C-17

C-17, Aerospace Forum – Sweden 2012

Premierul Stephen Harper a anunţat că pe o perioadă scurtă de timp, Canada va pune la muncă în folosul comunităţii un avion de transport greu tip C-17 Globemaster.

Avionul canadienilor va căra timp de o săptămână borcanele către capitala maliană Bamako. Cărăuşia nu va avea de-a face cu zona de luptă, ci se va întâmpla la cel puţin 350 de kilometri de conflict.

Şi a mai zis ceva Harper:

“The establishment of a terrorist region in the middle of Africa is of grave concern to the broader international community, including Canada and our close allies,”

Emoţionant.

Canada mai contribuie, tot aşa pe indirectelea, la luptele din Mali, antrenând militarii acestei ţări în vecina Nigerie. Antrenamentul are ca specializare tactici de contraterorism.

Premierul canadian a subliniat neimplicarea directă a ţării sale:

“It is not our intention to see a direct Canadian military mission to Mali. We ultimately believe the burden of responsibility for that has to be taken by African nations,”

Guvernul canadian a anunţat că este posibilă extinderea duratei de timp în care avionul C-17 va sprijini intervenţia în Mali, dacă Franţa o va cere.

C-17-le canadian va transporta la bordu-i aproximativ 35 oameni, echipaj şi personal tehnic.

Sursa: The Globe and Mail

 

– Iulian Iamandi –