AMX 56 LeClerc

AMX 56 LeClerc

Miercuri, 29 iulie, a luat naștere oficial un gigant al industriei armamentului. Compania franceză Nexter Systems și cea germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW) au fuzionat, creând astfel un ”Airbus” al industriei producătoare de blindate. Noua entitate se va numi KANT, după acronimele celor doua companii.

KMW este producătoarea tancurilor germane Leopard, considerate de mulți specialiști drept cele mai performante din lume, în timp ce Nexter construiește tancul Leclerc. KANT este în acest moment a doua mare companie producătoare de armament pentru trupele terestre din Europa. Cifra de afaceri este de 1,8 miliarde de euro și pentru companie lucrează circa 7.000 de angajați. KANT depășește din punct de vedere al cifrei de afaceri gigantul german Rheinmettal, însă este cu mult în urma americanilor de la General Dymamics și a englezilor de la BAE Systems.

Proiectul fuziunii a fost lansat în 2014. Ea s-a realizat pe principiul parității: statul franncez (deținător integral al Nexter) are 50% din acțiuni, la fel ca și familia Bode-Wegman, deținătoarea KMW. Francezii au inclus o clauză prin care să-și poată proteja secretele privind sistemele și munițiile strategice.

Societatea formată s-a numit inițial Newco și are sediul la Amsterdam, fiind supusă jurisdicției olandeze. Cele două structuri operaționale, din Franța și Germania, vor avea sediul al Satory, respectiv la Munchen. Entitățile vor rămâne distincte și își vor păstra mărcile.

Rămâne acum ca noua companie să obțină lumină verde din partea consiliilor concurenței din Franța și Germania, precum și a Bruxelles-ului. Strategia companiei constă în eliminarea concurenței dintre Nexter și KMW și susținerea reciprocă în consolidarea poziției pe actualele piețe și cucerirea altora. Există însă o problemă în viziunea analiștilor: concepțiile diferite privind politica de export de armament din Franța și Germania. În timp ce Parisul încurajează această activitate, Berlinul este mult mai reticent. Tot ce se fabrică în uzinele germane cu tehnologie germană este supus unor controale dure și unui regim de autorizare pe măsură.

Compania KANT are la dispoziție 5 ani pentru a finaliza fuziunea. Este o perioadă considerată scurtă, pentru că în cazul unificării activităților Airbus au fost necesari 15 ani și 20 de ani pentru elicoptere.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul