Dassault Rafale

Dassault Rafale

Ministerul Apararii din India se straduie sa finalizeze introducerea in serviciu a primelor patru aeronave omnirol Rafale, pe fondul intarzierii livrarilor din Franta datorate amenintarii coronavirus

Desi Ministrul Apararii Rajnath Singh declara saptamana trecuta ca primele patru Rafale vor ajunge in India in ultima saptamana a lunii Mai, Comandamentul Fortelor Aeriene nu a primit inca o confirmare din partea oficialilor francezi. Guvernul indian a suspendat Miercuri toate vizele exceptand pe cele diplomatice, oficiale si ale organizatiilor internationale/ONU pana la data de 15 Aprilie.

“Pana in acest moment nu avem o data concreta pentru introducerea in serviciul IAF a aeronavelor Rafale. Dassault Aviation nu ne-a comunicat inca nimic despre data exacta de livrare a avioanelor”, a declarat o sursa oficiala din Ministerul Apararii.

Datorita restrictiilor , echipa de tehnicieni francezi care ar trebui sa faciliteze introducerea in serviciu a avioanelor Rafale ar putea avea dificultati in a calatori in India. Franta este a doua cea mai afectata tara din Europa, inregistrandu-se 2284 cazuri de infectare cu coronavirus si aproape 50 de decese. Mai multe orase din Franta, inclusiv Bordeaux – apropiat de Merignac, locul unde se afla linia de montaj final a Rafale – au raportat cazuri de coronavirus.

Pentru moment, piloti indieni impreuna cu tehnicieni ai IAF sunt instruiti in Franta. De asemenea, o echipa de management a proiectului din partea IAF este deja dislocata in Franta pentru a superviza procesul de fabricatie a aeronavelor destinate Indiei.

Aproximativ 50 de oameni, incluzand 24 de piloti, vor fi instruiti in trei loturi diferite pana la sfarsitul lunii Mai.

Marius Constantin