Puma Naval si torpila Sting Ray

Deci da, putem deja sa contabilizam al treilea program de dotare al armatei care esueaza de la inceputul anului 2017.

Romtehnica a decis sa anuleze licitatia pentru achizitionarea  unui numar de 36 de torpile antisubmarin, considerand ofertele primite ca fiind neconforme.

Doi producatori au depus oferte pentru livrarea de astfel de echipamente, LEONARDO Defence Systems Division (Italia) si DCNS-BU Armes Sous-Marines (Franța).

Valoarea contractului ar fi fost de aproximativ 161 milioane RON fara TVA, cerintele facute publice cereau ca torpilele sa aiba o raza de actiune de 9 Km si sa poata ataca tinte aflate la o adancime de 600 m.

Asa cum spuneam, este al treilea program de dotare al armatei care ajunge sa fie anulat (anularea achizitiei de corvete Sigma 10514, anularea licitatiei pentru 6 sisteme de drone tactice si anularea achizitiei de torpile antisubmarin), dintr-0 cauza sau alta, de la inceputul anului.

Iar peste celelalte programe de dotare, TBT, modernizarea fregatelor, planeaza incertitudinea, la care se adauga o potentiala rectificare negativa a bugetului MApN la jumatatea acestui an.

Pe de alta parte, declaratiile si stirile care vin pe filiera oficiala, vorbesc de achizitii iminente de tehnica militara moderna: avioane F-16, transportoare blindate, elicoptere de lupta, dar care, pana acum, sunt de fiecare data contrazise de realitate.

sursa: profit.ro

– David Victor –