Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că țara sa a recepționat sisteme sol-aer portabile FIM-92 Stinger livrate de către Lituania și o mie cinci sute de tone de muniții din partea Statelor Unite ale Americii.

Cu câteva zile în urmă, premierul lituanian Ingrida Simonyte a vizitat Kievul și a confirmat că Vilniusul va trimite Ucrainei lansatoare Stinger.

FIM-92 Stinger

FIM-92 Stinger

În săptămânile recente mai multe țări europene și membre NATO au contribuit la ajutorarea Ucrainei cu ajutoare militare, în speciale rachete antitanc și muniții. Criza Ucraineană continuă și pericolul invadării acestei țări de către Rusia și chiar Belarus este din ce în ce mai evident.

Luna trecută, Statele Unite ale Americii au autorizat țările Baltice (Estonia, Letonia și Lituania) pentru trimiterea de armament american antitanc și antiaerian către Ucraina.

FIM-92 Stinger este un sistem portabil antiaerian (MANPADS) care poate fi utilizat de un singur operator prin lansarea de pe umăr a rachetei din lansator.

Racheta Stiger este capabilă să distrugă ținte aeriene care evoluează la altitudini joase, cum ar fi avioanele, elicopterele, dronele și rachetele de croazieră.

Stinger poate nimici ținte aeriene de la o distanță maximă de 4800 de metri, care zboară la maximum 3800 de metri înălțime.

Iulian Iamandi