Aviaţie

Lamaie! Va rog, portie dubla! Siria: influentare marca Voice of America..

MiG-23 Syria

După modelul Armata lui Saddam Hussein este a patra din lume, Voice of America pune osul la campania de influenţare întru pregătirea intervenţiei militare asupra regimului Assad anunţând că Forţele Aeriene Siriene sunt printre cele mai mari din Orientul Mijlociu.

La prima vedere cei treizecei de mii de membri şi faptul că dotarea este alcătuită din avioane furnizate de către Uniunea Sovietică, mai apoi de către Rusia, ar trebui să impresioneze opinia publică. Vax.

S-a dus vremea când numai apariţia celor două cuvinte “Uniunea Sovietică” prin vreo cuvântare sau vreun articol îi făcea pe mai toţi plătitorii de taxe să se revolte şi să răspundă cu grimase. Ura asta s-a stins precum Sovietica Uniune. Iar Rusia, să fim realişti, nu provoacă acelaşi efect precum URSS.

Tactica asta, până aici, parcă ar fi făcută de vreun tip depăşit de vremuri, de unul care îşi aşteaptă pensionarea din Voice of America liniştit, împăcat cu sine şi mai ales cu ideea că nu s-a putut adapta schimbărilor şi cerinţelor lumii de după. Cam ca şi cei de la Cugir, pe care îi văd la fel cum am descris proaspăt terminatul profil de lucrător la Vocea Americii: aia e, mai facem şi noi o puşcă, proastă, dar uite că aduce cu modelul care mergea în tinereţe. Şi dacă nu e bună, ce? Se întâmplă şi pe la case mai mari, de exemplu pe la Voice of America, ce nu poate scorni un pattern modern şi adaptat noilor situaţii.

Pe cine oare încearcă Voice of America să sperie menţionând că Forţele Aeriene Siriene includ interceptoare  MiG-21? Singurii care au mai fost impresionaţi de aceste avioane au fost bulgarii la aplicaţia Thracian Star, când au păţit-o ca un boxer lovit prin surprindere la ficat: staţi bre, că nu se pune… n-am fost pe fază!

Diferenţa este – în cazul Siriei, că la ei ne-am întors – cu două faţete: sirienii posedă avioane MiG-21MF şi MiG-21 Bis, nicidecum LanceR, iar de partea viitorilor agresori puşi pe democratizare nu vor fi MiG-29 din primele variante, ci F-16 în diverse variante, Mirage 2000, F/A-18 Hornet şi Super Hornet, F-15, Tornado, Typhoon şi Rafale.

Puţin probabil F-22 şi F-35, dar foarte probabil Sea Harrier italiene, spaniole şi aparţinând Marines. Nu detaliez de ce am făcut afirmaţiile astea legate de F-22, F-35 şi Sea Harrier, pentru că altul este subiectul prezentului articol şi am senzaţia că nu va fi scurt, chiar şi fără precizările neprecizate.

Îndărăt la Vocea Americii, meseriaşii spun că Siria are MiG-23 pentru “ground assault”, foarte modernul MiG-29 şi chiar o flotă de avioane Suhoi. Hm. La nişte ani distanţă, Christiane Amanpour se scuza că a minţit poporul cu televizorul, de pe la ABC sau CNN, când dezinforma şi influenţa contra-Saddam.  Aşteptăm viitorul, poate remuşcările îi vor re-muşca şi pe cei de la VoA.

Necesitându-se o citare oficială, pentru greutate, se precizează că Pieter Wezeman – expert în comerţul cu armament – de la Stockholm International Peace Research Institute, a spus că în Decembrie 2012 a fost semnat la Moscova un contract pentru 36 avioane Yak-130.

Mi-e dor de nişte manipulări gen copiii cu SIDA ai lui Ceaucesku, ceva care să aibă impact şi mai ales să se simtă că a fost muncit. Mi-e greaţă de citarea lui nea’ Stockholm International Peace Institute ăsta, care a zis o treabă de o ştiau şi căţeii mei.

Pe cine vrea să sperie Vocea Americii cu nişte avioane de antrenament care nu au fost livrate? Cine se sperie de… nimic, de ceva ce nu va înfrunta? Şi chiar dacă ar fi fost de înfruntat, ce ar fi putut face treizeci şi şase de avioane de antrenament împotriva unor avioane dedicate misiunilor de luptă, sprijinite de avioane AWACS? Şi, ar mai fi rămas treizeci şi şase capabile de a decola după valurile de rachete de croazieră cu care s-ar fi făcut deschiderea în intervenţia asupra Siriei?

