Birourile permanente reunite au transmis solicitarea la comisiile parlamentare de apărare.
“Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită.”
A motivat Ministerul Apărării Naționale.
MApN a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurilro de atribuire a următoarelor programe de înzestrare:
Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD
Programul constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.
Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4.200 milioane euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va derula în două etape, se precizează în document, menţionându-se că în etapa I se are în vedere achiziţia a şase sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a şase sisteme SHORAD şi şase sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre.
Iniţierea primei etape se va realiza în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 8 ani, până în anul 2030, valoarea estimată a contractelor de achiziţie fiind de 2.100 milioane euro. Pentru etapa a II-a iniţierea va fi realizată după anul 2030, valoarea estimată a acestei etape va fi mai mare de 100 milioane euro, mai precizează MApN.
Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI
Programul constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.
Valoarea totală a programului este estimată la 2.995 milioane euro. Şi în acest caz programul, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 9 ani, se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoare de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 milioane euro. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.
Sistem obuzier calibrul 155 milimetri, de nivel Batalion
Programul constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane dolari, mai precizează MApN.
Programul se va desfăşura în două etape, prima, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 6 ani, are în vedere achiziţia a trei sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament, valoarea estimată a contractelor fiind de 1.158 milioane dolari. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a două sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028.
Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM
Programul constă în achiziţia a 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane dolari.
Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER
Programul constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane dolari.
La ultimele două programe, achiziţia se va realiza în baza unor acorduri cu SUA de tip “Guvern la Guvern”, cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare.
Iulian Iamandi
“Programul constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.
Valoarea totală a programului este estimată la 2.995 milioane euro.”
Cam scump, Slovacia a ieșit mai bine cu CV 90, cu integrare în industria locală.
https://www.baesystems.com/en/article/slovakia-signs-deal-for-152-cv90s-under-government-to-government-agreement
As part of a government-to-government agreement between Sweden and the Slovak Republic, the Ministry of Defence of the Slovak Republic has signed a $1.37 billion (€1.3 billion) agreement for the delivery of 152 CV9035 infantry fighting vehicles (IFVs) from BAE Systems.
Sper ca o sa aiba MAPN-ul decenta sa nu cumpere ASCOD 2 – eu inca sper in CV 9035 MK4 sau Lynx – imi pare mult mai bun deal-ul cu oricare dintre firmele care produc MLI-urile astea decat cu GDLS ca astia au 10 ani de cand lucreaza la ASCOD 2-ul britanic Ajax si tot nu le iese.
Marius la bsda cat si in slovacia au fost aia de la Steyr nu santa barbara sistemas probabil cu Ulan 2 in plus depinde si ce pom de craciun au vrut britanicii faptul ca au pornit de la platforma ascod nu inseamna ca Ajax si suratele sunt ascod 2
Cand eram pe RoMil am avut numeroase dispute din cauza publicitatii mascate de pe site-ul respectiv, asta fiind unul din motivele pentru care nu mai pot posta pe site-ul respectiv. Surpriza este ca si aici nu scap de aceasta publicitate sau propaganda,nu stiu cum sa-i zic.
Ministerul apararii din Slovacia a publicat in mai 2022 un studiu de fezabilitate despre achizitia de IFV uri.
“1.5.4.1.2. General Dynamics European Land Systems Santa Bárbara Sistemas (Kingdom of Spain) – ASCOD vehicle”
” 3.4.3.3. Third in line
The ASCOD vehicle was placed third, despite the fact that it was placed second on the basis of points
This shift was made on the basis of information provided by the manufacturer, in connection with unwanted vehicle vibrations. Problems are connected
with the current design development of the vehicle, specifically with the resonance of the vehicle structure when driving on a hard surface (see the submitted government offer Spanish page 48, point 9.2. noise and vibration). In the context of this information, it is reasonable to assume that the problem is not final for the vehicle technically solved and requires further development with implications for the project time frame. For this reason, it is recommended to measure the resonance within testing of vehicles in VTSÚ Záhorie. “
Publicitate mascată?
Aici publicitatea este directă. Din 2009 încoace noi am fost pe la evenimente și exerciții, în baze militare, poligoane, pe nave în larg, în avioane, etc, totul fiind susținut la chetă camaraderească pentru combustibil, cazare, uneori am împărțit toți un pachet de țigări. Am cheltuit o grămadă de bani făcând activități de teren, iar dacă acum găzduim publicitate în mod legal nu văd care este problema… având în vedere că avem de recuperat mulți bani din cei cheltuiți din salariile proprii. Și camerele foto, video, microfoane, acumulatori, cabluri, carduri de memorie, obiective mai lungi, etc, toate au costat bani.
La noi costurile nu se rezumă doar la găzduirea site-ului, la alte redacții cheltuielile sunt de 100-150 de Euro pe an hostingul și atât.
Noi nu am preferat să scriem de acasă, fără a merge la fața locului.
De ce am face publicitate ascunsă? 🙂
Da, există comunicate de presă din partea unor instituții și companii, dar acelea nu reprezintă publicitate ascunsă. Sunt aceleași comunicate de presă care ajung la publicațiile de profil.
Cât despre ASCOD, da, avem pe Youtube un interviu-prezentare a blindatului în expoziție la BSDA 2022, așa cum avem și alte interviuri de acolo. Și au fost făcute cu rol de informare a publicului nostru, nu pe bani. Era bine… mai cumpăram câte ceva, că tot ni s-a stricat microfonul fix atunci și nu ne-am permis altul nou sau ce ar fi fost necesar, adică o lavalieră.
E muncă activitatea asta, Caudillo, tot muncă e. Și mulți bani cheltuiți, raportat la salariile unor oameni normali. Că alții au în spate interese, partide, firme, companii de presă, infrastructură, echipe, echipamente, ferice de ei. Noi suntem #saraki. 🙂
Plus că fiecare are jobul personal, iar de-a lungul timpului fiecare a evoluat în carieră, familie, au apărut alte responsabilități, griji, probleme de rezolvat, așa că timpul destinat activităților la Resboiu s-a redus, iar la unii dintre membrii echipei a dispărut complet și ne revedem rar chiar și la o bere.
Două probleme:
1 . N am zis că Resboiu face publicitate mascată, la RoMil erau mulți cititori care făceau asta, Nicu_4 postează și pe RoMil.
2. Aș dori să știu cum putem comunica în privat, am niște nelămuriri și un pic de ajutor mi ar prinde bine.
Mulțumesc.
ha ha ha Aham sunt troll 😀
Nu mă interesează dacă ești troll, exista libertatea de exprimare.
Foarte ciudat este că indiferent unde postez eu ceva despre ASCOD apar postări care susțin că ASCOD e un MLI numai bun pentru armata română.
“in slovacia au fost aia de la Steyr nu santa barbara sistemas probabil cu Ulan 2 ”
Afirmația că în Slovacia a fost Steyr și nu Santa Barbara Sistemas e ceva inedit, n am mai întâlnit justificarea de mai sus, deși e contrazisă evident de Ministerul apărării slovac.
M am contrazis cu IAT și Anla pe tema ASCOD până la atacuri la persoana, nu mă așteptam ca și pe Resboiu să găsesc aceasi încăpățânare de a ignora problemele ASCOD