Lockheed Martin a informat marina militara a SUA ca retrage din competitia FFG(X) propunerea unei versiuni modificate a clasei Freedom LCS.

Lockheed Martin FFG

Compania americana Lockheed Martin se retrage din competitie desi era una dintre cele cinci companii selectate pentru a furniza un proiect pentru viitoarea fregata a US Navy.

Fiecare dintre participantii la competitie au beneficiat din partea US Navy de contracte cu valoarea de 14.9 milioane de dolari, cu scopul de a definitiva propunerile pana la finalul acestui an.

Odata cu retragerea Lockheed, concurentii ramasi in cursa sunt Austal (fabricant al LCS-urilor din clasa Independence), Huntington Ingalls Industries cu un proiect de fregata ce are la baza cutter-ele Pazei de Coasta, Fincantieri Marinette Marine cu o dezvoltare a FREMM si General Dynamics Bath Iron Works care impreuna cu Navantia propune un proiect bazat pe cel al fregatelor spaniole echipate cu sistemul AEGIS.

Potrivit USNI News, Lockheed a considerat ca proiectul Freedom nu ar fi indeplinit toate cerintele solicitate de beneficiar. Astfel, in loc sa concureze pentru pozitia de contractor principal, Lockheed se va concentra pe dezvoltarea COMBATSS 21 ca viitor sistem de lupta al FFG(X), angajandu-se sa furmizeze alte sisteme sau sa asigure integrarea acestora pe platforme.

Iulian Iamandi