Cel citat, declară probabil cu mustrări de conştiinţă, durându-l că participă la asemenea manipulare:

“It’s a training plane,” “It’s a light plane, a lighter plane which can be used for training but also has a very clear combat function. It can be armed with bombs and missiles and is typically the kind of aircraft which would be, let’s say, very suitable for the Syrian regime in the current conflict,”

Cel citat continuă cu ceva mai consistent de data asta, punând accent pe “dramatica” îmunătăţire din ultimii ani a apărării antiaeriene a Siriei. Cu gândul că Siria poate şi-a tras cele mai moderne sisteme sol-aer extraterestre, bat trei cruci şi zic un “gata!” atunci când întâlnesc:

“Analysts say if Western nations decide to intervene militarily in the conflict in Syria, its air defenses will be far more challenging than those of Libya.”

Lămîie! Vă rog, porţie dublă! (Urma influenţarea cu marina siriană…)

– Resboiu –

 

57 Comments

 • Asta se face, ca in caz de pierderi sa poata sa se indreptateasca in fata poporului, ca sint doar democrati,nu? Plus, dupa victorie militara, victoria trebuie sa fie impotriva unui adversar pe masura,nu? 🙂

  • Da asta este cea mai mare minciuna, si Israelul singur se descurca cu Siria foarte bine asa ca USA sau Franta o sa stearga cu Siria pe jos in situatia inarmarii actuale intre timp se mai negociaza cu rusii si chinezii sa ii lasa jos din mana lor….iar cand pretul o sa fie corect…Zdranc!

  • Apropos, rusii au trimis nave spre Siria, sa-si scoata echipamentul si oamenii de la baza aia lor maritima, concluzia: ia dat la papat lupului pe sirieni…
   Cred ca rusii pur si simplu nu mai au cum sa-i opreasca, dar pentru conflict armat ei inca nu sint pregatiti.. ( si slava Domnului ), mai inghitim aer in pace ( relativa )

   • Probabil au ajuns la o intelegere cu americanii. Eu cred ca nu s-au retras ei asa de teama ci pentru ca primesc ceva in schimb. Am mai spus-o inainte nu cred ca americanii si aliatii tremura de frica Rusiei, dar cred ca nici rusii sunt niste fricosi. Cel mai probabil in situatii de genul asta cei mici sunt sacrificati iar marile puteri fac troc pe seama lor.

    • nu stiu ce s-au inteles, ca Rusia daca cedeaza Siria este numai in pierdere,pierd condracte militare, influienta politica,situatia la sudul Rusiei nu se va imbunatati.. Daca americanii le-au promis ceva .. pai ei promit usor… Da., rusii nu sint fricosi de ferea lor, dar, oricum sint sigur ca daca aveau ei macar jumate din puterea militara a URSS -ului ,i-si bagau imediat flota in regiune si nu permiteau “democratizarea” Siriei.. Eu in locul lor as fi intarit sudul, ceea ce de fapt ei si fac la moment.,cele mai pregatite unitati militare sint celea din regiunea Caucazului..

     • Chiar ieri am privit un documentar despre armata URSS -ului din anii 80…
      in 90 : 4.500 000 soldati;
      68 000 !! de tancuri ( eu nu pot sa-mi imaginez atita feraraie )
      1380 de nave de razboi;
      4 purtatoare de elicoptere si YaK 38;
      196 de submarine nucleare;
      211 unitati militare de aviatie,care operau peste… 14 000 avioane de toate tipurile ;
      6500 de rachete balistice ;
      Filmul de fapt era despre reformarea armatei ruse moderne,cifrele se aduceau ca comparatie..

      • Daca noi romanii ne vaicarim ca nu mai avem atatea mantocarii cate aveam in 1989 atunci rusii ce sa mai zica?

       La astia armata chiar este foarte importanta,sunt o tara cu o puternica traditie militara(chiar primitiv de puternica),vizibila la nivelul mentalului colectiv,mentalitate imperiala etc etc.

       La noi daca stim ca ne pot ocupa rusii..ce surpriza,la aia faptul ca nu mai au armata de pe vremuri si ajung sa fie umiliti cu tot felul de evenimente de genul Kursk;incapacitatea de a-si apara posesiunile(Siria;Serbia;Ukraina),asta chiar este nasol.

