Declarațiile premierului Ludovic Orban la prezentarea proiectului companiei IVECO privind realizarea fabricii de asamblare autocamioane la Petrești, în județul Dâmbovița:
“Astăzi se inaugurează oficial lucrările pentru realizarea unei investiţii într-o capacitate de producţie în România, o investiţie care valorează aproximativ 50 de milioane de euro, investiţie care va crea în primă fază 200 de locuri de muncă directe în această capacitate de producţie, dar, de asemenea, prin toate contractele cu furnizori autohtoni va genera dinamică economică, locuri de muncă suplimentare.
Această investiţie este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence.
Trebuie să mai spun încă o dată care este politica Guvernului pe care-l conduc – fructificarea programului de înzestrare a Armatei, un program pe 10 ani de zile, care prevede alocarea unei sume de 90 de miliarde, aproximativ, pentru dezvoltarea capabilităţilor defensive, pentru creşterea capacităţii Armatei Române de a face faţă oricărei provocări.
Acest program de înzestrare în viziunea noastră trebuie să aducă investiţii în cadrul politicilor de offset care să crească capacităţile de producţie din România, care să asigure transfer tehnologic, care să dezvolte, de asemenea, noi capabilităţi de inovare, de cercetare şi de dezvoltare. Programul de înzestrare trebuie să genereze o relansare a producţiei de apărare din România, atât prin firme autohtone, cât şi prin firme partenere în cadrul acestui program de înzestrare a Armatei.
Astăzi continuă această politică de dezvoltare industrială aferentă programului de înzestrare a Armatei Române prin această investiţie, o investiţie extrem de importantă, pentru că nu numai că va genera locuri de muncă, dar va aduce tehnologie. (…) De asemenea, foarte mulţi români vor parcurge etape de training, astfel încât să-şi dezvolte abilităţile şi capacitatea de a mânui aceste utilaje moderne.
Sunt convins că această investiţie este o investiţie serioasă, va fi urmată de alte investiţii serioase, care să genereze dezvoltare economică pentru România, care să creeze locuri de muncă bine plătite, pentru că se ştie că în industria de apărare, din cauza tehnologiilor ridicate ca nivel, mâna de lucru este o mână cu pregătire superioară şi salariile în industria de apărare sunt salarii peste medie.
În România sunt zeci de mii de firme, sunt cel puţin 24 de mii de firme active cu capital italian, care au dezvoltat afaceri în România, care au creat locuri de muncă. De asemenea, trebuie să ştiţi că şi în Italia sunt aproximativ 26.000 de societăţi care au cel puţin un acţionar român şi vreo câteva zeci de mii de întreprinderi individuale care au fost realizate de români.
Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania, şi Italia este un prieten atât în colaborarea economică, cât şi în colaborarea în toate celelalte domenii de activitate, între România şi Italia existând o relaţie de prietenie şi de parteneriat extrem de important.”
“pentru că se ştie că în industria de apărare, din cauza tehnologiilor ridicate ca nivel, mâna de lucru este o mână cu pregătire superioară şi salariile în industria de apărare sunt salarii peste medie” – da, dar asta cand faci lucruri cu valoare adaugata mare, gen radare, sisteme de comunicatii, bruiaj, etc
nu din asamblare mecanica cu tolerante exprimate in mm.
In general asamblarea pe linie nu e activitate bine platita si nu necesita nivel inalt de scolarizare. Ca nu e manufactura, si nici nu sunt necesare pozitii de inginerie/R&D.
Dar da, posibil sa fie platiti mai bine decat unii dintre cei care muncesc la bfgpackaging Petresti.
Tocmai ce am aflat ca Leana era din Petresti 😀 – funny right?
Aceasta “relansare” a industriei de aparare in Romania trebuia inceputa acum 20 de ani. Acum, intr-o faza critica datorita evenimentelor in dezvoltare catre o conflagare militara modiala, va-ti gasit sa ingasati porcul in ajun de Craciun!
Mai bine mai tarziu decat nici o data, insa, e trecut de miezul noptii. Sper ca ingerii pazitori sa fie ingaduitori catre Romania procrastinatoare. Planificarea trebuie facuta pe 5 ani ca sa fie realizata in 10 ani. In Romania tutul se dezvolta lent (incetisor, se misca foarte des 2 pasi inainte si 3 inapoi)!
Zic sa nu minimalizam:Romania a avut in perioada interbelica un inceput similar,Ford-Romana S.A.R.Sunt impresionat de arhitectura industriala a halei de montaj realizata atunci,pare un etalon.Sa studiem bine experienta de atunci.Vad ca unii vor gata,productie,personalizare,cred ca e bine sa nu fortam lucrurile,am mai incercat intr-o perioada nu prea indepartata sa ardem etapele si am dat chix.
Vorbe goale. “Fortam lucrurile” si sa nu “ardem etapele”. Vraja. Scuze si ‘Cine se Scuza se Acuza”. Dupa cei zece ani prezisi, posibilitatea mare e ca nimic nu va fi realizat dupa cum nimic (aproape) na fost realizat in trecut. Viitorii politicieni vor prea stafeta si vor repeta aceleasi primisiuni desarte. Economia Romaneasca se misca ca un melc. “Trezestete Romane”.