Armata Romana

Licitatie pentru munitie de infanterie

Munitii pentru armament usor de infanterie

Munitie de Infanterie

Ministerul Apararii a publicat pe portalul de licitatii, e-licitatie.ro, un anunt de participare ( anunt de participare numarul 168353/21.05.2016 ), care vizeaza achizitia unor loturi de munitie de infanterie de mai multe calibre.

Respectiv:

– intre 750 de mii si 1,5 milioane cartuse calibru 5,45 x 39 mm.

– intre  760 de mii si 1,51 milioane de cartuse calibru 7,62 x 39 mm.

– intre 250 de mii si 500 de mii de cartuse calibru 7,62 x 54 mm.

– intre 100 de mii si 200 de mii de cartuse calibru 14,5 x 114 mm.

Perioada de livrare a produselor este de 16 luni, iar pretul estimat de 5,037 milioane RON fara TVA.

Aceasta cerere de munitie, care poate atinge 3,81 milioane de cartuse, vine dupa ce in anul 2015 a fost lansata o licitatie pentru livrarea unui numar maxim de 19,9 milioane cartuse iar in 2014 au fost incheiate acorduri cadru cu privire la livrarea unui numar maxim de 3,95 milioane cartuse.

– David Victor –

 

9 Comments

 • Nicio replica, stimati confrati, nicio tentativa de a ajuta un semen aflat in nestiinta? Nici macar nu-mi dau seama daca intrebarea mea, trimisa cu o luna in urma, a aparut ca publica/a primit OK de la moderatori, pentru ca la intrarea “directa” pe forum nu imi apare. Atata ca am ales varianta cu notificare prin e-mail la raspunsuri – si. evident, n-am primit nicio notificare.

  Poate ca greseala a fost a mea, m-am adresat exclusiv domnilor (prejudecata de explicat, avand in vedere “specificul”, dar nu de justificat 🙂 ). Cine stie, poate doamnele dup-aci sa fie mai saritoare si sa ma scoata din nevoitza…

 • una ziua! Am trimis un comemtariu, demult pe la inceputul lunii august (evident, cu intrebari si rugand sa fiu ajutat ? ), pe topicul legat de licitatia pentru munitia (de infanterie) calibru 7,62 mm. Desi initial mi s-a parut ca-l vad aprobat, el in prezent nu mai apare. De vreo urma de raspuns la el, ce sa mai zic… Am trimis un comentariu-replica si acesta, din cate vad, este deja vizibil public. Daca am incalcat vreo regula scrisa/nescrisa a site-ului, formului ori a confreriei lor va rog, macar, aduceti-mi faptul la cunostinta…
  Just in case, redau mai jos postarea initiala. PS: nu stiu altii cum sunt, dar mie unuia, si din motivul enuntat, interfata forumului fata de utilizatorii de rand (si ocazionali) mi se pare (putin spus) complet nestimulativa – in sensul de stimulativa ca sa ramai ?

  Agarici August 8, 2016 at 2:23 am
  “Stimati domni, urmaresc de ceva vreme cu interes site-ul dvs. (tin sa-l salut pe Iama, un vechi si informat “coleg” de pe mai vechiul forum worldwar2.ro) si va felicit pentru informatiile si contributiile publicate. Din pacate, la noi istoria si actualitatea militara, discutate (si) pentru neprofesionisti, sunt si raman inca o zona (mult prea) de nisa – eu personal mai stiu un singur site de unde pot obtine informatii argumentate si credibile. Cat despre “contributiile” presei genelaliste pe aceste teme, pe care de multe ori nu se sfieste sa le abordeze (de regula in absenta altor subiecte), prefer sa nu ma pronunt.

  As avea o gramada de nelamuriri, oarecum punctuale si disparate, pe care o sa incerc sa le exprim pe puncte, legandu-ma cumva de tema acestui articol. Imi cer scuze daca abuzez prea mult de rabdarea dvs.

  1. Exista vreo varianta (in uz) de utilizare a dispozitivelor optice de ochire (“optical sights”, versus “iron sights”) pentru PA . model 86 (fie modelul mai vechi, vedere de noapte, inspirat de AKM, fie cel/cele mai noi, de zi si noapte, de inspiratie vestica)? Daca acestea sunt pe undeva in uz in Ro, exista probe/imagini? Aceeasi intrebare si pentru PA model 1990 si pm model 1963/1965, de 7,62 mm

  2. Care este eficienta dispozitivelor mentionate mai sus, in termeni de (spre exemplu) capacitate de achizitie/rata de lovire a tintei? S-ar putea explica, pe scurt, pe ce principii functioneaza ele? Din cate stiu, ar exista trei categorii de device-uri: lunete (cu marire sau nu – de ex. cele fara marire la ce folosesc?), pointere laser si minilanterne (flaslighturi) pentru iluminarea tintei. Mai simplu spus, sunt ele o necesitate sau mai degraba un moft? In conditiile in care, din cate stiu, nu prea mai exista armata NATO care sa nu le foloseasca (pe scara cat de cat larga), cum se explica lipsa lor (daca lipsesc cu adevarat) la trupele romane, fie si macar cele din teatrele de operatiuni (trupe care in majoritate au functionat/functioneaza ca infanterie usoara)? Sunt ele (in ordin relativ vorbind, evident) scumpe, ar fi compatibile cu PA model 1986?

  3. Cum se face ca utilizarea PA model 1986 nu s-a generalizat in randul tuturor categoriilor de forte? Cate exemplare s-au fabricat, cand a fost oprita productia (daca a fost oprita)? A fost (este) introdusa/folosita PA model 1990 in armata romana, sursele pe care le-am gasit fiind contradictorii? Ce categorii de forte mai folosesc pm model 1963/1965, si cum se face ca acesta (si, respectiv, PA model 1990, daca e cazul) a mai ramas in uz, la peste 25 de ani din 1989?

  4. Are armata romana vreun model OFICIAL de casca balistica in uz (imaginile, chiar si cele recente arata cam aceeasi “buna dezorganizare” care se vedea, la acest aspect, inca de prin ultimul razboi mondial, ilustrand o multime de modele)? Dar un model oficial de “side weapon”?

  Si, in final 5 (dintr-o alta zona); din cate stiu, radarul Elta, customizat pentru Migul 21 (in sens de downgrade) era totusi capabil sa ghideze incluziv rachete aer-aer cu raza lunga (BVR). Este acest lucru real? Si, daca e asa, este real si faptul ca Fortele Aeriene n-au avut/cumparat niciodata astfel de rachete? Daca DA, cum se poate explica o asemenea lipsa de logica (stiu, grea intrebare ? )? Pilotii s-au putut antrena, ina ceste conditii, si pentru asemenea misiuni (BVR interception)? Si ultima (si ma duc), este acest radar capabil sa dirijeze simultan doua rachete spre tinte?

  MULTUMESC MULT PENTRU INGADUINTA!”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: