Armata Romana

Maine se semneaza contractul pentru achizitia a 227 de transportoare blindate Piranha V

Piranha V

Piranha V

Contractul pentru cumpararea a 227 transportoare blindate Piranha 5 de la compania americana General Dynamics va fi semnat vineri la Ministerul Apararii, in prezenta ministrului Mihai Fifor, anunta ministerul intr-un comunicat. 

In luna noiembrie Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea de Guvern prin care s-au aprobat circumstantele si procedura specifica pentru atribuirea unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate si derivate pe platforma PIRANHA 5 si a suportului logistic initial catre General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH.

Contractul prevede ca primele 30 de transportoare sa fie livrate din Elvetia, iar urmatoarele 197 sa fie integrate si produse la Uzina Mecanica Bucuresti. Costul total al programului este de circa 895 de milioane de euro.

Potrivit textului Hotararii de Guvern MApN ar trebui sa semneze un prim contract subsecvent de circa 400 de milioane de euro pentru 94 de transportoare, iar primele 5 ar fi trebuit sa ajunga in Romania inca de la finalul lui 2017.

Ca fapt divers, la parada militara de 1 Decembrie din Capitala trei transportoare blindate Piranha V au fost aduse de catre producator pentru a fi prezentate publicului.

In expunerea de motive MApN detaliaza nevoia de a dota fortele terestre cu noi transportoare si se precizeaza ca e nevoie de noi transportoare, cu protectie mai mare si putere de foc sporita, chiar daca acestea nu vor mai fi amfibii.

Pe langa achizitia de transportoare Piranha 5, statul roman mai este implicat intr-un parteneriat cu nemtii de la Rheinmetall care ar urma sa dezvolte si sa construiasca la Uzina de la Moreni un nou model de transportor blindat ambfibiu denumit Agilis 8X8. Proiectul va fi dezvoltat printr-o firma mixta romano-germana – Romanian Military Vehicle Systems din care statul roman detne 50%.

HotNews.ro a scris in detaliu in luna noiembrie despre planurile Rheinmetall si despre proiectul AGILIS ce va presupune circa 400 de transportoare blindate amfibii pentru MApN, dezvoltate si construite la Moreni, primul urmand a iesi pe poarta uzinei in 2020.

sursa: hotnews.ro

– David Victor –

22 Comments

  • Poate echiparea cu armament nu face parte din program, pentru aceasta fiind multe posibilitati ,si desigur ca nu toate vor fi dotate la fel. De ex. tipul rachetelor antitank.

 • Tímid, cred ca suntem in ceasul al 11 lea…e nevoie urgenta de elicoptere de atac,mai multen F16,tancuri, productia de seria a armei termobarice….etc

 • Inca 2-3 ani si incepe sa-i salte DNA pe baietii cu Piranha, asta e unul din contractele de unde pot sa-si traga ei bani! Daca avem proiectul agilis pt ce mai trebuie Piranha?

  Daca e asa mare nevoie, cumpara rapid niste Boxer de RM si rezolva criza! Dar nu e nevoie mare, din e am citit era vb de 30 in 2018 si tot asa pana prin 2022 .

  Legat de turela vazand pretul ar vb de un 30mm, daca e cu 12,7 e teapa curata

   • Pai diferenta este in cazul nostru, ce se incearca sa se construiasca la moreni un transportor blindat in colaborare cu RheinMetall adica Agilis(daca se va face), Iar Boxer e facut RM, deci o logistica mai simpla.
    Una e sa comanzi piese de schimb si suport de la o companie si alta e sa comanzi la doua, chiar trei, caci vom avea TAB romanesc, GD si RM.

    Putea f bine sa fie si P3c ca si amfibiu si P5 MLI, ar fi avut mai multa logica din punctul meu de vedere, cel putin eu asa le vad. Nu sunt fan nici GD si nici RM, dar imi place uniformizarea

    Deoacamdata la camione avem Ghiveci, la transportoare vom avea ghiveci, si parca vad ca si la elicoptere si restul echipamentelor vor fi tot ghiveci.

    Plus ca programul P5 a aparut peste noapte, iar in 6 luni vad ca e semnat contractul, mie imi ridica foarte multe semne de intrebare!

