Marină

LM, BAE si viitoarele 6 fregate pentru Turcia

TCG Salihreis (F-246)

Gigantul industrial american Lockheed Martin a rămas singur ofertant în programul valorând trei miliarde de dolari pentru construirea mixtă a şase fregate destinate Marinei Turce, după ce Ankara a respins propunerea celor de la BAE Systems.

Proiectul însă, s-ar putea să nu fie oferit către Lockheed Martin dacă nu se va ajunge la respectarea aspectelor tehnice legate de integrarea rachetelor.

Mult întârziatul proiect situează fregatele clasei TF-2000 în rolul de nave pentru război anti-aerian regional care să răspundă ameninţărilor aviaţiei inamice, care vor asigura şi funcţii de sprijin, cum ar fi comandă şi control, comunicaţii, recunoaştere şi avertizare timpurie.

Ministerul turc al Apărării a trimis luna trecută o informare către partenerul britanic prin care anunţa că nu mai sunt interesaţi de oferta BAE Systems.

BAE lucrează în prezent la un nouă clasă de fregate, Type 26, cunoscută şi sub numele de Global Combat Ship (GCS).

“BAE has already started the project. It was late to join. Our needs would have increased the cost. Or we would have had to review our requirements in accordance with the British Navy, but our requirements are different. BAE had also asked for a ‘license fee.’ The partnership offer would have become a model in which Turkey was financing BAE’s project,”

– a declarat o sursă turcă pentru Daily News.

Fregatele dorite de turci vor fi însă proiectate în jurul sistemelor de rachete, datorită greutăţii enorme ale acestora.

Astfel, a apărut “problema rachetelor”.

Selectarea sistemului de rachete Lockheed SM 2 va simplifca totul, acesta nefiind prea greu.

SM 3 însă înseamnă mai multe negocieri, pe mai multe planuri.

Lockheed foloseşte radarul AN/SPY1, pe când compania turcă Aselsan a demarat lucrul la un sistem mai mic, numit CAFRAD (Multifunctional Phased Array Radar project).

Lockheed Martin dispune de sistemul AEGIS, ce include radarul AN/SPY1, dar firma Havelsan din Turcia deja fabrică un sistem mai mic, denumit Genesis.

Turcii doresc integrarea CAFRAD în AN/SPY1, iar Genesis să înlocuiască AEGIS, iar aceste combinaţii să fie integrate la comun cu sistemul SM3.

Dacă cele două părţi nu reuşesc să rezolve problema integrării celor de mai sus, se va apela la opţiunea de rezervă.  Turcia a construit cu succes o corvetă în cadrul programului Milgem.

Milgem va fi reproiectată pentru a fi construită ca o fregată uşoară pentru apărare-antiaeriană şi va fi botezată TF100.

“We have to develop something based on Milgem or we will waste all our know-how,”

Sursa: Hurriyet Daily News

21 Comments

 • Turcia joaca tare pe toate planurile, si pentru ea componenta maritima este foarte importanta, un eventual conflict inghetat cu israelul in caz de conflict armat componenta antiaeriana a marinei este extraordinar de importanta.
  Eu sincer as vrea sa colaboreze Romania cu Turcia in proiecte militare ale marinei, au know-how si ei macar stiu ce vor, ii si iau tare pe cei de la Lockheed Martin nu procedeaza precum fraierii care ne conduc pe noi.

 • Cred ca turcii ii iau in calcul si pe rusi, ca posibili adversari, intrucat Rusia spijina pe fata Ciprul grecesc,si indirect Grecia.

 • In loc sa cumparam cele doua fregate SH de la britanici, mai bine se cumpara de la LM, macar doua fregate, noi, multirol.La un asemenea contract, daca se negocia asa cum trebuie de catre partea romaneasca, am fi beneficiat si de un offset, pe masura pretului de achizitie al navelor.

 • Bre in fond cum ar trebuii sa consideram Turcia?

  O mare putere incepe sa redevina,au o pupulatie in continua crestere,pozitie geostrategica stralucita,economie intr-un boom economic,o armata care devine de la o zi la alta tot mai letala.

  Inevitabil turcaletilor mai devreme sau mai tarziu le vor venii ideile imperiale.

  Au state turcofone unde sunt foarte interesati sa joace un rol cat mai important.

  -Azerbadjan.

  -Turkmenistan.

  -Ciprul de Nord.

  Minoritaate turca in Bulgaria.

  Inamici declarati

  -Ciprul de Sud.

  -Grecia.

  -Armenia.

  -Kurdistanul Irakian.

  Inamici conjuncturali sau cu care este foarte posibil sa intre in conflict.

  -Irakul pentru Kurdistan.

  -Bulgaria din pricina minoritati turce.

  -Israelul dupa cum se vede.

  -Iranul,Siria etc.

  Aliati conjuncturali.

  -Georgia este foarte cultivata de catre Turcia.

  -Incearca sa se apropie de Rusia,dar multe ii si despart si este foarte posibil sa intre in conflict cu astia.

  -Cel mai probabil o sa isi caute aliatii importanti mai degraba prin zari mai mult sau mai putin indepartate.

  -Pakistan.

  -Egipt(pentru combinatii in lumea araba)

  -SUA(au nevoie americanii de ei).

  -China(isi cauta aliati si capete de pod).

  -Coreea de Sud/Japonia/Brazialia alte state bogate de pe urma carora ar putea avea ceva de castigat,surse de tehnologii,capitaluri etc.

