Leonardo a informat că a fost realizată semnarea contractului pentru vânzarea a două avioane ATR 72 MPA (Maritime Patrol Aircraft) către ministerul malaezian al Apărării.

Ceremonia semnării a avut loc în cadrul expoziției de armament în domeniul apărării LIMA 2023 desfășurată în Langkawi, Malaezia.

ATR 72 MPA este un avion bimotor proiectat pentru misiuni de patrulare maritimă complexă, derivat din versiunea de transport regional.

Aeronavele ATR 72 MPA pot executa misiuni de supraveghere maritimă, luptă anti-submarin și anti-navă, căutare-salvare, monitorizare de mediu, evacuare medicală, transport de personal și materiale.

ATR 72 MPA este optimizat pentru patrulare maritimă, culegere de informații electronice (ELINT), detecție a țintelor de suprafață sau aflate în imersiune, SAR, contracararea activităților ilegale și paza apelor teritoriale.

Configurația aleasă de Malaezia va include sistemul modular pentru misiune Leonardo ATOS (Airborne Tactical Observation and Surveillance) care gestionează senzorii de la bordul aeronavei, integrează informațiile adunate și prezintă o imagine tactică în timp real operatorilor.

Iulian Iamandi