Un avion Mirage 2000D s-a prăbușit ieri într-o zonă nelocuită în timpul executării unei misiuni de sprijin a unui grup tactic terestru din sectorul Hombori, regiunea Mopti (centrul Maliului). Echipajul format din pilot și navigator/operator al sistemelor de armament, s-a catapultat.

Mirage 2000

Mirage 2000

Conform informațiilor comunicate de către Statul Major al Forțelor Armate Franceze, echipajul a fost recuperat de un grup de căutare salvare și evacuat la Gao.

Misiunea CSAR a fost executată cu două elicoptere NH-90 Caiman escortate de două elicoptere de atac Tiger.

Ofițerul cu navigația și armamentul este rănit ușor.

Acesta este al treilea incident cu avioane tip Mirage 2000 de când forțele franceze au fost angajate în Sahel.

Ultimul accident a avut loc în luna Septembrie a anului 2017, când un avion Mirage 2000N aparținând Escadrilei 2/4 La Fayette a fost victima unui incident la decolarea de pe Baza Aeriană N’Djamena. Și de această dată, mulțumită scaunului de catapultare Mk10 “zero-zero”, echipajul s-a catapultat și a supraviețuit – doar ofițerul cu navigația și armamentul suferind o rană la un picior.

Cu trei ani înainte, la întoarcerea dintr-o misiune executată în nordul Maliului, un avion Mirage 2000D s-a prăbușit între Gao și Niamey. Echipajul s-a catapultat și de această dată.

Acest incident a fost cauzat de către absorbția unei păsări.

Iulian Iamandi