J-15 la bordul portavionului Liaoning

J-15 la bordul portavionului Liaoning

Primul portavion al Chinei, Liaoning, a părăsit duminică șantierul naval de mentenanță Dalian, în timp ce de-al doilea portavion al țării, Type 001A, este așteptat să înceapă în curând testele pe mare.

Acompaniat de un spectacol de artificii, Liaoning a părăsit șantierul naval din provincia Liaoning din nord-estul Chinei, cu ajutorul unor remorchere, duminică dimineață, potrivit unui raport al Wen Wei Po din Hong Kong și al unor fotografii și videoclipuri postate de Sina Weibo.

Liaoning a efectuat teste pe mare în luna ianuarie, după mai bine de jumătate de an de întreținere și modificări în șantierul naval.

Dacă lucrările de mentenanță au fost realizate corect, nava ar putea să se întoarcă la baza sa din Qingdao, provincia Shandong din China de Est și să se întoarcă în serviciul activ al marinei chinezești. În caz contrar, voiajul ar putea fi un alt test pe mare pentru a verifica rezultatele întreținerii, au afirmat observatorii militari.

“Farewell to the Liaoning and wish it all the best on its new journey,” citat dintr-un banner afișat în șantierul naval, indicând faptul că Liaoning ar putea reintra îmn serviciul  activ al PLA ( People’s Liberation Army) și nu se va mai întoarce în șantierul naval Dalian curând, potrivit raportului realizat de Wen Wei Po.

Între timp, Type 001A, cel de-al doilea portavion al Chinei urmează a fi testat în aceeași unitate, urmându-l pe Liaoning.

Nava de război realizată exclusiv în China va începe în curând al cincilea test pe mare, a declarat Wen Wei Po în două rapoarte sâmbătă și duminică.

Întâmplător, un exercițiu militar este programat de duminică până pe 5 martie în nordul mării Huanghai din apropierea orașului Dalian, iar alte nave au accesul interzis de a traversa zona desemnată, potrivit unui anunț declarat vineri de Administrația pentru Securitatea Maritimă din China.

Cristian Oancea