Yak-130 combat trainer aircraft

Yak-130 combat trainer aircraft

În cursul unei conferințe de presă, la deschiderea Langkawi International Maritime and Aerospace, LIMA 2013, Viktor Komardin, vicepreședinte al Rosboronexport și conducator al delegației ruse ce participă la salonul de la Langkawi, a declarat ca Bangladesh-ul este interesat de achiziția de avioane de antrenament avansat Yak-130.

“Banglasesh are o întreagă listă de cumpărături pentru armament, dar pentru moment, aceasta rămâne secret de stat. Vă voi dezvălui un mic secret: cumpărarea de avioane Yak-130 este un important subiect în negocierile dintre Rusia și Bangladesh”, a declarat Komardin.

Potrivit RIA Guvernul din Bangladesh este interesat de achiziția a 24 avioane de antrenament proiectate de OKB Yakovlev. Avioanele vor fi platite dintr-un credit cu valoare de un miliard de dolari obținut în Ianuarie, în urma unei vizite la Moscova. Negocierile în vederea semnării acestui contract ar trebui să înceapă mai târziu în cursul acestei primăveri.

Tot la LIMA, potrivit ITAR-TASS Concernul Suhoi a anunțat semnarea cu Guvernul Malaeziei a unui contract în valoare de aproximativ 100 milioane dolari. Contractul se referă la servicii de întreținere și mentenanță, precum și livrarea de piese de schimb pentru cele 18 Su-30MKM operate de Malaezia. În momentul de față flota malaeziană de multiroluri Su-30 are o disponibilitate tehnică mult sub standardul de 75-80 procente. Astfel, din cele 18 avioane livrate în perioada 2007-2009, 10 pot fi folosite în misiuni de luptă iar două au restricții de zbor din cauza faptului că resursa motoarelor e pe sfârșite.

Contractul va asigura extinderea resursei motoarelor, a standardelor de mentenanță precum și creșterea disponibilității tehnice a flotei de Su-30 MKM.

*

În urma semnării de catre Bangladesh a contractului pentru trainerele Yak-130, industria de profil din România (în special Aerostar-ul) ar putea pierde un client tradițional…

– Marius Constantin –