Aviaţie Marină

LCA-ul naval a executat primul zbor

LCA NP1, imediat dupa zborul inaugural

Ieri, avionul NP1, primul exemplar al variantei navale LCA, a decolat pentru zborul inaugural de pe pista HAL din Bangalore. La bord s-au aflat Commodore JA Maolankar (pilot de incercare) si Wg Cdr Prabhu (inginer responsabil cu testarea in zbor). Cei doi au executat un set complex manevre, inclusiv la viteza mica si zbor in formatie cu o alta aeronava. Zborul de test s-a incheiat dupa 22 minute.

Anterior NP1 a treut printr-un program complex de teste de vibratii la sol, integritate structurala, precum si teste de rulaj la viteza mica sau viteza mare.

Pentru testarea variantei navale a LCA Aeronautical Development Agency (ADA) a infiintat un centru de telemetrare si monitorizare la National Flight Test Centre (NFTC) Bangalore. De asemenea, la baza aeriana a marinei de la Goa in cadrul Shore Based Test Facility (SBTF) este construita o replica a rampei ski-jump, pentru lansarea avioanelor ambarcate, precum si sistemul de recuperare de pe puntea portavioanelor.

“I express my appreciation and congratulations to all members of the ADA, HAL and DRDO teams for the first successful limited test flight of the LCA (Navy) aircraft… We must ensure that today’s accomplishment leads to the timely fructification of the operational requirements for carrier borne operations….” a declarat Amiralul Nirmal Verma, seful Statului Major al Marinei Indiene.

Sursa:
bharat-rakshak

8 Comments

 • Off-topic.

  Bre a picat nătărăul ăla de MRU.

  În locul lui vine altu,îi spune Ponta.

  Mă rog treaba este că nu prea cred că vom avea o decizie în legătură cu multirolul anul ăsta.

  Dacă va fi luată o decizie cred că va fi luată după alegerile generale,în cursul lui 2013,sau de ce nu 2014..2016…..2021.

  Nuștiu dacă era mai bine ca ăia care au fost până mai ieri să fi cumpărat F-16 sh,la preț de Eurofightere sau ăștia de mâine să cumpere F-16sh la preț de Rafale.

   • Bre când sa anunțat componența guvernului Ungureanu am spus că MRU este unul dintre puținii oameni normali ai cabinetului, restul erau o adunătură de copii de bani gata,semianalfabeți,degenrați etc.

    La scurt timp mi sa demonstrat contrariul,MRU era în așișderea guvernului.

    Și-a început mandatul în mod ridicol,respectiv refuzul de a demisiona din funcția de director al SIE deși era prim-ministru desemnat,lucru ilegal din moment ce șefilor de servicii secrete le este interzis să facă politică,și imoral,omul ăsta era șeful unei structuri care trimite oameni peste graniță pe care nu știe dacă îi va mai recupera în viață,oameni cărora li se cere un devotament și un curaj deosebit dar care au fost conduși de un ins căruia ia fost frică că rămâne fără servici dacă în ziua votului era amiralul mahmur..

    După care declarația de astă iarnă în care a spus că sinistrații sunt niște leneși..și morții și vii..nu conta că tocmai muriseră 150 de oameni,că era o catastrofă naturală,că statul îi abandonase pe oamenii ăia acolo,ba nici măcar nu i-a prevenit de urgia care îi așteaptă,dă-i dreacu să își dea singuri zăpada,cum zicea un mare clasic în viață „statul nu are nici o obligație față de cetățean”,de ce mai ia taxe și impozite habar nu am.

    Întrebat dacă mai știe un șef de serviciu secret care să fi ajuns peste noapte șef de stat sau de guvern,marele intelectual,istoricul,profesorul universitar Mihai Răzvan Ungureanu,a spus că știe el un cancelar german postbelic,în situația asta dar că avea un lapsus,ideea este că în RFG și Germania reunificată au existat 8 cancelari,nici unul dintre aceștia nu a fost șef de serviciu secret,așadar marele doctor în istorie,specialist în gepolitică(se recomandă și în calitatea asta),habar nu are cine a condus unul dintre cele mai importante state de pe planetă din ultimii 60 de ani..

    Arogana cu salutar,trecem peste.

    Cazul Cuprumin,ăștia au vândut un ditai zăcământul cu rezerve ce valorează 5-8 miliarde euro(cele mai pesimiste estimări),pe 200 milioane de euro,bine s-a vândut poate că sunt alte dedesubturi,este o situație complicată etc.Dar te mai apuci să declari că este începutul unei frenezii economice..ce guvern deștept și competent este și ce încredere au marii investitori și ce mare realizare este să vinzi un activ de câteva miliarde de euro pe 200 milioane euro…după câteva zile afacrea a picat,pe semne că nu era nici o frenezie economică.

    Ultima dudă care îmi trece prin minte este aia cu statutul lui membru PNL,insul ăsta face pe premierul independent,după care pe coagulantul PDL+bla bla urile alea ale lor gen albă ca zăpada,da na belea că și-a adus aminte că este membru PNL…vorba lui Antonescu,unii se cred Napoleon,unii Hitler iar alții se cred membrii PNL..cred că urmează să își aducă aminte că este și membru PCR,nici de acolo nu și-a dat demisia.

    În concluzie în astea 3 luni MRU mi sa părut un personaj, jalnic, prost pregătit(în profesia sa), lipsit de onoare și neam prost.

    • Si eu cred ca Mihai Razvan Ungureanu nu este decat un linge blide, spre deosebire de Victor Ponta care este un ginerica lingica p*z*i*a, nevoit sa faca frumos ca maimutica daca vrea sa ramana in functie, asa ca nu am mari sperante in ceea ce priveste dotarea armatei romane in viitorul apropiat, doatare posibila prin achizitii inteligente, facute prin contracte de offset care sa contribuie la dezvoltarea economiei.

 • Lasa bre ca peste un an putem opta si pentru LCA Tejas ca o sa ajunga la maturitate programul asta, poate facem un acord si isi iau indienii populatia “romanes” (le spun asa ca este “politically correct” desi tigan pentru mine nu este termen peiorativ – apropos trebuie sa ii multumim de noul nume al aceste populatii lui George Soros) acasa dar tare ma tem ca nici astia nu o sa ii vrea… 🙂
  La urma urmei un LCA ne-ar prinde mult mai bine decat “nimic-ul” de acum si nici nu cred ca LCA va fi atata de slab…… LOL!
  Cea mai tare faza ar fi ilocuirea MIG 21 cu LCA-ul indian dupa ce acum vreo 15 ani vroiam sa ii bagam in programul MIG 21 LanceR. Unde suntem noi in industria aeronautica si unde sunt ei acum?

  • Pai indienii au scos la zburat LCA-ul asta pentru ca au cheltuit prea multi bani si trebuia sa apara primele rezultate, altfel programul ar fi fost anulat .
   Tejas este in aceeasi situatie ca si F-35, s-au cheltuit prea multi bani ca sa fie anulat .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: