Fregata Regina Maria

Fregata Regina Maria si Remorcherul Vartosul

Desi in urma cu ceva vreme compania turca Haveslan se autoproclama castigatoare a licitatiei de modernizare a fregatelor organizata de catre Fortele Navale, se pare ca invingatorul nu a fost inca stabilit.

In faza a doua a licitatiei pentru modernizarea celor doua fregate T22R ramanand companiile Lockheed Martin Canada Inc, DCNS din Franta, Finmecanica din Italia si consortiul turco-roman compus din companiile turcesti STM Teknolojileri Muhendislik, Haveslan Hava Teknolojileri Sanay, ASELSAN Electronic Sanayi si Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii (CSR), din Romania, conform unui raspuns oficial trimis catre publicatia Profit.ro.

,,Operatorii economici selectați au fost invitați să participe cu oferte la etapa a doua a procedurii de atribuire, iar termenul limită de depunere a ofertelor a fost 18.07.2016. Procedura de atribuire a contractului de furnizare a produsului «Fregată multifuncțională, modernizare etapa a II-a»se află acum în etapa a II-a. Evaluarea ofertelor depuse de candidații selectați” a transmis catre Profit.ro, Departamentul pentru Armamente.

“Prin acest contract, fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri și/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanțe superioare (radare, electronooptici și sonar tractat).

Acestea vor fi integrate într-un sistem de conducere a luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor”, potrivit MApN.

– David Victor –