Liviu Dragnea, a mai facut cateva precizari referitoare la procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale pentru Fortele Navale.
Declarand ca procedura de achizitie va fi reluata, reluata pentru ca precedenta procedura initiata de catre Guvernul Ciolos ar fi fost ilegala, insa rezultatul acestei noi proceduri nu l-ar cunoaste nimeni.
Achizitia se va face conform lui Dragnea, printr-un dialog competitiv, care teoretic presupune negocierea directa cu mai multi ofertanti, iar in final selectionarea unuia dintre acestia pentru livrarea produsului.
Conform sefului Camerei Deputatilor, procedura este una simpla, fiind vorba de:
un memorandum adoptat de Guvern, urmata de aprobarea Parlamentului si emiterea unei hotarari de guvern care finalizeaza eventual un dialog competitiv
Tot astazi, Ministerul Apararii a demarat procedura de abrogare a vechii Hotarari de Guvern care viza achizitia corvetelor din clasa Sigma 10514 care ar fi trebuit sa fie construite la Damen Galati.
Primul pas asadar a fost facut.
– David Victor –
Cred ca ori se va merge in continuare cu Sigma, ori vom lua clasa Ada de la turci. Una din astea doua.
La cum se misca lucrurile Ada va fi in 5 ani in Opfor alaturi de Kilo si alte plutitoare ale URSS 2.0…
Cum nu m-ai luăm Zumwalt?
Mdaaaa…..acum se negociaza spaga si dam inainte cu SIGMA sau cine sare la cap cu mai mult. Zise Dragnea Voda catre baietii cu fete in vitrina……….noi ce suntem,ba, aici……gluga de coceni, sa nu ne bagati deloc in seama?
Sa va fie rusine, veniti cu o oferta calumea sau plecati dracului la voi acasa, ca va cauta turcii sa va calce ‘independenta’ tarii! 🙂
Noi suntem oameni adevarati, ba….cu noi se negociaza calumea, nu asa ca amatorii….cum a facut Ciolos cu voi!
Sigma e deja poveste, o poveste frumoasă ce se putea transforma într-unul din puținele succese privind înzestrarea armatei române. Pe Dragnea nu-l interesează ce fel de corvete vor avea forțele navale ci ca măcar corpul acestora să fie construit la Șantierul Naval Constanța al prietenului Bosânceanu.
Interesant, prin 2009 cei de la SN Constanta spuneau ca au si ei in studiu realizarea unei corvete:
„Pentru companiile noastre este o oportunitate să ne informăm asupra evoluţiei navelor din domeniul militar, având în vedere faptul că şi flota română are un program de dezvoltare a navelor de patrulare. Împreună cu firma proprie de proiectare, Şantierul Naval Constanţa îşi propune să pătrundă pe piaţa construcţiilor de nave militare”
„Noi avem în studiu realizarea unui proiect pentru o navă de tip corvetă. Este o premieră pentru România. Intenţia noastră este să dezvoltăm un proiect propriu, pe care să-l prezentăm potenţialilor clienţi. Avem capacitatea de proiectare şi dispunem de metode moderne de proiectare. Este o provocare pe care merită să o abordăm.”
http://www.cugetliber.ro/stiri-economie-ambitiile-militare-ale-antierului-naval-constanta-48255
Ete acilea – http://www.shipdesign.snc.ro/
Firma e infiintata – in schimb nu stiu ce proiecteaza…
Din păcate SNC nu are nici capacitatea tehnică nici ce umană pentru așa ceva. Dar să presupunem că la partea de corp s-ar descurca însă vine chestia cu tehnica și armamentul, de unde le cumperi și cu cine le montezi la bord. Ne-ar cost mult mai scump decât dacă am cumpăra navele din alta parte, ar dura circa 8-10 ani și probabil ca produsul finit ar fi unul cu multe probleme.
Firma e infiintata in special pentru proiectarea navelor civile. Un tanc mic de vreo 35 de mii, ba un transcontainer de 1500 TEU, si daca avem timp ceva barje, alte acareturi d-aste one-of-a-kind…
Capacitate tehnica e, umana – nu stiu – probabil in formare si nu in numarul dorit…
Pana la nave militare mai e – dar totusi poate nu se apuca sa faca ei de unii singuri. Ca in ziua de azi ai solutii PDM de te lasa sa lucrezi din toate capetele lumii.
Asta e corpul navei, apoi propulsive, sisteme de armament e alta chestie.
Da` sincer nu vad o problema majora in a proiecta de jos in sus: de la vedete fluviale de 100t, trecand la “cojile” MAI de la politia de frontiera (ca nici alea nemtesti nu-s de inox) si trebuie inlocuite cu ceva, la ceva mai mari (niste FAC-uri) cand vom fi noi destul de batrani 🙂