F-16 la BSDA 2012

F-16 la BSDA 2012

Lockheed Martin a furnizat Columbiei un simulator de zbor pentru F-16 Fighting Falcon.

Sexi, nu?

Surse neoficiale au confirmat faptul ca se poarta negocieri pentru cumpararea a 12 – 18 avioane F-16 , dintre care primul va fi livrat in anul 2017.

Pe fundal, LM a adus un F-16D la show-ul aerian F-Air Columbia 2013 ce a avut loc intre 11 si 14 Iulie la Rio Negro. Concernul american a suportat in intregime cheltuielile ce au tinut de logistica.

Pe fundalul fundalului, corporatia columbiana CODALTEC a dezvoltat din proiectul initial al simulatorului pentru UAV-uri SIMART alte doua simulatoare: unul pentru Cessna 208B, avion aflat in dotarea fortelor aeriene columbiene si un simulator pentru blindatul M1117 cumparat recent de la Textron Land Systems.

Astfel a rezultat un sistem software versatil capabil sa simuleze diferite zone de relief si clima din Columbia.

Cele trei simulatoare pot interactiona intre ele in scenarii cu participarea SIMART – initial Boeing-InsituScan sau Night Eagle Cessna 208B, dar si vehicule de lupta M1117, creandu-se un multisimulator in cadrul aceluiasi mediu de operare.

Scenariile simulate sunt personalizate cu un nivel excelent de detalii, bazate pe harti care includ fisiere cu elevatia terenului. De asemenea pot fi generate medii de jungla sau urbane, similare celor pe care operatorii le intalnesc in viata reala.

In multisimulator, operatorii sunt inclusiv aeropurtati in avioane C-130 Hercules.

Simulatorul pe care l-a furnizat Lockheed Martin columbienilor poate reproduce cu exactitate avionul si crea misiuni aer-aer si aer-sol, precum si integra diverse tipuri de armament.

Surse: Defensa si Poder Aereo

 

– Iulian Iamandi –