 • Obama e hotarat sa castige alegerile, pentru ca statisticile spun ca niciun presedinte american nu si-a pierdut mandatul in anul in care a declansat un razboi .

  Cred ca vrusasi sa scrii decembrie 2011, ca nu puteau incheia contractul pentru IAK-130 in viitor .

  Cand a fost armata lui Saddam Hussein a patra din lume ?

  SUA, China, India sau Federatia Rusa nu a fost inclusa in clasament ?!

  • Era una din ideile fixe ale documentarelor din occident despre Romania, repetata la infinit inainte, in timpul si dupa decembrie ’89

    • Buna asta. Asat-i creata de o minte in care s-au amestecat Dracula, contesa Bathory si Ceausescu. E clar ca-i facuta de occidentali, pentru occidentali.
     Cum aparuse aia cu “sectantii care rapesc copii” prin 85-86. Probabil, lansata de Securitate, ca sa combata grupurile alea de dizidenti care le ardeau cu yoga si alte de-astea orientale.

     • Aha! Da, de asta imi amintesc si eu! Nu imi imaginam ca era la nivel national. Eram speriati toti pe atunci si, cum se lua curentul, tremuram cu lanternele in maini in drum spre case. Si apropos de luat curentul, desi imi faceam temele la lumina unei lampi cu gaz, prea multe nu mi-au lipsit pentru ca tatal meu era un foarte bun meserias (zugrav) si pe atunci functiona trocul (banii mergeau la CEC).

      • Aparuse si expresia aia cu “a fost luat de un cetatean” .
       Expresia a aparut ca urmare a faptului ca Vestul, in special Franta, ca in grija lor fuseseram dati spre democratizare, incepuse sa o arda cu expresii de genul “drepturile cetatenilor” si sa ceara Romaniei sa respecte capitolului 7 din Actul final al Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, semnat la 1 august, 1975, cunoscut sub denumirea de Declaraţia de la Helsinki.
       Capitolul 7 se refera la respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, inclusiv libertatea de gândire, conştiinţă, religie sau convingeri pentru toţi, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie.
       Datorita Declaratiei de la Helsinki, semnate de Brejnev ca primarul, a fost posibila aparitia glasnost care a dus la perestroika .

 • Bravo, foarte bun articolul. Autorul a pus punctul pe “i”
  Din pacate, exista foarte multa lume care pluteste in universul virtual creat de “vocea americii” in razboiul rece.
  O parte-s copchii care nici n-au fost soimi ai Patriei, da-l injura non-stop pe Ceausescu (!?!?) Sunt pline forumurile de ei.
  Altii au trait vremea aia, dar au preferat sa lase radioul ala de curve mitomane sa le tina loc de ochi si creier.

  Iar asta continua sa invenineze viata publica romaneasca (inclusiv aici pe forum)

  Dar documentarul ala din primele zile dupa 22 dec ’89, cu trenul personal al lui Ceausescu, care avea “wc de aur masiv”, vi-l mai amintiti?
  Oare cand a avut timp TVR in zilele alea sa faca astfel de documentare!? (intrebare retorica)

  Ma-nscriu si eu la lamaie. Multa.
  Toti care avem deja minte, ar trebui sa le spunem astora de la vocea americii: “baaa, mai lasati-ne-n …., nu ne mai luati de prosti cu aceleasi scenarii repetate la infinit!!!” Cam ce-a facut autorul articolului.

  De ultima ora: un avion turcesc de vanatoare care-a intrar peste Siria a fost doborat. Turcia zice ca… “va investiga incidentul” (deci recunoaste)

  Istoria se repeta pentru ca oamenii NU o cunosc!

  • „O parte-s copchii care nici n-au fost soimi ai Patriei, da-l injura non-stop pe Ceausescu (!?!?) Sunt pline forumurile de ei.”

   Oamenii isi exercita dreptul la libera exprimare,dreptul lor de a spune tot ce le trece prin capsor,ma intreb insa ce ar trebuii sa spuna „copchii” care au fost soimi ai patriei de la Timisoara si care au sfarsit cenusa aruncata prin canale,sau copchii care au sfarsit cu creierii,organele si sangele imprastiate pe asfaltul din Piata Universitatii ?

   „Altii au trait vremea aia, dar au preferat sa lase radioul ala de curve mitomane sa le tina loc de ochi si creier.”

