Ministerul Apararii a decis sa anuleze licitatia pentru achizitia celor 286 de masini blindate 4×4 care ar fi costat peste 80 de milioane euro fara TVA.
“Procedura de atribuire prin licitatie restransa a fost anulata in baza art. 181 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 114/2011, intrucat oferte depuse de operatorii economici au fost neconforme, neindeplinind in totalitate cerintele tehnice precizate prin specificatia tehnica de achizitie”
Acesta a fost raspunsul oficial al ministerului referitor la anularea acestei achizitii.
Procedura de achizitie ar urma sa fie reluata, iar in cazul in care se va finaliza cu succes, primele blindate vor intra in dotare intr-un termen de 2 ani.
Incepand cu anul 2013 cheltuielile militare ale Romaniei au intrat pe o panta ascendenta, inclusiv cheltuielile cu modernizarea dotarii, in intervalul 2013-2016 au fost achizitionate avioane F-16, rachete anti-tanc Spike, remorchere Damen, camioane Roman si Iveco, radare TPS-77, radare ATAR-2106 destinate sistemelor antiaeriene HAWK, a fost semnat un contract in valoare de 70 milioane euro pentru modernizarea a 7 elicoptere IAR-330 Puma L, per ansamblu a fost o perioada fasta pentru modernizarea armatei.
Anul 2016 a culminat cu un val de licitatii lansate sau achizitii prin atribuire directa de valoare mare: licitatie pentru modernizarea fregatelor T22R cu o valoare de 190 milioane euro, contractul pentru achizitia celor 4 corvete multifunctionale care urmau sa fie construite la Damen Galati, licitatia pentru cumpararea a 6 sisteme de drone tactice si in final licitatia lansata pentru cumpararea de masini blindate 4×4.
Toate aceste programe au fost anulate din diverse cauze, pana in prima jumatate a anului 2017, an care parea sa fie unul irosit in cea ce priveste dotarea cu tehnica noua, contractele limitandu-se la achizitia a 12 vehicule derivate pe sasiu TBT 8×8 PIRANHA III C, necesare completarii dotarii Batalionului 26 Infanterie, achizitia a peste 20.000 de echipamente individuale pentru protectie balistica(ochelari, casti de kevlar si veste de kevlar), inceperea remotorizarii/modernizarii navelor fluviale, in urma unor licitatii lansate in 2016.
Dupa care fost facuta publica intentia Romaniei ca in perioada imediat urmatoare sa se doteze cu 7 sisteme de aparare antiaeriana Patriot, program care pentru procesul de modernizare a dotarii si cresterii capacitatii de lupta a armatei reprezinta un plus major si o garantie ca urmatorii ani nu vor trece degeaba.
Insa, ca o ipoteza, in situatia in care in 2016 si prima parte a lui 2017, Romania ar fi incheiat contracte ferma pentru modernizarea fregatelor, achizitia de corvete, drone si vehicule blindate 4×4, a caror valoare cumulata ar fi fost de 1,7-1,8 mld euro, obligatii financiare peste care se suprapuneau masurile cu caracter populist luate de actuala guvernare (masuri luate independent de planurile de dotare ale armatei), care au dezechilibrat bugetul de stat, oare Romania si-ar mai fi permis sa inceapa derularea programului de dotare cu rachete Patriot, sa faca prima plata pana la sfarsitul acestui an si sa dispuna de primul sistem in tara in anul 2018? Este extrem de putin probabil ca acest lucru sa mai fi fost posibil din cauze pur contabile.
– David Victor –
Acesta era, de fapt, ultimul contract pregatit pentru Sebastian Ghita. Nu e cel care cerea motoare care sa consume nu stiu ce tip de combustibil… Pe care doar UTI il avea….:)
Tare , mergem din anulare in anulare a achizitiilor pentru Armata .
Ei n-or fi planuit ca platesc rata la Patriot si acuma trebuie sa scoata banii….
In alta ordine de idei….
http://adevarul.ro/economie/afaceri/se-incinge-lupta-inlocuirea-invechitelorpuma-noua-companie-vrea-produca-elicoptere-romania-1_597db9505ab6550cb89d575f/index.html
Avem oferte, dar nu avem deloc chef de cumparaturi! 🙂
Macar sa avem noi bani de S-70…
Eu ma indoiesc – pai au “fabrica” poloneza – ce la mai trebuie alta – asta daca nu vor sa-i sperie pe aia – si sa nu se mai gandeasca la alte prostii precum Airbus sau Agusta pt alea 48-70 de bucati…
Daca tot am luam – varianta asta pare ideala pt a inlocui Socat-ul
https://www.youtube.com/watch?v=PUJja7V5VGw
Ne-ar trebui doua escadrile cu elicoptere de atac.
Nu vorbesc ca sunt elicoptere de atac dedicate – dar par foarte bune in rolul de sprijin.
mama Mihaie ce fain ar fi, cum arata, sint perfecte pentru noi, poate ai o idee relativa la pret, experienta operationala si eventual comparatia cu altele similare. Dar modelu asta chiar e exceptional….vrabia malai viseaza.
https://image.ibb.co/fg2V5Q/y100bc_zps3h1zq0yk.jpg
ionut anghel, nu am lasat iar comentariile la liber ca sa am parte de spam din partea ta. Nu esti la primul gard sarit.
Pai si aia 2% din PIB pe ce se duc? Se reporteaza pe 2018?
Se pare ca incet incet ne indreptam catre o confirmare finala….anume ca anul asta cei 2% din PIB, in cazul in care or sa fie si cheltuiti intr-un final, se vor duce exclusiv catre prima rata pentru Patriot si nimic mai mult.
Intrebare este legata strict de ce se va intampla de la anul si care or sa fie prioritatilr, in mod normal modernizarea fregatelor si corvetele ar trebui sa demareze si ele pe modelul Patrior, adica incepeti lucrarile si plata o facem in rate anuale pana la intrarea lor in dotare.