O versiune navală a avionului de luptă ușor HAL Tejas (LCA) a celor de la Hindustan Aeronautics a scris istorie pe data de 13 Septembrie, când a efectuat prima apuntare a programului de dezvoltare a unui avion de luptă naval.

LCA Navy

LCA Navy

Evenimentul a avut loc la unitatea de testare aflată la Goa și deschide calea pentru o eventuală aterizare la bordul portavionului Marinei Indiene Vikramaditya.

Marina și ministerul apărării nu au furnizat informații suplimentare cu privire la momentul în care ar putea avea loc aterizarea de către avionul de luptă indigen pe portavionul indian.

Este de remarcat faptul că ce a fost mai greu a fost realizat după câțiva ani de teste de zbor și după cele patru campanii de testare la unitatea Goa.

“This arrested landing heralds the arrival of true indigenous capability and displays the professional prowess of our scientific community Aeronautical Development Agency (ADA) embedded with design and build capability of HAL(ARDC), DRDO and CSIR Labs involved in executing this land mark event,” a declarat într-un raport ministerul apărării.

Versiunea navală a avionului HAL Tejas a realizat primul său zbor în aprilie 2012. Versiunea navală a Tejas-ului va umple golul lăsat de ieșirea din serviciul activ de luptă a avioanelor Sea Harrier din anul 2016.

Cristian Oancea