   Nustiu cum se face dar aveau la dispozitie si alea 2 ore de TV in care li se prezentau realizarile,ce le spunea nea nicu,mai aveau „n” ziare la dispozitie,unde la fel li se prezenta adevarul pur,radiouri,cred ca oamenii constatau si ei ca iarna le cam clantane dintii in case,nu prea aveau ce sa manance,si incepeau sa creada mitomanii,ce sa faca si ei.

   „Iar asta continua sa invenineze viata publica romaneasca (inclusiv aici pe forum)”

   Cam pe tot globul viata publica este inveninata de dezbateri din astea,de la cine la impuscat pe Kennedy,ce destept era Stalin,sau ce destept e Putin la Stalin criminalul,Putin bla bla..si pe meleagurile nostre se intampla la fel.

   Treaba cu WC-ul de aur..este deja un cliseu,in 2003 cand au intrat americanii in paletele lui Saddam la fel,WC de aur,in 2011 cand a intrat poporul in palatele lui Gadaffi,idem,WC de aur,astept olitza de aur masiv a lu Bashar :))))))))

   • @victor
    Mersi pentru raspunsul “sagalnic”. Nu trebuia sa te deranjezi.
    Vezi ca faci vreo doua confuzii (minim):

    -libera exprimare nu-i tot una cu libera aberare. Copchiii de care ziceam n-au habar de ce vorbesc, cunosc totul de la “vocea americii” (tv-ul de azi, balariile din presa, etc, nu postul ala in sine), in schimb is foarte indarjiti in convingeri. Despre asta discutam. Despre aberatii.

    -“trebui” se scrie cu un singur “i”. Cel putin asa era cand am invatat eu alfabetul, prin ’86, si asa-i si-acum. Deh, o mostenire comunista. Ca si soselele, blocurile, spitalele, si ce a mai ramas in picioare (e drept, in conditii jalnice acum, ca doar n-o sa vina tot impuscatu sa-ti carpeasca strada si sa-ti storceasca gandacii din spital)
    Eu is mandru de mostenirea comunista. Pe tine tocmai te-a revoltat. Las c-o “reformeaza” si pe asta. O sa se scrie cu cati de “i” vrei tu 😀

    Stai pe pace, o sa ai si olita de aur a lui Bashar. Enjoy! Cu ocazia asta stim de la cine i s-a tras si astuia. Cum ai remarcat si tu, e acelasi sablon pana-n cele mai mici detalii.

    E bine ca ai ales tabara castigatoare, a “cliseelor”, si ca asta nu te deranjeaza catusi de putin. Ai toate ingredientele unei vieti de succes, in zilele noastre. “Haoleu, sa moara dusmanii, ca are veceu de aor”!

    • Bre,voi acuma va certati din cauza lui Bashar sau din cauza salamului de soia?Altfel mancare sanatoasa.
     Partizane,intamplarea face sa nu fi stat la coada de la ora 3 dimineata,ca nu aveam nevoie.Am crescut intr-una din putinele zone neatinse de socialism,unde proprietatea privata si libera initiativa existau de facto.Am fost si ultimul sef de pionieri.Ca urmare nu pun boticul la Vocea Americii,nici la buda de aur a lui nea Nicu,dar nici la productiile record de porumb si fericirea maxima.Adevarul are calea lui.Momentan felul in care-l vad e ca propaganda de ambele parti nu s-a schimbat.S-a schimbat insa ceva in esenta celor 2 parti.Fostii capitalisti au devenit tot mai socialisti in economie si mai comunisti in ideologie.Ambele niste idei nefericite,neviabile si care duc la declin.
     Asa ca stati relache,nu veti mai suporta propaganda lor multa vreme 😀

     • Cu “fericirea maxima” stim toti cum a fost, am trait-o cu totii. Cu fericirea astalalta de dupa 89 nu eram noi pe deplin lamuriti 🙂

      Eu m-am ambalat de la vrajelile astea stereotipe pe care ni le toarna cam demult unii, gen veceuri de aur, cea mai periculoasa armata din Orientu Mijlociu etc. N-ar fi rau sa mai schimbe banda, macar sa faca niste eforturi si sa ne minta frumos.

