Su-30 MKM la LIMA 2013 (foto Marina Listseva)

Su-30 MKM la LIMA 2013 (foto Marina Listseva)

Zahid Hamidi, ministrul malaezian al apărării, a dat publicității pentru Reuters lista finaliștilor în competiția pentru cumpararea a 18 avioane multirol.

Cele cinci oferte ajunse în finală sunt Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Boeing F/A-18 E/F SuperHornet, Saab Gripen și Suhoi Su-30 MKM. Deocamdată nu se cunpoaște prețul total al achiziției dar se vehiculează sume de ordinul miliardelor de dolari. Totuși, o decizie nu va putea fi luată mai devreme de sfârșitul lui aprilie când în Malaezia vor avea loc alegeri.

Toți cei cinci finaliști sunt prezenți la LIMA: Eurofighter cu 4 Typhoon-uri, Dassault cu 2 Rafale, Saab cu Gripen ale Forțelor Aeriene Tailandeze. Patru dintre ei au pus deja pe masă ofertele, rușii de la Suhoi evitând deocamdată să ofere ceva concret.

Fracezii de la Dassault au declarat că sunt gata să dezvolte cu firme malaeziene relații de lungă durată, în ceea ce privește programele industriale civile sau militare. De asemena au fost inițiate discuții cu firme din Malaezia care să asigure suportul pentru Rafale, în eventualitatea în care acesta este selectat.

Marți SAAB a semnat un acord de cooperare cu conglomeratul industrial DRB-HICOM Berhad, acesta urmând a fi inclus în lista de furnizori globali de subansamble și servicii pentru Gripen.

Michael Gibbons, vicepreședintele programului SuperHornet la Boeing a declarat: “Fără nici un dubiu, va fi vorba de un program de participare industrială pentru firmele din Malaezia.

– Marius Constantin –