Firma de apărare şi securitate Saab a primit o comandă pentru simulatoare RBS70 din partea Forţelor Armate ale Lituaniei. Livrările vor avea loc în 2018.

RBS 70

RBS 70

Forţele Armate Lituaniene sunt client pentru sistemul RBS70 din 2004, iar pentru a continua să îşi consilideze capabilitatea de apărare aeriană, a comandat simulatoarele de la Saab. În contract sunt incluse simulatoarele, servicii de training şi piesele de schimb. Saab va lucra împreună cu Institutul Baltic de Tehnologie Avansata (BPTI) din Lituania la integrarea hărţilor 3D personalizate în simulatoarele RBS70, astfel încât să permită vizualizarea mediilor operaţionale reale pentru forţele lor armate.

„Forţele armate Litianiene vor avea o capabilitate de antrenament semnificativ ameliorată prin această integrare. Hărţile 3D dezvoltate de partenerul nostru local BPTI le oferă un mediu realist de antrenament. Ele vor putea să exerseze desfăşurarea lor şi angajarea ţintelor într-o simulare „virtuală” exactă a mediului din lumea reală în care operează. Aceasta demonstrează modul în care ne îmbunătăţim constant produsele, pentru a ne asigura că clienţii noştri au cel mai bun echipament de pe piaţă”, declară Michael Höglund, şef marketing şi vânzări din unitatea de business Sisteme de Rachete a Zonei de Business Dynamics a Saab.

„Ministerul Apărării Nationale continuă să modernizeze sistemele RBS70 care sunt în serviciu în cadrul Forţelor Armate Lituaniene. Acest contract cu Saab le va oferi simulatoare avansate soldaţilor noştri. Aceste echipamente vor reduce costurile de antrenament şi ne vor permite să menţinem un grad înalt de pregătire de luptă pentru soldaţii noştri”, spune Lt. Col. Juris Gvozdas, director adjunct la Departamentul Armament şi Sisteme de Control.

Noul simulator RBS70 va permite antrenamentul unui potenţial operator de rachete pentru a putea angaja cele mai dificile ţinte. Simulatorul, bazat pe calculator, are un număr mare de culoare de zbor, iar instructorul poate crea o situaţie de ameninţare aeriană cu diferite tipuri de ţinte.

Portofoliul Saab de sisteme de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă, cu baza la sol, include RBS70 şi cea mai nouă versiune, RBS70 NG. Sistemul RBS70 are o performanţă impresionantă, cu peste 1.600 de lansatoare şi peste 17.000 de rachete livrate în 19 ţări.