F-18C Hornet finlandez (foto: David Smith)

Raytheon nu a livrat pana acum nici o racheta AMRAAM catre Finlanda, din cauza functionarii defectuoase a acestora pe vreme rece. Mai exact, AMRAAM-urile, model C7 au refuzat sa plece de pe lansatoare in timpul testelor pe frig. AMRAAM sunt principalele arme de aparare aeriana din arsenalul finlandez iar producatorul, Raytheon nu reuseste sa identifice cauza functionarii lor defectuoase.

Colonelul Kari Renko, inginer in Fortele Aeriene Finlandeze, declara ca: “The problem involves the rocket engines which have been in use for decades”, mentionand totusi ca problema le-a fost adusa la cunostinta de catre producatori inca de acum doi ani.

In 2008, Congresul American a autorizat vanzarea a 300 de rachete AMRAAM, versiunea C7, catre Finlanda, contract cu valoare de aproximativ 435 milioane de dolari. Livrarile ar fi trebuit demarate anul acesta, rachetele urmand a fi folosite pentru avioanele F-18 Horet, respectiv pentru un sistem de aprare aeriana cu baza la sol (GBADS).

GBADS-ul este fix NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) si ar urma sa foloseasca, la randu-i, prea-minunatele AIM-120C7 care refuza sa porneasca la rece, chiar daca li se trage soclul si li se pune festila.

Contractat in 2009, contra sumei simbolice, de 346 milioane de euro, NASAMS a provocat scandal si controverse pentru ca nu are anumite capabilitati ale sistemului pe care trebuie sa-l inlocuiasca, SA-17 Buk. Totusi Rauno Lankila, inspector responsabil cu Apararea Antiaeriana sustine ca Buk-ul ar fi necesitat modernizare extensiva si inlocuirea rachetelor si ca sistemul de comunicatie al acestuia ar fi interferat cu frecventele retelelor civile de telefonie mobila.

Aproximativ jumatate din sistemele NASAMS au fost livrate finlandezilor iar tragerile de exercitiu ar trebui sa inceapa in 2014, situatie in care vor fi lansate rachete AMRAAM din loturile initiale, primite in pachetul de armament al avioanelor Hornet.

Sursa:

HELSINGIN SANOMAT

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.