Puma Naval apuntare pe fregata Regele Ferdinand, 13 August 2012

Puma Naval apuntare pe fregata Regele Ferdinand, 13 August 2012

MApN prin Romtehnica are în plan achiziţionarea a 18 torpile uşoare antisubmarin pentru suma totală de 16,5 milioane de euro, potrivit unui anunţ de participare publicat miercuri pe SEAP.

Anunţul Romtehnica implică încheierea unui acord-cadru cu un singur agent economic pe o durată de 5 ani, valoarea estimată a contractului, al cărui obiect este “capabilităţi de luptă antisubmarin. torpila uşoară submarin”, fiind de 74,250 milioane de lei (16,5 milioane de euro) fără TVA.

Locul principal de livrare este Constanţa, iar cantitatea maximă estimată pentru acordul-cadru este de 18 bucăţi.
Candidaţii care nu deţin încă o autorizaţie de securitate trebuie să obţină una.

Garanţia de participare va fi depusă în etapa a II-a a procedurii doar de către candidaţii selectaţi şi este de 1,485 milioane de lei (330.000 de euro). Ofertanţii din categoria întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de o reducere cu 50% a garanţiei de participare.

Candidaţii trebuie să fi executat, în ultimii 5 ani, livrări de produse similiare în valoare de cel puţin 74,250 milioane de lei (16,5 milioane de euro).

Candidaţii străini care nu au sediul în România trebuie să deţină o certificare sau o acreditare acordată de un organism naţional ori internaţional, recunoscut de o ţară UE sau NATO.

În ceea ce priveşte procedura de licitaţie, aceasta va fi restrânsă, numărul minim preconizat fiind de 3, iar cel maxim de 7.

Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este 2 iunie, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 10 iunie.

Potrivit anunţului de pe SEAP, autoritatea contractantă este MApN-UM02550 Bucureşti prin Romtehnica, companie naţională din domeniul apărării.

Romtehnica se află în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale.

Compania negociază şi semnează, în numele Ministerului Apărării Naţionale şi al altor entităţi guvernamentale din România, contracte de import, transfer de tehnologie, suport logistic, asistenţă tehnică şi instruire de personal.

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, la 14 ianuarie, că una dintre fregatele Forţelor Navale şi submarinul Delfinul vor intra, începând din acest an, într-un proces de modernizare, care însă nu va fi încheiat în 2014.

“În anul acesta vor intra într-un program de modernizare, pe un program multianual, una din fregate şi submarinul Delfinul. Pe un program multianual deoarece nu se poate realiza modernizarea nici a fregatelor, nici a submarinului într-un singur an, dar demarăm acest proces în 2014. Pentru a realiza programul multianual trebuie să facem evaluările necesare, dar am alocat banii ca programul să poată începe. Prin bugetul Ministerului Apărării, am alocat în acest an peste un miliard două sute de mii de lei pentru modernizarea şi restructurarea tuturor capabilităţilor pe care le avem la trei categorii de forţe. (…) Modernizarea înseamnă reparaţii capitale şi dotarea fregatelor cu armamentul necesar pentru a putea îndeplini orice operaţiune militară pe mare”, a declarat Mircea Duşa, în cursul unei vizite în portul militar Constanţa, unde a participat la ceremonia de schimbare a conducerii Forţelor Navale Române.

Submarinul Delfinul, clasa Kilo

Submarinul Delfinul, clasa Kilo

Delfinul este un submarin de atac din clasa KILO. Aparatul are un deplasament de 2.325 tone la suprafaţă şi 3.076 tone în imersiune. Lungimea sa este de 74,3 metri, iar lăţimea de 10 m. Poate coborî la o adâncime de 250 metri şi dezvoltă o viteză de 10 noduri la suprafaţă şi 20 în imersiune. Delfinul este un submersibil clasic, cu propulsor diesel-electric. În privinţa armamentului, este dotat cu 6 tuburi lanstorpile şi poate ambarca 18 torpile sau 36 de mine.

Submarinul a fost achiziţionat din Uniunea Sovietică în 1985, costând aproximativ 40 de milioane de dolari.

Sursa: Realitatea.net

Proiectul de achiziție a 18 torpile anti-submarin a fost suspendat în 2013, fiind după câte se vede reluat în prezent, achiziția acestor torpile face parte din proiectul mult mai amplu al modernizării celor 2 fregate T22R de care dispun Forțele Navale și al întăririi capabilităților anti-submarin.

 

– David Victor –