Marina Statelor Unite ale Americii va analiza mai multe proiecte existente pentru fregatele cu care urmează să se doteze, în loc să concentreze eforturile pe înarmarea mai puternică a LCS-urilor (Littoral Combat Ships).

LCS

LCS

Publicat pe 10 Iulie anul curent, un RFI evidențiază ce dorește Marina SUA pentru viitoarea clasă de fregate purtătoare de rachete (FFG(X)) așa cum este deja numit oficial programul.

Proiectul FFG(X) este de așteptat să fie o modificare a unui proiect existent, adaptat la cerințele de capabilități ale US Navy.

Spre deosebire de LCS, fregatele vor trebui să fie integrabile în grupurile de lovire ale portavioanelor și în cele de acțiune conduse de către navele mari de suprafață, dar să-și poată asigura independent apărarea în operațiile indepenente.

De asemenea, US Navy dorește ca fregata să își asume o parte din activitățile navelor mari de luptă – cum ar fi foarte solicitatele distrugătoare ale clasei Arleigh Burke – în operații altele decât războiul. Aceste operații includ misiuni de prezență, cooperare în securitate, asistență umanitară și în caz de dezastre.

Printre cerințele US Navy… fregatele trebuie să aibă o viață în serviciu activ de 25 de ani și o rezistență la șocuri de gradul A pentru propulsie, sisteme critice și elementele sistemului de luptă, pentru a putea menține capabilități complete pentru apărarea antiaeriană și propulsie.

Sistemele majore de luptă pe care US Navy le dorește pe fregată incus un derivat al sistemului de management al luptei Aegis (COMBATSS-21), un complex C4I, un Enterprise Air Surveillance Radar (EASR), un Mk 53 Decoy Launching System (Nulka), un SeaRAM Mk15 Mod 31, plus un UAV și un elicopter MH-60R.

Însă, ceea ce interesează în principal marina americană este potențialul de compatibilitate a sistemului vertical de lansare a rachetelor cu Evolved Sea Sparrow Missile Block 2 și/sau Standard Missile-2 Active. În RFI, US Navy solicită o descriere a tipului de lansator și numărul de celule a proiectului propus.

Un contract de tipul Detail Design and Construction cel mai probabil va fi acordat în anul financiar 2020.

US Navy dorește să achiziționeze o fregată în 2020 și încă una în 2021, urmând ca din anul 2022 să cumpere câte două nave pe an.

Iulian Iamandi