    • @Cosmin
     “Pai diferenta este in cazul nostru, ce se incearca sa se construiasca la moreni un transportor blindat in colaborare cu RheinMetall adica Agilis(daca se va face), Iar Boxer e facut RM, deci o logistica mai simpla.” – Adevarat. Cuvintul cheie e “incearca”. Deci incercarea asta urma sa coste Romania aproape juma de miliard de dolari pentru “dezvoltarea” prototipului pana in 2020:
     http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21977266-rheinmetall-proiectul-transportorului-blindat-8×8-agilis-construit-uzina-moreni-merge-inainte-alte-proiecte-blindate-vor-nemtii-faca-romania.htm

     Si te trezesti in 2020 cu Saur 3 revopsit in Agilis si vandut la pret de Boxer – ca asa-i in tenis :).

     Ca Boxer ca logistica mai simpla… – haide bre – sa fim un pic realisti – logistica e problema? Pai in momentul de fata avem B33/TAB77/71/79 cu toate derivatele lor – ti se pare ca e logistica simplificata? mai bine ai zice ca nu-s bani de intretinere. In Armata Romana n-au fost in stare sa unifice calibrele si matale te lovesti de TBT-uri?
     Oricum nemtii au excedent de 40 miliarde de euro. Eu zic ca nu-i nevoie sa-i ajutam sa depaseasca baremul.

     • “Cuvintul cheie e “incearca”. Deci incercarea asta urma sa coste Romania aproape juma de miliard de dolari pentru “dezvoltarea” prototipului pana in 2020” – intr-adevar sunt 250 de mil. nu 500. Unii oameni cand privesc inainte vad doar pana maine sau poimanine, altii privesc si vad ani de zile. Eu as vrea sa vad primul Agilis de 250 de mil. comparabil cu Patria AMV, care sa coste undeva la 1,5 mil. neinarmat, si ar fi o super afacere. Dupa se poate vinde si la export, poate( bine poate visez), dar macar sa dotam armata romana cu 1000+

      Legat de ce s-a facut si ce nu, hai sa facem totul pe dos doar ca asa s-a facut dintotdeauna ! NU?

      Nemtii au facut excedent ca isi fabrica produsele si mai si exporta, importa materie prima si exporta produs finit. Noi facem exact invers, si cumparam la cheie mai tot timpul!

      • @Cosmin – “au cerut in avans suma de 450 de milioane de euro pentru demararea proiectului” – deci mai aproape de juma de miliard decat alea 250 cat zici tu. Si in avans – ca de – banii de azi au valoare mai mare decat cei de maine….

       N-am inteles partea cu Patria da` fie…
       De export – vise tata – vise…

       Pai nemtii au facut excedent ca la ei la scoala se invata, la noi mai asa pe sarite…
       Daca “fabricantul” de TAB-uri lui peste prajit n-a venit cu un model nou competitiv ci doar cu modernizare de TAB-uri ce vrei?

       Toata lumea viseaza licente si tranfer de tehnologie. Ca la indieni – daca nu ai oameni cu neuroni functionabil ajungi la acelas rezultat. Dupa `jde ani tot AKM produci ca altceva nu sti…

       • Am zis comparabil cu Patria AMV, Patria AMV(Finlanda), Rosomak(Polonia) e acelasi, si e un transportor blindat, adica cam egal cu el ca si caracteristici si calitate incercam sa spun.

        “Daca “fabricantul” de TAB-uri lui peste prajit n-a venit cu un model nou competitiv ci doar cu modernizare de TAB-uri ce vrei?” – Pai asta se face acum sau cel putin se incearca, sa vina nemtii sa ne invete cum sa le facem. Sa facem TAB-urile noastre am stiut? NU? Ne-au invatat Rusii! Dupa noi am mai umblat la ele si a iesit ce a iesit.

        Si ce a finantat statul vreodata ceva ca sa se faca un produs noi, zice ca avem tot AKM, pai a bagat statul vreu leu pt cercetare ? NU? Aia de la cugir au cosmetizat pe banii lor un AKM pe care l-au numit NAT1 si se vrea a fi arma de ultima generatie.

        Acum la Moreni se vrea, cel putin asa spun politrucii, sa speram ca se va face

        uite aici 238 mil. faza de dezvoltare:
        http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22108028-foto-cum-arata-transportorul-blindat-construit-nemtii-rheinmetall-uzina-din-moreni-noi-detalii-despre-agilis-8×8.htm

        Initial au cerut intr-adevar aproape 500 dar ministerul economiei a refuzat.

