LCA NP1, imediat dupa zborul inaugural

Ieri, avionul NP1, primul exemplar al variantei navale LCA, a decolat pentru zborul inaugural de pe pista HAL din Bangalore. La bord s-au aflat Commodore JA Maolankar (pilot de incercare) si Wg Cdr Prabhu (inginer responsabil cu testarea in zbor). Cei doi au executat un set complex manevre, inclusiv la viteza mica si zbor in formatie cu o alta aeronava. Zborul de test s-a incheiat dupa 22 minute.

Anterior NP1 a treut printr-un program complex de teste de vibratii la sol, integritate structurala, precum si teste de rulaj la viteza mica sau viteza mare.

Pentru testarea variantei navale a LCA Aeronautical Development Agency (ADA) a infiintat un centru de telemetrare si monitorizare la National Flight Test Centre (NFTC) Bangalore. De asemenea, la baza aeriana a marinei de la Goa in cadrul Shore Based Test Facility (SBTF) este construita o replica a rampei ski-jump, pentru lansarea avioanelor ambarcate, precum si sistemul de recuperare de pe puntea portavioanelor.

“I express my appreciation and congratulations to all members of the ADA, HAL and DRDO teams for the first successful limited test flight of the LCA (Navy) aircraft… We must ensure that today’s accomplishment leads to the timely fructification of the operational requirements for carrier borne operations….” a declarat Amiralul Nirmal Verma, seful Statului Major al Marinei Indiene.

Sursa:
bharat-rakshak