Fortele Navale

MApN a cumparat un elicopter Puma Naval de la IAR Brasov

Puma Naval apuntare pe fregata Regele Ferdinand, 13 August 2012

Puma Naval apuntare pe fregata Regele Ferdinand, 13 August 2012

Ministerul Apărării, în calitate de autoritate contractantă, a cumpărat un elicopter navalizat cu 54.818.912 de lei, fără TVA, de la societatea IAR Braşov, potrivit anunţului de atribuire publicat astăzi în SEAP.
Ministerul Apărării a ales procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, întrucât produsul poate fi furnizat numai de un anumit ofertant, din motive tehnice, se arată în anunţul de atribuire. Precizăm că în prezent, IAR Braşov este singurul producător de elicoptere militare şi comerciale din ţară, pentru care furnizează şi servicii de upgrade, mentenanţă şi piese de schimb.

IAR Brasov este jucător mare în industria aerospaţială din România încă din 1925. Societatea este activă şi în domeniul construcţiei de avioane uşoare (utilitare şi de agrement), baloane şi dirijabile.
Principalii clienţi ai IAR Braşov sunt statul român şi o serie de parteneri externi din Israel, Oman, Angola şi Pakistan.

Sursa: Economica

– Victor –

 

12 Comments

 • Buna ziua,

  Sa nu va suparati pe mine, fanii elicopterelor, dar n-am sa ma abtin: bine ca au luat de la IAR, ca daca luau din China s-ar fi numit elicopter Puna Naval.

  • De muuuuuuult de tot, pe vremea cand lucrurile in MApN se miscau(perioada 1996-2004), dupa ce s-au cumparat Fregatele, prin 2002-2003 a aparut o stire conform careia MApN ar avea de gand sa achizitioneze in total 8 elicoptere navale, probabil cate una pentru cele doua Fregate Type 22, cate una pentru fiecare din cele 4 Corvete Multifunctionale si poate 2 pentru Nava de Transport Strategic sau tinute la sol, nu stiu, nave care la momentul respectiv ar fi urmat sa intre in dotare intr-un orizont de 15-20 ani, se vede ca s-au inselat.

 • Aveti un link legat de specificatiile tehnice ale aeronavei cu aripa rotativa de la IAR? Ma bucura faptul ca se mai face si la noi cate ceva.

 • Imi poate explica cineva pe scurt care este situatia cu IAR Brasov si Eurocopter? Este 100% al Eurocopter, s-au impartit in 2 si impart uzina, ce se mai produce pe acolo, ce au de gand sa produca? Multumesc.

 • O veste buna finally! Cam cat timp le ia sa fabrice o bucata? Pana la sfarsitul anului asta il livreaza?
  Nimic despre inarmarea elicopterelor? Si raman cu motorizarile originale nu trec pe Makila?

  • Un IAR se fabrica in jur de 1-1/2 ani.
   Destul de mult pentru un elicopter.
   Dar treuie sa stiti ca intradevar Eurocopter e o capusa pentru IAR.
   Eurocopter acum repara ei tot ce vine de afara si la IAR le ofera doar posibilitatea sa mai produca niste piese de schimb.
   Afacerea lui berceanu, in gatii mamii lui.
   IAR a pierdut cei mai buni piloti de testare, adica ia preluat Eurocopter, nici un comandor de elicopter naval sau MAI ori altul nu punea mana pe elicopter pana nu testau specialitii de la IAR elicopterul.
   Sunt fantastici pilotii de inceracre din Brasov, niste minuni ai manuirii elicopterelor.
   Cand erau mitingurile “Transilvania” la brasov, un director mi-a spus ca la miting daca veneau pilotii de incercare la mansa pe acele Puma lasa uluita impatimitii veniti la miting.
   Adevarul ca asa si e, eu i-am vazut cum le testeaza, daca n-ai sange in tine nu te urci cu ei in elicopter.
   Sunt de respectat acesti piloti.
   Fabrica nu mai detine decat o suta si ceva de muncitori, iar daca ar fi volum de productie nu ar avea cu cine sa le faca.
   Cat despre aripa fixa, off ma doare sufletul, niste idioti de conduactori perindati prin parlament.

 • Ce se mai aude de al 4-lea Puma naval?
  Mai exista, s-a renuntat la el?
  Iulian, poti sa afli ceva oficial de la MApN?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: