Leonardo Helicopters este în căutare de parteneri suplimentari pentru programul de dezvoltare a viitorului elicopter de atac, AW249.

AW249

AW249

În luna Ianuarie a anului acesta, Italia a alocat companiei Leonardo 487 milioane de euro (515 milioane de dolari) pentru a dezvolta succesorul flotei de elicoptere AW129.

Însă, la Dubai Air Show, Lorenzo Mariani, directorul comercial al grupului Leonardo, a declarat că elicopterul nu este doar pentru Italia.

“It is a basis for collaboration – we believe that other nations can join this project,” says Mariani, confirming the AW249 designation.

“In agreement with our customer [Italy] we have adopted quite a bullish attitude: we have the contract, we have the design, we have the idea and we have started the development – we are open for other nations to join that.”

Declarația lui Mariani include posibilitatea ca Leonardo să facă din nou parteneriat cu turcii de la Turkish Aerospace Industries, care deja au anunțat că intenționează să dezvolte un succesor pentru T129 ATAK, elicopter derivat din Mangusta.

AH-129D & AH-249

AH-129D & AH-249

Într-o prezentare a armatei italiene la o conferință recent desfășurată în Polonia, indică o masă totală la decolare a noului elicopter situată la 7 – 8 tone, semnificativ mai ridicată decât 5 tone în cazul elicopterului AW129.

Creșterea greutății maxime la decolare este dată parțial de dublarea cantității de armament acroșat, care crescut de la 800 la aproape 2000 de kilograme.

De asemenea, vor crește altitudinea și autonomia la AW249 comparativ cu ale elicopterului Mangusta.

Mai mult, Leonardo și-a propus să studieze aspecte legate de scăderea semnăturilor radar și în infraroșu.

Contractul pentru dezvoltare se va întinde până în 2025, timp în care Leonardo va construi cinci elicoptere – ultimul urmând să fie unul de serie.

Italia are în plan o comandă de 48 elicoptere, Mangusta urmând să fie retras începând cu anul 2025.

 

Sursa: Flightglobal

Iulian Iamandi