    • tu tot timpul vorbesti numai de convingeri ideologice…si manipulare
     dar nu stiu cata manipulare exista acum (mai ales in civilizatiile occidentale…cu bla,bla ,bla vocea americii…care nu o mai asculta nimeni,poate doar “revolutionarii” din tarile vizate …sa se vada ca-i intereseaza pe strainezi de problemele lor,in sua sau in orice tara din vest …mai nimeni nu asculta si nici nu prea ii intereseaza chestiile astea, poate doar cand trimit trupe pe acolo…si atunci lumea o sa iasa in strada ,sa protesteze sa aduca trupele inapoi,….apropo vezi de proteste din astea in rusia)….si cata exista pe vremea lui iubitul ceasca si comunistii tai multi iubiti…atunci cand nu auzeai de invadarea cehiei,de piata tien an men,de invadarea ungariei,atunci cand puneau intr-un almanah poze cu vreun f 111 sau tornado plin ochi de rachete ptr a simboliza vestul …si poze cu porumbei si floricele,oameni muncitori ptr a simboliza comunismul
     si cum spune stu …despre sah ,daca te pricepi vezi cine avea initiativa in conflicte peste tot…si tot asa intreaba-te de ce doctrina nato prevedea un atac cu nuclearele tactice in caz de invazie masiva din partea urss

     • 1.Fii mai explicit,te rog.Cu cine te certi,cu mine sau cu partizanul?
      2.Legat de cehoslovaci http://www.youtube.com/watch?v=MpL8U-A_-lE
      3.Initiativa in conflicte!!! Mai dragi tovarasi si pretini,ma scuzati ca nu va urmaresc,dar cine in opinia dvs. avea initiativa in conflicte ”peste tot”?Asta fiind desigur,ceva rau.Nu de alta,dar ambele parti au cateva astfel de ”initiative”.Dreptu-i,daca comunism nu era,multe razboaie nu erau din 1917 pana mai inspre zilele noastre.

      • cu partizanul…dar nu ma cert,eu doar intreb
       referitor la initiativa nu ma refer la cine le provoaca(conflictele)…,ci la initiativa cum se refera stu wilson la sah(se stie ca scoala ruseasca de sah e …foarte buna ,sa spun asa)
       initiativa ,de multe ori se traduce …nu de a te arunca cu capul inainte intr-un conflict…ci de multe ori ,de a-ti atrage adversarul intr-o pozitie,situatie favorabila tie(exemplul cu conflictul georgian e evident…,unde georgia a parut agresorul si cine a ramas intr-o pozitie strategica favorabila a fost rusia)
       ei folosesc …regulile astea ale razboiului ptr a suplini carente tehnice
       americanii au mai multe …ceea ce ei denumesc “assets”,adica dispozitive tehnologice la orice scala si ramura a fortelor .,ceea ce le permite sa actueze mai direct(cu toate ca de multe ori cad prada supraevaluarii “asseturilor”…la fel cum au cazut prada germanii in ww 2)
       atunci chestiile cu manipularea si intoxicarea capata noi conotatii
       sau…,cum e …e bine sa ai o populatie care sa stie mai mult decat trebuie si e capabila sa asimileze ,sau invers …urmarind modelul comunist?
       exista dezinformare prin supraturare informatioanla ,cum exista si prin lipsire de surse(in amandoua e esential sa “directionezi” fluxul “esential
       nu cred ca e cazul in societatea noastra …unde exista un oarecare echilibru…assa ca nu inteleg “paranoia”(nu e un descalificativ adresat nimanui)asta …cum ca cine ne manipuleaza ,cand apar convingeri contrare alor noastre

    • @Victor
     Comunismul lui Ceausescu (am scris cu litera mare pt. ca a fost sef tara) a fost un lucru rau dus la extrem. Totul a fost dus la extrem. Si rationalizarile, si realizarile marete, si constructiile marete, si orice altceva a fost dus la extrem. Nu este cea mai potrivita cale de a merge inainte pentru o natiune. Si comunismul nu este cel mai bun mod de evolutie pentru o natiune.

     Mostenirea lui Ceausescu? Cei cu ea? Nu inteleg retorica vis-a-vis de ea. Mai era unu (Nicu Ceausescu) care cu ceva ani in urma se lauda: Ba, voi nici nu puteti zugravi ceea ce a construit tata. Si care-i baiu? Ii un motiv de lauda asta ca a contruit blocuri si a mutat oamenii din sate in orase? Nu prea cred. In loc sa lase dezvoltarea urbana/rurala sa mearga pe drumul ei firesc, a preferat sa forteze lucrurile. Uitate acuma in orase: aglomeratie, nervi, stress, etc. Daca se dezvolta lumea pe orizontala – firesc nu mai aveam de astea sau daca le aveam erau intr-o proportie mult mai mica.
     Dar de, nostalgici dupa acei ani sunt destui.

