lbl

LBL – Lehkyi Boyovyi Litak

In cursul unei vizite a presedintelui ucrainean, Petro Prosenko, la biroul de proiectari A.G Ivchenko, i-au fost prezenatate primele schite ale noului avion multirol de lupta al Ucrainei, concept denumit LBL – Lehkyi Boyovyi Litak.

Forma exterioara a avionului se aseamana cu cea a aparatului sovietic MiG-29, LBL fiind un bireactor propulsat de doua motoare de productie ucraineana AI-322F, aparat care ar urma sa incorporeze avionica atat occidentala cat si produsa de industria militara din Ucraina.

Dezvoltarea avionului se afla intr-o stare incipienta, daca se va finaliza, acesta va fi un aparat cu caracteristici comparabile cu a avionului rusesc MiG-35, a aparatului suedez JAS-39 Gripen sau a celui chinezesc, FC-1 Xiaolong.

Presedintele Ucrainei a declarat ca tara sa trebuie sa fie capabila sa isi dezvolte propriul avion de lupta, si motoare pentru acestea, in cel mai scurt timp.

Tot Presedintele Ucrainei a admis ca in lume exista doar 5 state capabile sa sustina fara ajutor extern un astfel de proiect.

Caracteristicile avionului, numarul in care ar urma sa fie produs sau data de finalizare a programului nu sunt cunoscute la momentul actual.

multumiri pentru semnalare colegului ,,La Aviatie”

sursa:  www.1492news.com

– David Victor –