  Asa,noi unde o sa fim in actuala situatia?

  Rusia deja sa inzdravenit,Turcia la fel.

  Avem inca norocul unor state tampon situatet intre noi si ei.

  Pentru americani/britanici nustiu de ce dar inclin sa cred ca vor fi mai atenti la doleantele Turciei decat ale Romaniei.

  Sa ne cautam mai degraba aliatii prin vestul Europei?

  Germania si Franta.

  Mari puteri si una si alta,infinit mai mult interesate de ce se intampla in zona asta decat americanii si englezii.

  Si cu mijloace mult mai dure de retorsiune impotriva atat a Turciei dar mai ales a Rusiei,in special economice.

  Dar beneficii.

  De bine de rau exportam cam cat putem sa exportam in Turcia,poate niste investitii turcesti ar fi mai bune.

  Cu Rusia…nu avem tratat economic deci &%^( relatii economice,noi suntem marlani,smecherani,lac rusesc dalea…

  Numai pentru industria auto locala,care deja a devenit cea mai importanta ramura industriala a Romaniei piata auto a Rusiei(care va devenii cea mai mare piata auto europeana cu 3,5 milioane masini vandute anual fata de 2,2 milioane masini in Germania,asta in anii buni),posibilitatea de a exporta masini in Rusia in baza unui tratat comercial ar putea aduce alti 1-2 producatori auto in tara,da in tara orbilor chiorul este imparat..lac rusesc dalea.

  Sa incercam sa devenim aliati ai Turciei?

  Am putea fi utili in posibilul meci Rusia-Turcia sau chiar sa ii ajutam sa le-o traga bulgarilor.

  wtf cum ar fi mai bine?

  • Pana una alta in ultimii 100 si un pic de ani relatiile cu Turcia moderna au mers farte bine, eu nu vad de ce nu le-am cultiva, acum avem un respet reciroc unul pentru celalalt, si ar fi bune colaborarile atata civile cat si militre.
   Turcia este pe val, s-ar putea ca intr-o zi acest lucru sa ne ajute si pe noi, primii investitori in Romania dupa 1989 au fost turcii, am putea invata un pic din experienta lor si am putea colabora.
   Cu rusii la fel putem colabora in toate domeniile, pana la urma cu toti ne-am razboit si acum suntem prieteni.
   Daca ne uitam in NATO sunt tari care au mult mai multe de impartit cu Turcia decat noi, si ne-am putea juca rolul de mediatori in conflictele reci ala regiunii.

 • Imi aduc aminte de un proverb….cine isi uita istoria este condamnat sa o repete.Inainte sa zici ”Am putea fi utili in posibilul meci Rusia-Turcia sau chiar sa ii ajutam sa le-o traga bulgarilor. ” ar trebui sa iti amintesti de istoria relatilor romano-turcesti.

  • Ai dreptate, Amedeus, dar cu cine sa ne mai aliem si noi? 🙂 Ca daca ii luam la rand, ne-am razboit si cu americanii, si cu britanicii si cu romanii, si cu nemtii.

   • Sa ii luam pe rand pe toti 🙂 :

    * bulgarii s-au razboit cu toti vecinii lor
    * turcii , ungurii , rusii , polonezii la fel
    * sarbii cu toti ( eu iau in considerare si batalia de la Rovine cand sarbii au luptat cot la cot cu turcaletzi contra lui Mircea al nostru )
    * grecii : cred ca nu au avut conflict cu sarbii si Mediterana 🙂

    Deci argumentul tau nu este foarte elocvent.

 • Bre las’ nu va mai mahniti atat ca in urmatorii ani Romania va cumpara vreo 100 de eurofighter ca sa le punem pe noul portavion romanesc cumparat cu banii luati din pensiile nesimtite! Am zis!

 • Domle daca am avea o armata dupa cum urmeaza nu ar trebui sa ne aliem cu nimeni, deci fortele terestre: 300.000 de oameni, vreo 5000 de tancuri abrams,challenger, leopard 2, merkava 4, tbt vreo 15.000, ifv-uri laromuri astea sunt maruntis nu ma bag, mai vises inca…marina militara:90.000 de oameni ,30 de distrugatoare, vreo 15 submarine nucleare, 25 fregate, 2 portavioane de pe care sa zboare hoarde de eurofighter si rafale, plus alte maruntisuri…inca nu m-am trezit…fortele aeriene:150 eurofighter, 200 rafale, 300 grippen ng, 300 elicoptere apache longbow si alte chestii (elicopere transport aeronave de alimentare in zbor bla bla)…domle astea le-as vrea asa in mare…nota va rog:d

  • Vise taica vise……asa cred ca ukraina ar tremura saraca langa un asa stat mlitarizat, Ungaria ce sa mai spun s-ar lua sa migreze doar doar pot sa isi mute tzara undeva prin Elvetia, si Bulgaria ar depune tribut la Chiorete laCotroceni….LOL!

  • Ce sa faci cu portavion la Marea Neagra?Acum un avion multirol poate acoperi toata suprafata Marii Negre.Ce tinta ideala ar fi portavionul pe aceasta mare.

   • cum ce sa faci cu portavion la marea neagra
    Incasezi comisionul de achizitie
    apoi faci 8 amirali de portavion si 24 de generali de aviatie navala
    apoi vezi ca nu e folosibila treaba si deci trebuie modernizat si incasezi comisioanele de modernizare

    Nu e bine sa dai nimanui idei 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: