Liderul grupării din Afganistan afiliate la Statul Islamic a fost capturat și arestat împreună cu alți 19 militanți.

Aslam Farooq

Aslam Farooq

Abdullah Orakzai, cunoscut sub numele de luptător Aslam Farooqi, a fost capturat de operatori din National Directorate of Security (NDS), principala agenție de informații a Afganistanului.

Încă nu este cunoscut locul unde capturarea a avut loc.

Loviturile aeriene ale forțelor aeriene americane și raidurile au vizat încădin anul 2016 grupul regional afiliat cunoscut sub denumirea ISIS-Khorasan Province (sau ISIS-K).

Un raport al Organizației Națiunilor Unite prezentat anul trecut informa că Farooqi l-a înlocuit la comandă pe fostul lider cunoscut sub numele de războinic drept Abu Omar Khorasani în luna Aprilie, după ce ISIS l-a îndepărtat de la conducerea grupului pe Khorasani din cauza rezultatelor slabe și a greșelilor operaționale.

Arestarea lui Farooqi este cea mai recentă lovitură dată ISIS-K, după ce grupul slăbise ca putere în urma deciziei a peste 300 de insurgenți de a se preda la finalul anului trecut forțelor guvernamentale.

Loviturile aeriene americane, raidurile forțelor de securitate și luptele dintre ISIS-K și talibani au dus la predarea unui număr mare de insurgenți, anunța S.U.A. în Ianuarie declarând fortăreața ISIS-K din Nangarhar ca fiind “demontată”.

Cu toate acestea însă, grupul ISIS-K continuă să își asume responsabilitatea unor atacuri teroriste importante pe tot cuprinsul Afganistanului. Un exemplu ar fi atacul de la templul sike din Kabul soldat cu moartea a peste douăzeci de oameni.

S.U.A. estimează că au rămas activi între 2000 și 2500 de insurgenți din ISIS-K în Afganistan.

Iulian Iamandi