        • Rosomak nu cred ca e cam egal cu P5 la blindaj. Da` in fine – intr-adevar sunt ambele transportoare blindate.

         ” Pai asta se face acum sau cel putin se incearca, sa vina nemtii sa ne invete cum sa le facem. Sa facem TAB-urile noastre am stiut? NU? Ne-au invatat Rusii! Dupa noi am mai umblat la ele si a iesit ce a iesit.” – eu nu cred ca vin nemtii sa ne invete cum sa le producem. Nu am vazut in maretul lor proiect cum sunt impartite WP-urle (work package). Mai curand o sa fie ceva de genu – na ma – aici aveti asta, cu schite, noi venim sa facem primele si voi va prindeti de cum e cu celelalte. Evident asta dupa ce-si iau banii de “consultanta” sau “cooperare”.
         Daca trebuie sa le spuna la ai nostrii ca rotile trebuie sa le monteze pe lateral si sub carcasa blindata ca ei nu s-au prins pana acum – mai bine inchizi “uzina” aia de 2 lei 30 de bani si faci un mall. Ca de dat cu mopu` pe jos si stat la usa magazinului ca body-guard banuiesc ca o sa le iasa mai bine. Si asa scapam de industria “strategica” care nu produce nimica pentru ca nu stie…

         Dezbat treaba cu AKM-ul mai jos ca e mai lunga.

         La Moreni se vrea de munca pe principiu “noi vrem sa muncim, noi nu gandim”, partea cu “ganditul” o lasam la nemti pe 240 milioane ca e greu…

         Partea cea mai frumoasa din articol e :
         “Ulterior, dupa demararea dezvoltarii, va trebui ca Ministerul Apararii sa porneasca o procedura de achizitie publica si sa semnam un contract. Primul transportor AGILIS va fi livrat pana la final de 2020″, a explicat Karl Ulrich Zulauf, General Manager al RMVS. ” – mai pe intelesul tuturor facem prototipul si vedem dupa aia daca il cumpara cinava – macar la noi – MApNul….. :))))

        • @Cosmin

         “Si ce a finantat statul vreodata ceva ca sa se faca un produs noi, zice ca avem tot AKM, pai a bagat statul vreu leu pt cercetare ? NU? Aia de la cugir au cosmetizat pe banii lor un AKM pe care l-au numit NAT1 si se vrea a fi arma de ultima generatie.”

         Statul a finantat cam putin, intr-adevar. Si cand a avut statul bani destui? Su asa putem continua la nesfarsit.

         Ideea e ca cei de la Cugir au dormit de multa vreme. Nu au nici o scuza ca statul nu le-a finantat proiectele. Au o latura militara cu contracte cu statul roman si una civila cu diferiti parteneri.
         Au un manager si acesta este raspunzator de starea in care se afla uzina, de proiectele pe care le deruleaza si de gasirea surselor de finantare. Atata timp cat ei export, produc pentru civil, o parte din profit putea fi reinvestit in derularea unor proiecte.
         Acum cam de cati bani crezi ca ai nevoie sa dezvolti o arma? fie ea de asalt? Avand in vedere ca tu ai utilajele la dispozitie, materia prima probabil mai ieftina decat la alta firma si forta de munca la dispozitie (ca banuiesc ca inginerii aia nu lucreaza de 20 de ani la proiectarea de arme si totul e secret de n-a iesit nimic la iveala). Daca le trebuie mai mult de 15.000 de euro inseamna ca nu stiu ce fac.

         ” Aia de la cugir au cosmetizat pe banii lor un AKM pe care l-au numit NAT1 si se vrea a fi arma de ultima generatie.” – hai sa le plangem de mila – au scos bani din buzunarele proprii? sau din banii uzinei?

         • 1. Am scris Agilis comparabil cu Patria/Rosomak(mai citeste odata), nu cu P5, P5 e transportor greu ne-amfibiu! Agilisul ar trebui sa fie si amfibiu, ca si Rosomak.

          2. FA Cugir apartine de Romarm, care e companie de stat. Deci unde ajung banii? dar pe deoparte ai si u dreptate, ca s-a cam dormit la Cugir. Acolo eu as schimba aproape tot personalul. e batran si plictisit ( m-a refer la cercetare si dezvoltare )

          Iar ai dat-o pe aia cu mall-urile…:))) Pana la urma am putea sa imbracam soldatii de la H&M. :)))

          3. Cam ce ai vrea u, sa-ti asigure nemtii vreo 2000 de buc vandute la export? Inatai sa cumpere Mapn macar acele 400, E de ajuns c-o sa ai garantia RM, si un cumparator o sa i-a in considerare. Plus ca daca ai citit bine in articol Managementul se schimba la 2 ani (2 ani Romanesc – 2 ani nemtesc), ceea ce e un lucru bun

  • Nu exista rapid.

   Capacitatile de productie nu mai sunt la amploarea din ww2 ori din Razboiul Rece, dupa cum nici tehnica nu mai e la fel de simplu de fabricat.

   D-abaia acum lumea se reinarmeaza si se revine la alte tactici de lupta decat COIN. Deci, e coada la usa putinilor fabricanti ramasi. Cand mai zic uneori ca ma simt ca prin ‘938 – ‘939 ma refer si la acest aspect, nu doar la geopolitica.

   Piranha III a fost achizitionat in urma unei motivatii bine intemeiate. Piranha V va fi achizitionat cu un scop bine intemeiat si mai ales distinct fata de achizitia evolutiei programului Agilis. Sa nu le punem in aceeasi oala, ca sunt treburi diferite.

   Si mai e un aspect. Te citez: “Daca avem proiectul agilis[…]”. Avem proiectul agilis care este de fapt un prototip incomplet precum si un proiect incomplet.

   Pana acum nu am prea opinat despre Agilis, pentru ca in realitate nu aveam legat de ce sa imi dau cu parerea. Nu am criticat Agilis-ul asa cum am facut-o cu Saur 1 si Saur 2, pentru ca Agilis nu a ajuns nici macar la concretizarea intr-un prototip complet si functional.

   Nici acum nu imi vine sa imi dau cu parerea, pentru ca spre deosebire de alti semnatari de articole incerc sa fiu realist. Mai realist.

   Daca nu aparea colaborarea cu RM, proiectul Agilis avea sanse mici sa evolueze.

   Avem o carapace.

   • Ok ! De acord cu tine Iulian ! Atunci hai sa comandam necesarul de 627 de la GD, P3c casi amfibiu si P5 ca si MLI ca avem nevoie, eu asa as vedea situatia. Iar agilis sa se dezvolte in continuare pana devine o masinarie reusita, abia atunci sa ne gandim sa achizitionam Agilis.

   • Iamandi are dreptate. Si in plus, asa pe graba cum am citit, se mai trece cu vederea o chestie cand se suspectaza ca e tun – grosul jucarelelor astora se va/vor asambla la Uzina Mecanica Bucuresti. Stiti dvs., locuri de munca, salarii, taxe platite la stat, “efecte de multiplicare”. Ceea ce nu e rau, desi si ce spunea Cosmin cu logistica e de retinut (oare cand a avut armata romana echipare uniforma?).

    Pe de alta parte, poate ca si nitica concurenta nu le strica bosilor de la Rheinmetall. Asa, cat sa nu uite ca n-am monopol si sa nu se culce pe-o ureche.

    Singura treaba care imi pare un pic suspecta, apropos de cumparatul din scurt si peste ce era programat/se putea face, e ca iar luam de la americani. Si asta imi aduce aminte de folisofia Marinerului legata de licurici si supt… n-am c-am zis vorba proasta. 😉

    • “oare cand a avut armata romana echipare uniforma?” – Hai sa mergem in continuare cu ghiveciul atunci, cate 3-4 furnizori pt fiecare tip echipament.

     Cam toate tarile au un singur furnizor pt masinariile importante (nu luam in calcul camione, desi si acolo au un furnizor principal)

     Eu nu inteleg nevoia de 2 furnizori de transportoare, in opinia mea e complet gresita. Avem de ales intre RM si GD! Alegem unul, ma irita ideea asta cu sa-i impacam pe americani sau pe nemti. Ne complicam viata singuri. Vrei GD ai P5 si P3 ca si amfibiu (care nu e atat de rau cum vb unii, le-am comandat noi gresit cu protectie mica si ne inarmate ca sa-si i-a unii politicienii comisione de la israelieni) sau vrei RM ai Boxer si acest Agilis ca si amfibiu care nu stim cum v-a fi.

     Eu as fi mers pe mana nemtilor la transportoare, suna a investitie de viitor, sau poate m-a insel

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: