Aviaţie

Malaezia doreste sa produca motoare pentru Rafale

Rafale si motorul Snecma M88

Conform agenţiei naţionale de ştiri Bernama a Malaeziei, compania Turbine Global Asia (GTA) a semnat o întelegere cu fabricantul de motoare francez Snecma cu privire la studierea posibilităţii de producere a propulsoarelor pentru avioane moderne, inclusiv cele instalate pe avionul omnirol Rafale.

Memorandumul dintre Snecma şi GTA este un prim pas în ceea ce priveşte colaborarea pentru transferul de tehnologie şi know how. Preşedintele GTA, Datuk Mohd Radzi Nonee Ashirin a declarat că Turbine Global Asia doreşte să devină un partener strategic pentru Snecma. Compania malaeziană asigură în prezent partea de service pentru motoarele Turbomeca în Malaezia.

Asta a fost ştirea de la Bernama via Aereo.

Să pun o întrebare… retorică legată de România? Nu. La ce bun? 🙁

 

9 Comments

 • Mai logic ar fi sa cumpere F/A-18E (pentru simplificarea logisticii)… Da’ asta nu inseamna ca oamenii nu pot sa stranga cu usa p’aia care vor sa-si vanda jucariile…

 • Aviz celor care sustin ca Romania nu poate nici aia nici celalalta, a e greu si tare complicat!

  Bine ca poate Malaiezia!

  • Marius Z., pe zi ce trece iti apreciez din ce in ce mai mult entuziasmul si optimismul. In acelasi ritm am sa zic si eu ceva: da, Romania va putea face… insa in urma a doua procese: renationalizare si investitii, inclusiv in specializarea unor oameni tineri.

   Sa nu crezi ca sunt Gica-contra. Este tara mea si vreau tot ce-i mai bun pentru ea. Inclusiv Rafale. Daca insa fac niste afirmatii, acestea sunt bazate pe realitate. Poate, candva, te vei intalni cu noi la o bere si vom discuta mai multe. 😉

   • Totalmente de acord ca e cale lunga, insa nimeni nu si-a cladit sau recladit tara fara sudoare si eforturi supraomenesti.
    Avand in vedere unde suntem acum, singura cale spre dezvoltarea tarii este sprijin politic la nivel national, munca la greu pentru cativa zeci de ani, investitii cat mai multe si mai ales (re)profesionalizare si un dram de noroc de la Cel de Sus.

    Cat despre bere, as veni cu placere dar sunt in Timisoara…

  • Iata cat de dramatic este tabloul cercetarii romanesti – un exod dramatic in ultimii 20 de ani:
   http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/exodul-creierelor-vezi-cati-cercetatori-pierde-romania-in-fiecare-an-si-cand-cercetarea-va-disparea-definitiv.html

   In cadrul analizei de fata, am inclus toti salariatii din unitatile de cercetare si dezvoltare, adica si personalul care participa direct si cel anexat acestui sector. Tot ceea ce inseamna personal din unitatile de cercetare!

   Iata datele: in 1993, aveam angrenat in activitatea de cercetare si dezvoltare un numar de 118.329 de angajati. In 2010, numarul acestora ajunsese la 46.136!

   Practic, in 17 ani, numarul cercetatorilor s-a redus de aproape trei ori. Daca o tinem tot asa, in 20 de ani ar trebui sa desfiintam acest sector cu totul, sa scoatem aceste domenii din nomenclatorul profesional.

   Mai mult decat atat, daca ne uitam in detaliu, vedem ca cercetarea in sectorul privat non-profit este aproape inexistenta. Doar 234 de cercetatori lucrau in zona privata non-profit. In statele industrializate, aceasta zona este extrem de puternica, poate cea mai puternica din toate sectoarele cercetarii.

   Si vestile proaste nu se termina aici: cercetarea din zona corporatista a inregistrat cel mai naprasnic declin.

   Astfel, in intreprinderile din Romania mai sunt doar 11.479 de cercetatori. In 1993, numarul cercetatorilor care activau in diverse intreprinderi era cu mult mai mare! Imens de mult!

 • Si daca tot vom trage ca boii, trebuie sa le dam de inteles politicienilor si “organelor de stat competente” ca lucrurile nu mai pot continua asa. Trebuie sa inceapa sa faca si ei tot mai mult tinand cont de interesul national.
  Fiecare banut trebuie folosit cu maxim de rezultate si fiecare strategie trebuie gandita pana la nivelul cel mai de jos, nu doar sa se rezume la maculatura de campanie electorala.
  Cam despre asta a cam fost vorba si in miscarea din strada de acum cateva luni…

  Iar rolul nostru, pe langa munca, ar fi sa incepem sa promovam inovatie, idei, variante si sa le aratam celor responsabili ca pana si niste simpli pasionati pot dezbate deciziile lor, care nu sunt infailibile, si incet-incet sa tina cont si de opinia publica.

  Apropos, eu la lucru sunt destul de pesimist – inginer test telecom, dar am fost obisnuit sa caut solutii, idei, imbunatatiri…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: