Producatorul european MBDA a prezentat ieri la Salonul LeBourget un nou sistem destinat neutralizării cu precizie a țintelor aflate la distanțe mari, cu lansare de pe platforme navale sau terestre.
Este vorba de al patrulea și cel mai nou dintre proiectele seriei Concept Visions: CVS 302 HOPLITE.
Hoplite este compus dintr-un centru de control al misiunii și două variante de rachete – Hoplite-S (cu lansare de pe platforme navale) și Hoplite-L (cu lansare de pe platforme terestre). Rachetele sunt supersonice și pot combate cu precizie ținte aflate la distanțe cuprinse între 70km (în cazul unui zbor la mică altitudine) și 160km (în cazul unei traiectorii de zbor la înălțime mare).
Potrivit MBDA: “The system is able to quickly and safely traverse contested airspaces, and closely coordinate salvo firings to provide an exceptional fire support capability to the front line. The system is able to quickly and safely traverse contested airspaces, and closely coordinate salvo firings to provide an exceptional fire support capability to the front line.”
Via:
MBDA
– Marius Constantin –
Interesant conceptul, totusi care este incarcatura de lupta? Se poate folosi si antinava?
MBDA n-a facut publice foarte multe detalii.
La 120-160kg…slabe sanse…
navele moderne nu mai sunt cuirasatele din alte vremuri, 2-3 bucati de-astea probabil pot scoate din lupta o nava moderna cat sa trebuiasca sa plece pe santierul naval la reparatii. Asta in cazul in care nu atinge zone cu munitie.
mai e careva cu rachetele in containere “civile”
Vad ca ii spun “simplified logistics” 🙁
aha simplified all – just booom!
se pare ca noile arme se incadreaza perfect in doctrina “superhezbollah” promovata de cativa membri vizionari de pe “resboiu” :))
:-)))
paul, e o mare diferenta. Alea nu-s containere militare ci pur si simplu un container intermodal tipizat. Care poate fi militar sau civil. In filmul de la MBDA se vede clar ca respectivele containere sunt vopsite militar si se afla pe camioane militare. Rusii prezentasera in mod explicit in filmulet lansarea de pe vehicule in vopsire civila, din containere vopsite civil, etc.
Iete fas, e tot acelasi lucru, pana la urma superhezbollah este la moda, si sunt eficienti ai dracu pe teren, o dovedesc ultimele evolutii din Orientul Mijlociu.
cred ca si noi pe vremea lui cioasca aveam an26-urile parasutistilor cu inmatriculari de tarom
oricum – nu e corect deloc, a la guerre comme a la guerre, dar pe timp de pace sa te plangi de “insurgenti” si “teroristi” si pe de alta parte un container standard sa aiba fie tenisi din china fie rachetutze ca e “intermodal”, pentru “simplified logistics”
@paul&marius fenchea, nu e chiar ca la guerre, operatiunile de lupta duse de cei care mimeaza civili sunt crima de razboi. Cei care duc astfel de operatiuni nu se pot astepta la nici un fel de drepturi de prizonieri, conventia de la Geneva, samd. Pot primi glontul in cap pe loc sau un sejur fara avocat sau vizite de la Crucea/Semiluna Rosie la Guantanamo sau alte lagare de prizonieri fara sa se supere prea multa lume. Poti sa ai orice, chiar si o pereche de funditze roz in frunte, important e sa fie declarate ca atare si sa le porti in timpul luptei si se cheama ca esti combatant legal. Ca soldat beneficiezi macar in teorie de protectia oferita de Conventia de la Geneva, daca esti comandant ai un cap de acuzare in minus la un eventual TPI, in orice caz “liberalizarea” executarii focului de sub aparenta civila e de foarte prost augur.
@ Stelian – stiu aceste lucruri dar pe de alta parte un comandant care stie ca singura lui sansa este atacul surpriza se va flolisi de tacticile acelea indiferent ca va avea armament MBDA sau via Rusia.
Un container este un container, se poate vopsi si pune pe vapor si maine ca sa spun asa, i-ai schimbat aparenta, l-ai facut “civil” pana incepe ca sa traga in inamic.
Se pare ca ideea rusilor a fost imprumutata si de vest, asta inseamna si mai multe amenintari asimetrice pe viitor.
Nu imi place ca astfel poate vom auzi in cativa ani de vreo nava scufundata sau avariata si cu multe victime pe tarmurile de est ale Africii si nu imi place ca nava poate va avea pavilion romanesc.
Cum spunea Griffon 236 – poate nu o sa distruga nava complet dar lasa in urma victime in randul echipajului.
Cum remarcai tu si o incarcatura de lupta de 30-40 de kg in momentul in care loveste o nava moderna si nu asa de blindata lasa ravagii destul de mari, o devedeste INS Hanit – Israelian Navy, au luat in plin o racheta nu foarte mare si nu prea sofisticata si rezulatatul a fost naspa.