     • Mese, stai o leaca. Stiu ca-s oarecum offtopic, da’ vreau sa precizez o chestie.
      Eu unu nu-l ridic in slavi pe Ceasca. Ma supara foarte mult halul in care a ajuns tara. Si nu-i doar asa o chestie abstracta. Is milioane de romani care s-au carat mii de kilometri ca sa aiba o viata normala, pe care n-o pot avea in tara, is altii care mor prin spitale, is chestii concrete.

      De vreo 22 ani nimic nu impiedica tara sa mearga “pe drumul ei firesc” cum zici tu. Pe vremea aluia se construia un cartier sau o sosea in cateva luni. Ce s-a facut in douazeci si doi de ani?? Cine o mai impiedica? Poa’ sa se dezvolte si pe diagonala, si pe bisectoare, cum vrea. Deocamdata se autodevoreaza. Da-mi si mie un exemplu concret de dezvoltare, te rog….
      Nici nu exista grad de comparatie.

      Mie imi trebuie chestii concrete. Un chirurg nu poate sa te opereze pe cord sau pe creier cu vorbe si-o surubelnita, ii trebuie ceva conditii si scule. Un militar nu poate sa doboare un Mig cu baioneta si cu incurajarile superiorilor. Nu poti sa zici “si care-i baiu?” si-atat.
      Deci eu de vorbe is satul. Libertatea de expresie amintita de Victor e egal cu zero. Nu s-a schimbat nimic ca l-am injurat pe Iliescu. Nu s-a schimbat nimic nici ca l-am injurat 7 ani pe decerabratul astalalt. Nici votul meu n-a schimbat nimic. Asa ca… pun si eu in balanta si trag linie. Eu nu dau chestii concrete pe vorbe.

      Ma mai seaca o chestie, care ma face sa-i iau apararea lui Ceasca. Is pasionat de istorie si-mi place obiectivitatea. Toate mizeriile posibile i se pun in carca lui Ceasca si socialistilor, sau ce-or fi fost.

      Par example, tu zici de urbanizare. N-au inventat-o comunistii. Nimeni n-a mutat oamenii la oras cu pistolul la tampla.
      Urbanizarea s-antamplat in orice tara si a fost efectul revolutiei industriale. In Romania, revolutia industriala a ajuns pe vremea comunistilor. Asta-i tot.
      Daca vrei, iti dau eu munitie pe acelasi calibru 🙂 Sistematizarea satelor; da, asta a fost cahhh.

      Cozile… cam prin toate tarile s-a stat la cozi. Anglia, Germania, Franta, Japonia.
      Ai vazut cum stateau japonezii la coada dupa Fukushima, si cum “stateau” aia din Haiti sau din Africa.
      Nu-i vina comunistilor ca romanii se stucheau si se bateau la cozi pentru o cutie de ness. Puteau sa stea la cozi civilizat si sa nu ramana cu amintiri de-astea.
      Vina comunistilor e ca au pus lumea la cozi fara sa fie neaparat nevoie. Dar au si romanii, ca popor, o parte din vina.

      Asa ca hai sa-i dam fiecaruia ce-i al lui, fara exagerari gen vocea americii. Si sa vedem chestiile concrete, ca nu suntem niste diafani care plutim printre norisori, fara necesitati si fara dorinte. Eu unul nu-s, deocamdata.

      • @Victor
       Aiurea…. si sa ma si explic.
       Tara… evolutie, 22 ani, injuraturi, nu se face nimic, nu pot face nimic, nu il mai votez pe asta, eu nu am votat cu alalalt, libertate, etc… BULLSHIT (as fi folosit alalalt cuvant, da nu imi permit).
       Si ce te tine nene sa faci ceva concret ca tara sa mearga inainte? Sa o impingi cu ceva? Crezi ca numai tu astepti ceva de la Tara? Si Tara asteapta ceva de la tine si nu puţin (ce ma enerveaza faza cu putin si puţin). Nu crezi ca trebe sa face ceva pentru ea? A?

