Fortele Navale

Licitatie pentru repararea capitala si modernizarea Dragoarelor Maritime

Nava Dragor Maritim

Fortele Navale au publicat pe portalul de licitatii online, e-licitatie.ro, un anunt de intentie (anunt de participare numarul 175042/05.05.2017), in vederea efectuarii unor lucrari de reparatie capitala si modernizare pentru navele dragor maritim din clasa Musca aflate in dotare.

Valoarea contractului este intre 10 si 30 de milioane RON fara TVA, intre una si trei nave ar putea beneficia de aceste lucrari, perioada de desfasurare a contractului este de 48 de luni de la data atribuirii, locul de bazare al navelor vizate este Portul Militar Constanta.

Dragoarele Maritime din Clasa Musca au fost construite de catre Santierul Naval Mangalia si livrate Marinei Militare intre anii 1986-1989, acestea sunt operate in prezent de catre Divizionul 146 Nave Minare-Deminare, care in august 2016 dispunea de 3 Dragoare Maritime si un Puitor de Mine.

– David Victor –

3 Comments

  • Prima livrare a fost in iulie 1986 (DM 24), ultima in decembrie 1989 (DM 30), deci au fost construite in mai mult de patru ani. Ar fi trebuit sa fie opt, dar in noiembrie 1989, din cauza dificultatilor economice, programul de inzestrare a marinei militare a fost inghetat.
   Formularea “reparatie capitala /revizie majora cu modernizare pentru nava tip dragor maritim” este destul de vaga. Vor fi instalate drone la bord? va fi inlocuita electronica de tip sovietic? va fi inclus in modernizare si DM 25?
   Durata programului depinde in mare masura de finantare. Imi aduc aminte ca in perioada 2004-2006 era in discutie construirea la Mangalia a patru vanatoare de mine. Nu au fost alocate fonduri si se spunea ca se va trece la reparatii capitale pentru DM existente (vezi caz similar remorcherul HERCULES). M-am obisnuit cu vorbe, licitatii amanate si ,ulterior, anulate.
   In concluzie, patru ani nu mi se mai pare o perioada lunga.

 • Reaparare capitala si modernizare pentru 10 milioane de lei? Ce le fac, frate, de banii astia sa fie si modern/eficient pentru navele astea?

  Propabil le doteaza cu torpilele antiaeriene ale lui Dusa, ca alta logica nu prea are…..pe langa mici interventii la structura, suduri, vopsiri s.a.m.d.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: