MARIETTA, Georgia, 18 iunie 2024 — Lockheed Martin a livrat recent cel de-al 2.700-lea avion de transport aerian tactic multi-misiune Hercules, mărind dimensiunea, raza de acțiune și puterea flotei mondiale C-130.

Această aeronavă de referință este un avion cisternă KC-130J Super Hercules operat de infanteria marină, escadrila de realimentare aeriană nr. 252, apartinând Marine Corps Air Station din Cherry Point, Carolina de Nord.

Definit prin performanța sa dovedită și versatilitatea de neegalat, operatorii din 70 de națiuni din întreaga lume zboară cu avioanele de transport aerian C-130 pentru a sprijini orice misiune – oriunde și oricând. Actualul model de C-130 aflat in producție este C-130J Super Hercules, care include avionul cisternă tactic KC-130J. Până în prezent, C-130J este certificat pentru a susține 18 cerințe diferite de misiune.

“Echipa Lockheed Martin este onorată să livreze acest Super Hercules de referință Corpului de Infanterie Marină al SUA, unde va face parte din cea mai mare flotă de KC-130J din lume și va oferi o adevărată amplificare a forței pe tot globul”, a declarat Rod McLean, vicepreședinte și director general al departamentului de Mobilitate Aeriană și Misiuni Maritime de la Lockheed Martin.

“Nu numai că acest Hercules reprezintă cel de-al 2.700-lea C-130 livrat, dar reflectă și adaptabilitatea inerentă la misiune și performanță care alimentează relevanța continuă a C-130,” a adăugat acesta.
KC-130J este standardul global pentru avioanele cisternă tactice, realimentând majoritatea avioanelor cu aripi rotative aflate în exploatare în prezent și mai multe avioane cu aripi fixe, inclusiv avioanele de luptă Lockheed Martin F-35B/C Lighting II. Cu designul său cu adevărat tactic, KC-130J are capacitatea de a zbura la viteze lente și altitudini joase, ideale pentru realimentarea elicopterelor.

Întotdeauna în evoluție, inovând continuu și pregătit pentru ceea ce va urma, Super Hercules este liderul acestei categorii de avioane, stabilind standarde și modelând viitorul misiunilor de transport aerian tactic – inclusiv al operațiunilor umanitare din întreaga lume.

Flota globală C-130J cuprinde 26 de operatori din 22 de națiuni, cu peste 20 de certificări de navigabilitate. Cu aproape 3 milioane de ore de zbor înregistrate în întreaga flotă globală de peste 540 de C-130J-uri, cunoștințele neprețuite obținute din misiuni în orice scenariu echipează C-130J pentru ceea ce va urma.
Sursa: Lockheed Martin