       Un lucru care tu – eu – noi – de pe aici l-am castigat este libertatea. Adica putem vorbi aici, ne putem intalni, etc. Si daca nu imi/iti convine iti poti lua viata de la capat ORIUNDE vrei tu. Nu te mai tine nime aici in locul asta de cacao… cum il considerati toti. Bre (iara nu imi place asta) daca nu va place prin zona de ce mai stati? Nu inteleg lucrul asta.
       Nu imi mai place la locul asta de munca. Pa. L-am schimbat. Nu imi place orasul. Pa l-am schimbat (ma mut la tara). Nu imi mai place Tara asta (oamenii din ea, etc). Pa. Ma car in Noua Zeelanda, Australia (ca tot s-a relaxat regimul vizelor pe acolo).
       Ce-i atata de greu? Simplu…
       Da iara de acolo… am fost persecutat, tot romaneste vorbesti in casa, tot mici si bere faci in casa si in locurile special amenajate, tot nu arunci hartie pe jos ca in tara, etc. Care-i treaba? Nu te poti lasa de tara? Hmmmm…. AI O PROBLEMA ATUNCI omule nehotarat. Dar asta-i deja altceva… si merita pus pe forum… Sa revin punctual la ce ai zis tu mai sus.

       1. Drumul firesc. Care crezi tu ca ar fi drumul firesc? Pentru tara asta fututa? Î? Ar fi fost altul? Pariez ca nu. Toate tarile din lume l-au parcurs intr-un fel sau altul mai lung sau mai scurt. Deosebirea dintre ei si noi este ca la ei a fost mai demult cand NOI eram in BEZNA si la propriu si la figurat.

       2. Se pun mizerii in carca lui Ceausescu & co. Corect. Pt ca a facut mizerii. Si nu veni sa imi spui ca nu era vina lui, ca ea, ca ceilalti ca el nu a stiut. Is aberatii. Vina lui si a sistemului de pe atunci este ca ne-a tinut in BEZNA la propriu si la figurat. In rest nu ii trebuia mai mult. Poate erai mic pe atunci poate nu. Iti aduci aminte cu se statea cu frica in oase ca iti vin oamenii si iti bat la usa in miez de noapte si te salta si tu nu stii pentru ce? Iti aduci aminte cum te revoltai in soapte si uitandu-te in jur sa nu te auda nimeni ca nu-i asa si peretii aveau microfoane? I-a fa un efort.

       3. Urbanizarea nu au inventat-o comunistii. De fapt nimic nu au investat ei. Ei au dus orice lucru la extrem. Si extremele nu sunt ok. Efectul revolutiei industriale? Hmmm Revolutia industriala se produce treptat cu etape care au orizontul lor de timp. Nu se face in 2-3-4 luni cand de fapt se face si orasul din jurul combinatului. Nu conteaza ca acel combinat/fabrica/orice altceva produce exclusiv pentru comunitate si produce produse de proasta calitate. Oricum orasul respectiv nu are cum sa le compare cu altceva pt ca oamenii sunt tinuti in BEZNA la propriu si la figurat. Nu conteaza ca oamenii din acel oras au fost aduci de la sute de km ca sa lucreze acolo cu promisiuni ca: iti dau casa, posib de a-ti lua masina, loc de munca, scoala la copii, etc. oricum ii mai bine decat la tine in zona unde esti vai de capu tau. Dovada? Zone intregi acum dupa 20 de ani au fost depopulate ca ceea ce era industrie acolo a pus lacatul din varii motive (unul bun este ca se producea mult si prost si absolut nevandabil).

       3. Sa compari cozile de la japonezi (datorate unor intemperii) cu cozile pentru ratii de la noi (datorate unor aberatii) mie personal nu m-i se pare inregula si de asta nu le comentez. Spune-mi te rog un alt loc de pe glob unde se statea la cozi din cauza rationalizarii resurselor in afara blocului comunist. Si resursele rationalizate din cauze exclusiv datorate conducerii tarii.

       4. Intotdeauna romanii ca popor au o parte din vina. De ce? Ca sunt aici? Vina asta se pune si asupra ta ca si tu esti parte din acest popor. Faci ceva concret ca sa scuturi de aceasta vina? Nu prea cred… Sau cel putin nu rezulta din discutia asta.

       Imi pare rau daca m-am ambalat prea tare dar m-a seaca genul asta de discutii in care lumea ma blameaza pe mine ca si cetatean/parte a Romaniei.

       • Yes,Sir.

