MBDA a primit din partea Ministerului Apărării din Marea Britanie un contract în valoare de 550 de milioane de lire sterline pentru producția sistemului de rachetă SPEAR.

SPEAR missile swarm fired by F-35 ©-MBDA

SPEAR missile swarm fired by F-35 ©-MBDA

SPEAR (cunoscută în Marea Britanie ca SPEAR3) este o mini-rachetă de croazieră de primă clasă. SPEAR va fi principala armă cu rază medie și lungă de acțiune a avioanelor de luptă F-35 din Marea Britanie, care va permite eliminarea unor ținte complexe, precum sistemele mobile de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, de la distanțe mari, indiferent de condițiile de vreme.

Tragerile ghidate cu SPEAR vor începe în următoarele 18 luni de pe un avion Eurofighter Typhoon, iar producția de rachete și lansatoare este programată să înceapă în 2023. Noul contract urmează implementării cu succes a fazei de dezvoltare a SPEAR, contractată în 2016, și semnării contractului pentru integrarea SPEAR pe F-35, în 2019.

Éric Béranger, CEO MBDA: „Grupul MBDA este încântat să primească acest contract, rezultatul multor ani de muncă susținută din partea echipelor noastre de ingineri dedicați. Armele din categoria stand-off, network enabled sau swarming sunt o parte esențială a viziunii MBDA. SPEAR este un produs de top, fiind cea mai avansată armă de acest tip din punct de vedere tehnic”.

Contractul SPEAR presupune angajarea, în perioada de vârf, a 570 de persoane la MBDA, plus încă 200 în lanțul de aprovizionare. Astfel, vor fi create 190 de locuri de muncă de înaltă calificare la MBDA. Contractul face parte din parteneriatul inițiat în 2010 între Ministerul Apărării din Marea Britanie și MBDA, privind proiectarea și producția de arme complexe suverane.