Aviaţie

Libia va cumpara Rafale, Mirage F1, Typhoon, Hercules si Chinook

Mirage F1

Libia are planuri de întărire a forţei aeriene, anunţă Saqr Geroushi şeful aviaţie precizând că o consideraţie specială a fost acordată acelor ţări care au sprijinit anul trecut revoluţia libiană, printre acestea aflându-se desigur Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Forţele Aeriene Arabe Libiene au transmis propuneri pentru achiziţia a două escadrile de avioane multirol Rafale şi a unui număr de avioane de vânătoare-bombardament Mirage F1 (pentru întărirea flotei de Mirage F1 existente) din Franţa.

De asemenea, există planuri pentru achiziţia de avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon din Marea Britanie, precum şi de avioane de transport greu C-130 Hercules şi elicoptere Chinook din Statele Unite ale Americii.

Rafale

Geroushi a spus că planul include distribuirea noilor avioane pe teritoriul Libiei, precizând că avioanele Eurofighter Typhoon la Tobruk şi Benina, în Benghazi, iar avioanele Dassault Rafale pe bazele aeriene Gordabaya şi Wattya pentru a acoperi sudul ţării. De asemenea vor fi utilizate şi bazele aeriene militare Jufrah, Sebha şi Kufra.

EurofighterTyphoon

Şeful aviaţiei libiene a adăugat că în ceea ce priveşte contractele semnate în perioada regimului trecut, acestea sunt în prezent reanalizate şi că unele dintre acestea vor fi cu siguranţă anulate.

Sursa: Libya Herald

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu

Forumul Resboiu

Pagina de gardă a portalului

Ramura dedicată Armatei Române

Ramura dedicată spaţiului

Ramura dedicată dronelor

19 Comments

 • Tare ma intreb cate vor cumpara de la aia si cate de la ceilalti…..si daca tot le cumpara cu ce bani si mai eles ce piloti le opereaza….sau s-au gandit si astia mai bine si cumpara si niscaiva piloti de la tarile occidentale?

 • Fantastic :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))), oamenii astia au de gand sa isi cumpere Rafale si Eurofighter simultan,doamne ce inseamna sa curga banii din pamant si bombele..pardon democratie din cer.

  Oricum sub Gadaffi nu vedeau astia in viata vietilor lor Eurofightere si Rafale imprastiate prin toata Libia, deci democatura este mai buna decat dictatura.

 • Mi se pare cam ciudat… inca nu si-au revenit bine din razbel; au de reconstruit o tara si ei vor sa isi traga avioane de ultima generatie. Pentru ce? Au o populatie de 5-6 milioane (formata din peste 100 de triburi).Probabil au prea mult petro/dplari si tre’ sa-i cheltuie cumva.

  • Vezi Volk? Pe noi nu ne-a batut nimeni. Cei care se bat singuri, cand vine linistea, primesc ordine sa scoata din dotare MiG-23, MiG-29, IAR-93…

   • Am mari rezerve in privinta asta, daca ne-au impus sa scoatem ceva din dotare asta a fost cazul ROT-urilor, mai mult din motive politice(ale lor), decat militare.

    Pur si simplu la sfarsitul anilor 1990 armata avea dimensiuni prea mari pentru a mai putea fi sustinuta cu banii disponibili atunci, iar in cazul aviatiei sa trecut la reorganizari(ca in cazul tuturor categoriilor de forte, si ca in cazul majoritatii tarilor de pe glob post razboi rece), pe termen scurt sa hotarat sa se mearga pe MiG-21 Lancer si IAR-99,iar pe tremen mediu pe aprox 50 „multiroale(F-16/35 sa spunem), si evolutii ale lui IAR-99, avioanele alea care au fost trase pe dreapta aveau diverse bube, IAR-93 din pacate era un avion prost,MiG-23 oferea in general mai nimic in plus fata de Lancer,si avea resursa tot pana in 2015,cu MiG-29 aia care ne propuneau noua modernizarea flotei erau tot companii din lumea occidentala,imi vine greu sa cred ca isi dadeau cu stangul in dreptul, pur si simplu a fost o chestiune care a tinut de relatia Romania-Rusia, si oricum cam cu toate pleznitorile astea(MiG-23/29;S-125;Scud),americanii si aliatii lor au dat de pamant cam pe unde le-au prins,nu cred ca Romania ar fi facut exceptie.

    Si din cate vad, vesticii de 20 si ceva de ani incoace nu ar fi avut/nu au/nu vor avea nici o problema in a ne vinde AH-1 ; sprijinii in realizarea TR-2000 ; Type 22(si modernizarea lor) ; FPS-117 ; Spike ; VL-MICA ; Iveco Super-AV ; LCS ; F-35, ca unele nu s-au(se vor) realizat, nu au fost (vor fi) cele mai bune decizii astea tin alte discutii care tin de alte probleme decat comisarii americani, eurocrati etc.

