Războiul este posibil, dacă Belarus sau Rusia vor suferi o agresiune directă, a declarat Alexander Lukashenko

Președintele Belarus, Alexander Lukashenko, a declarat că un război este posibil în cazul unei agresiuni directe împotriva Rusiei sau a țării sale.

Alexander Lukashenko

Alexander Lukashenko

Liniștitor? Sau… se lasă loc de motivație pentru o ripostă solidă a celor două țări după o diversiune?

Lukashenko a ținut vineri un discurs în parlament:

 “Dacă va fi sau nu va fi război? Da, va fi, dar doar în două cazuri: dacă Belarus suferă o agresiune directă, dacă un război este declanșat împotriva țării noastre. Vom fi uniți ca unul – chiar și cei care nu doresc asta – pentru a ne apăra pământul și țara.”

Președintele Belarusiei a precizat și motivația pentru cea de-a doua situație:

“Cea de-a doua posibilitate ca un război să se întâmple și Belarus să ia parte la el ar fi dacă aliatul nostru Rusia suferă un atac direct, dacă o asemenea agresiune se desfășoară împotriva Federației Ruse. Temeiul pentru implicarea noastră în război este în înțelegerile cu aliatul nostru.”

Lukashenko a adăugat că în cazul unui atac asupra Belarusiei, sute de mii de miliari ruși vor fi trimiși de către Moscova pentru a ajuta la apărarea țării sale.

“Am să răspund alianței vestice la o întrebare foarte importantă pentru occidentali: da, vor fi trupe rusești pe teritoriul Belarus. În cazul unei agresiuni împotriva țării noastre, vor veni sute de mii de militari ruși, care, alături de sute de mii de belaruși vor apăra pământul nostru sacru.”

Susține activitățile noastre prin Patreon

Susține activitățile noastre prin Patreon: patreon.com/resboiu

Concluzie

Ha! V-am prins!

Glumesc, nu i-am prins deloc. Dar ne vom prinde în curând, foarte probabil când o diversiune – cum au mai fost în istorie – va duce la declanșarea unui război… de apărare, având într-o parte a hărții o alianță Rusia-Belarus, posibil cu Belarus în rolul principal, așa… de maskirovka, iar de partea cealaltă a bătăii Ucraina cu o susținere mai mult simbolică din partea NATO.

Mai rău ar putea fi ca Polonia să fie la încasat o repriză scurtă, cu Rusia proptind Belarus cât se poate de pervers, între niște limite, apoi să urmeze o perioadă de negocieri pentru pace. Și… da, Ucraina să fie doar o diversiune.

Ar putea fi și așa?

Cât de hibridă ar fi în cazul ăsta potențiala implicare a Rusiei, fără să iasă un război direct al Moscovei cu NATO?

Iulian Iamandi