Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că două elicoptere care executau o misiune de luptă în Mali s-au ciocnit în aer. Treisprezece militari francezi care luptau împotriva extremiștilor islamici din această țară și-au pierdut viața în accident.

Mali

Mali

Forțele Terestre Franceze au anunțat că cei treisprezece militari decedați în accident executau o misiune de noapte care viza un grup terorist din Mali. Militarii căzuți la datorie făceau parte din Regimentul 5 Elicoptere de luptă, Regimentul 4 Vânători, Regimentul 93 Artilerie de Munte și Regimentul 2 Geniu al Legiunii Străine.

Macron și-a exprimat adânca tristețe, dar și sprijinul față de militarii francezi evidențiind curajul acestora în lupta cu amenințarea extremismului islamic din regiunea Sahel.

Declarația președintelui Franței nu a inclus detalii legate de accident.

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a anunțat că a fost demarată o investigație pentru a determina cauzele exacte ale accidentului.

Lista cu militarii francezi cazuti la datorie in coliziunea celor doua elicoptere in Mali

Lista cu militarii francezi cazuti la datorie in coliziunea celor doua elicoptere in Mali

Operația din Vestul și Centrul continentului african implică 4500 de oameni, fiind cea mai mare misiune militară a Franței desfășurată la distanță.

În ultimele două luni au fost uciși peste 100 de militari locali în cadrul atacurilor extremiștilor din Mali, Statul Islamic asumânduși deseori responsabilitatea.

Statele Unite ale Americii au afirmat că Regiunea Sahel este un front emergent în lupta împotriva Statului Islamic și a altor grupuri extremiste, inclusiv a celor care au legături cu Al-Qaida.

La scurt timp înainte ca liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, să fie eliminat, acesta și-a felicitat “frații” din Mali și din Burkina Faso.

Operația militară franceză Barkhane este unul dintre numeroasele eforturi de combatere a amenințărilor extremiste. Eforturile sunt susținute de o forță regională constituită din cinci state din regiune și o misiune a Organizației Națiunilor Unite de menținere a păcii în Mali.

România participă la Misiunea Multidimensională Integrată de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) sub mandat O.N.U. cu detașamentul Carpathian Pumas care cuprinde patru elicoptere și 120 de militari, inclusiv operatori de forțe speciale din cadrul Detașamentului Căutare Salvare în Luptă (D.C.S.L.).

Iulian Iamandi