    Aaa, ca fac si americanii/europenii porcarii, ca ne impun targuri de gen, vreti NATO trebuie sa platiti la urmatorii : LM, Bechtel, BAE , EADS, vreti integrare in UE trebuie sa dati cutare pozitii cheie din economie : energie, sistem bancar, resurse, ca vin si ne impun o malformatie a Armatei Romane cu tot felul de nazbatii de gen Air Lift, Mare Albastra, Componenta Navala Transport Strategic, complet de acord, dar astea deja intra la capitolul „you have to accept some kind of losses” sunt tolerabile insa nu de aici vine raul din Romania, si altii pe care ii priviim doar in ceafa de la mare departare au facut compromisuri dastea ca de ex. Coreea de Sud; Polonia ; Marea Britanie.

    • Victor ceea ce spui tu despre tehnica ruseasca nu este chiar asa…imagineaza-ti sa spunem o tara sa ii spunem Venezuela aparata de 24 de F 16 si atacata de sa spunem Columbia dotata cu numai 200 de MIG 29 cam cine crezi ca ar castiga? Este normal ca o generatie noua de avioane sa fie mia buna decat cea precedenta, la fel si F 16 este mult peste F 4 Phantom si asa mai departe, oricum decizia de a renunta la MIG 29 aflate deja in ograda nu mi-o explic, Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria au putut sa le mentina operationale iar noi nu…este doar vina noastra a Romaniei ca stat.
     Sa tii un avion doar 10 ani in exploatare este autosut in fund si noi am stiut sa ni-l dam!

   • Si eu cred ca am fost obligati sa scoatem din dotare ce mai aveam, altfel nu imi explic decizia de a se renunta brusc la IAR-93, mai ales ca industria aeronautica romaneasca incepuse “sa le prinda mersul” si sa fie asimilate noi componente in fabricatie .
    Daca avioanele ar fi fost retrase ca urmare a inlocuirii cu avioane noi as fi inteles miscarea, dar au fost retrase ca sa fie inlocuite cu NIMIC . 🙁

 • Cred mai degraba ca libienii au fost ,,stimulati,,sa cumpere aceste avioane.Nu era suficient sa isi cumpere libienii doar Rafale, un adevarat multirol, care poate sa faca ce fac celelalte avioane?Ma rog, libienii trebuie sa ii multumeasca pe eliberatori, asa ca cumpara de la fiecare.

 • MAI OAMENI BUNI , ASTA-I NOTA DE PLATA PENTRU NOUA CONDUCERE.ATI INVATAT LA ISTORIE CUM FIECARE FANARIOT TREBUIA SA PLATEASCA PT SCAUNUL LUI CU TRADARE , SPIONAJ ,VANZARE DE TARA , PESCHESURI SI TRIBUTURI CONSISTENTE. CE NAIBA VA BATETI CAPUL ?UITATI EXEMPLUL IRAKULUI CARE INTR-UN SINGUR AN DE DEMOCRATIE SIA PREDAT TOATA ECONOMIA IN MANA MARILOR COMPANII?EGIPTUL CE FACE ? LIBIA URMEAZA SI…DACA RUSII NU SE TIN TARE SI SIRIA.
  TOATE ACESTE TARI ARABE SE VOR INTOARCE ACUM LA FUNDAMENTALISM , NU LA DEMOCRATIE CUM JUSTIFICAU JMECHERII DE OCCIDENTALI , DAR VANZANDU-SI ECONOMIA VOR FI LASATI IN PACE SA POARTE FEREGELE SI SA AIBA POLITII RELIGIOASE.

 • Stirea asta e pe bune? Cum sa poata astia sa cumpere asa ceva si noi ne chinuim sa cumparam conserve la mana a doua!?

  • Pai, RoccoSuasito, libienii proaspat ajutati sa descopere democratia se vor adanci in datorii si vor ajuta Occidentul sa se sustina economic. Si militar.

   Ei sunt de abia la inceput. Noi, nu prea mai avem ce sa scoatem la mezat ca ne-au cam chelit deja.

  • Pai sunt un fel de colonie, si Libia cred ca tara petroliera cu cele mai mici costuri de extractie
   si pe vremea lui Ghadaffi aveau libienii participatzii la Unicredito de exemplu

   o sa faca un barter intre ei de exemplu Elf si cu Eni o sa scoata petrol din Libia, si o sa le plateasca ratele la avioane
   la fel cum proaspat democratizatul irak a cumparat f-16 de la americani, astia au fost “democratizati” de europeni

 • In afara de Mirage F1, imi pare cam fragmentata si pestrita comanda…

  Hai, si Rafale ar merge, dar sa ai si Typhoon la ce ar folosi? Sau sa renunte la Rafale si sa ia lot mai mare de Typhoon + comanda de F1.

  • In plus, desi nu scria in stirea originala, dar imi amintesc ca s-a intamplat acum cateva luni, libienii doresc reconditionarea avioanelor Mirage F1 trase pe dreapta si a celor care inca mai zboara.

  • Nu mi se pare fragmentata deloc comanda…..acum sa vedem nmarul de aparate, de exemplu 24 de Typhoon care sa asigure cerul + 24 de Rafale care face de toate si pot face si cam ceea ce face Typhoon-ul + Mirage F 1 calul de povara….Libia are bani si intentie sa se doateze nu se complica la sume mici……Romania cred ca daca prin absurd ar avea granita cu Ethiopia si nu ar fi in NATO ar fi un vecin bun de ocupat……

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: