică cu instructori în Ucraina).

“Let me be clear: this support is for short-range and explicitly defensive weapons; it is not a strategic weapon and does not pose a threat to Russia. They are to be used in self-defence and British personnel conducting basic training will return to the United Kingdom after it has been completed.”

A precizat Ben Wallace.

Păi…

Păi, cel mai probabil, englezii au trimis și vor mai trimite sisteme antitanc portabile NLAW. Io așa zic.

NLAW, adică Next Generation Light Anti-tank Weapon este o armă dezvoltată în comun de către compania suedeză Saab și cea britanică Thales.

Complexul NLAW este produs în serie începând din anul 2009 și a intrat în serviciul armatei britanice (care a comandat douăzeci de mii de exemplare) și a celei suedeze (unde a fost botezată RB-57), fiind de asemenea exportată.

Și… cred că britanicii le dau ucrainienilor NLAW-uri ale căror perioadă de viață în stocare a împlinit o oarecare vârstă…

Iulian Iamandi