Eurocopter EC-645T2

Eurocopter EC-645T2

Compania Naţională JSC Kazahstan Engineering şi consorţiumul Eurocopter au semnat un memorandum cu privire la cooperarea în sfera elicopterelor militare.

Documentul specifică mărirea paletei de produse a companiei LLP Eurocopter Kazakhstsan Engineering.

Astfel, LLP Eurocopter Kazakhstan Engineering – unic producător al elicopterelor EC-145 în cadrul Comunităţii Statelor Independente, se va ocupa de asamblarea şi mentenanţa elicopterelor multirol/de atac uşor EC-645T2.

Conform înţelegerii semnate în 2010, pe teritoriul Kazakhstanului a fost organizată producţia elicopterelor EC-145, din care 45 de aparate sunt planificate pentru dotarea Ministerului Apărării şi Ministerului Situaţiilor de Urgenţă.

Ca şi parte a acordului a fost creată firma Eurocopter Kazakhstan Engineering, la care acţiunile sunt deţinute în proporţie de 50% cu 50% de către Eurocopter şi Kazakhstan Engineering.

Fabricarea elicopterelor EC-145 în Kazakhstan a început în luna August a anului trecut.

În Mai 2012, Kazakhstanul a semnat o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea a 20 de elicoptere medii de transport de tipul EC-725, dezvoltate de către compania Eurocopter.

Elicopterele vor fi exploatate de către Ministerul Apărării.

Noua înţelegere stă la baza pregătirii producţiei de elicoptere EC-645T2 şi dezvoltarea (în viitor) a producţiei unor componente pentru acest tip de elicopter.

EC-645 este o versiune înarmată a elicopterului EC-145, iar EC-645T2 reprezintă una dintre cele mai moderne dezvoltări.

În acest moment producţia de serie a elicopterelor din tipul EC-645T2 nu a fost stabilită în vreuna dintre ţările lumii. EADS North America a propus EC-645 pentru US Army, pentru rolul de elicopter de recunoaştere înarmat.

Sursa: TSAMTO

 

– Iulian Iamandi –