Mes amis,razboiul ”asimetric” este noul razboi ”simetric”.De aia ma uit cu un amuzament de nedescris la tot circul cu avioanele facute pe vremea cand umblam in scutece.Mare chestie,sa pui 4 rachete cu submunitii in curierul diplomatic si sa la trimiti apoi cu camionul sa se plimbe prin tara.Hasta la vista,air farce.
Ziceti ce vreti,dar eu unul nu dau mai mult de 2 bani vechi pe capacitatea decidentilor romani,militari sau civili,de a intelege ce se petrece.
Legat de clipul ala,e deja depasit ca si concept.Auzi,infanteristul anului 2035 sa beleasca ochii pe dupa stalp.Prapaditul nu a auzit ca-s drone ce fac asta,la pret de 20 de parai? 😀
@mihais: ai punctat f bine o probl, probabil tipii care au facut filmul pt. MBDA si chiar cei care au facut rachetuta din filmulet, prinsi in proiectele la care lucreaza, habar nu au de existenta dronelor de 20 de para. Nu e exagerare, am avut surprize asa de mari cu oameni care lucreaza in domeniul “aerospace” incat am crezut ca tipii fac misto de mine. Nu toti sunt chibiti care sa stea toata ziua pe saiturile cu stiri de profil, multi sunt oameni care se duc la serviciu – asta nu inseamna ca nu-s competenti, din contra. Chestia e ca din cand in cand se gasesc nebuni care combina toti acesti senzori si aparate in moduri in care nici macar fabricantii nu s-au gandit. A se vedea recentele conflicte. Nebunii aia isi comunica miscarile pe twitter, si-au facut adevarate ateliere de bricolaj din arme existente si tin cu ele in sah ditamai armata, armata siriana mai nou vad ca s-a lansat si ea in concursul de bricolaj, etc. Spre deosebire de doar acum 15-20 de ani e o perioada f complicata pt. cine vrea sa gandeasca dotarea unei armate pt. ca lucrurile evolueaza incredibil de rapid. Daca avem noroc si nu intervine nimic neprevazut in urmatorii 10 ani poate dotarea “prastie” a Romaniei la momentul de fata poate ne da sansa unei modernizari pe fagashul bun odata ce lucrurile par sa se aseze pe o directie in domeniul armamentului.
Exact la asta ma gandeam si eu.O versiune la scara nationala a zicalei ”prost sa fii,noroc sa ai”.Problema e ca nu are cine in institutii sa faca asa o revolutie.Ganditul nu e incurajat si nu exista vreun mod prin care libera initiativa sa dea rezultat.Par example,stim cu toti cum era armata germana in interbelic.Dar nu l-au impiedicat pe Guderian sa-si inchipuie ca bicicletele sunt tancuri si sa gaseasca moduri de a utiliza ceva ce nici nu puteau avea.Era ,din contra,un climat de emulatie.chit ca majoritatea nu credeau in ideea de armata mecanizata(de dragul adevarului,s-au razgandit si au folosit posibilitatile la maxim).Jeniile noastre nu au voie sa rezolve singuri un incident de tragere in poligon.Nu vrea scarba de flinta sa faca bum,face doar clic.Sa cer de la institutii ancorate in hartogaraie sa vina cu concepte noi…
Drept sa fiu,nici eu nu am timp de netuiala,prea mult.Dar daca nu ai timp 2 ore pe zi(cat te uiti la un film de kko),macar o saptamana pe an,sa te duci la Shot show,Eurosatory,Sofex,IWA.Nu-i musai sa stii din prima,dar atitudinea trebuie sa fie una de deschidere la nou,testare a ideilor si adoptare a celor bune.Asa ca mergi unde se aduna astia cu noutatile,cumpara 5-6 exemplare din fiecare,da-le la testari si tine ce-i ieftin si bun.
Oarecum off-topic,toate /birocratiile gandesc prea incet fata de mediul actual.De aia nu le vad bine,in forma actuala.Fie se transforma in retele,fie dispar.Doar ca statul si institutiile romanesti sunt excesiv de batute in cap.
@mihais: off-topicul tau nu e chiar asa offtopic. De fapt cred ca e principala provocare, chiar si pt. armatele de mare prestigiu gen SUA, UK, etc. Se pare ca iar suntem intr-o perioada in care “timpul nu mai are rabdare”. Exista discutii in sensul asta si pe forumurile lor. Uite rusii in schimb acum au oportunitatea sa-si recladeasca din cenusa anumite capacitati ca sa nu mai spun de chinezi. Totusi in cazul lor eu ma indoiesc ca pe termen mediu si lung treaba e sustenabila pt. ca nu au in spate sistemul politic si economic suficient de flexibil. Vointa unui om sau a unei oligarhii nu inlocuieste o economie functionala. Ma rog, asta e parerea mea.
Buna seara!
Foarte… foarte util conceptul acesta.