        Eternii x de ani.Aparent am inventat o noua era.Punctul zero e anul 1989 de la nasterea lui Cristos si 2742 ab urbe condita.Io zic sa numaram mai putin si sa ne vedem de patratica mai intens.Si cum ce se aseamana se aduna,io personal prefer sa selectez rapid prostii(si sa-i zbor) si sa imi apropii pe aia de-i consider destepti si cu care am ceva in comun.Iar faza cu vezi Doamne esti tinut in loc imi pare o scuza de cacao.E liber,poti merge oriunde nu esti tinut in loc.Par example,mandra actuala a ajuns la concluzia ca nu e de stat ca medic in spital,drept pt. care a tras sa plece pe afara,sa puna ceva bani de un cabinet privat.Ea nu stie,dar e posibil sa o mai ajute cineva,daca o vede serioasa si in continuare 🙂

        Iar in restul economiei,vaiete de jale si tristete accept de la aia care au pus casa gaj la banca sau au lucrat un an-doi pt. un proiect de fonduri nerambursabile.E drept,astia is prea ocupati momentan cu munca,tre sa astept sa se vaiete mai pe la batranete,de dureri de sale.

        Amu,legat de cine a facut tarisoara praf,bunicii au murit inainte de 89 iar io eram ocupat prin anii 90 cu mers pe la campionate,olimpiade si alte nimicuri specifice varstei.Mai ramane generatia parintilor,nascuti si crescuti 100% in comunism.Astia se impart in 3 categorii.Aia prosti,care nu au vazut si nu au facut nimic,dar acum se vaieta.Aia hoti,care au continuat ce faceau inainte de 89 la o scara mai mare si pe fata)e libertate,ce puii mei).Un segment ceva mai mic e format din aia care chiar au facut ceva de la 0 fara sa fure,si care acum duc tot sitemul in carca.Ultima categorie chiar e facuta din intreprinzatori.A doua categorie numai zice ca is oameni de afaceri.In timp categoria de destepti se va inmulti,in dauna hotilor si prostilor.

       • Bre, ma-ntrebi dac-am facut ceva conceret. Da, am facut cate ceva. Prea multe. De unul singur. Ailalti au tras foloasele si-apoi au distrus. Nu pot sa-ti scriu aici, e prea vast subiectul, dar poti sa crezi in cuvantul si obiectivitatea mea.
        Frica…eu nu-mi amintesc nimic de genu. Si eram destul de constient, nu m-a prins rahatu ala de lovilutie cu suzeta-n gura. Nici parintii sau cunoscutii mei. Faceau misto in gura mare de Ceasca (“urecheatul”) cand il vedeau la TV. Cand ne-a facut pionieri, in autocar se spuneau la microfon bancuri cu Ceasca. Sunt de-acord ca s-au facut multe excese.
        Frica mi-a fost pana acu cateva luni in tara ca iar gasesc masina busita-n parcare, ca iar ii sparge vreun alcoolic parbrizul, ca iar vine nevasta-mea si-mi spune ca IAAAR a vrut unul sa-i fure poseta si cacatul de politai CARE ERA DE FATA a vrut s-o amendeze pe ea, c-a tipat, si nu pe boratul care dadea cu jula etc. Frica ca n-o sa ma mai stapanesc si-o sa-i crap debla vreunui putzoi care-mi taie calea in trafic si ma baga sant a n-a oara pe ziua respectiva. Chestii zilnice, intr-un mare oras universitar (cica)….
        Eu mi-am cam bagat aia-n viata asta palpitanta din Ro si-am taiat-o, de vreo trei luni. Nu mi-e dor de nimic de-acolo, doar de vreo doi prieteni. N-as mai reveni nici in concediu, dar tre sa-mi iau boarfele si cauciucurile de iarna. Numai ca nu-i normal si nici comod sa te cari in alta tara, ca sa traiesti omeneste. Nu-i normal, intelegi? Nimic in Romania, de 22 de ani, nu e normal. Totul e invers!
        Hai ca era vorba de Siria. Oricum n-are rost.

        • @part..
         Si tu crezi ca in alta parte ii altcumva? Fii convins ca ii doar aceeasi Marie dar cu alta palarie. Ii tot acelasi shit toate zilele… doar ca nu ii in romana. Daca esti atent si o sa observi o sa constati ca si acolo unde esti acum este aceeasi treaba.
         Dar poate fiind nou in zona si “setat” sa nu vezi mare lucru (sau numai anumite lucruri) nu o sa remarci mizeria care este peste tot.

         Stam pe un butoi de pulbere (noi ca si oameni). Si fitilu’i scurt si deja arde.

        • Inca ceva: de unde atasamentul asta pentru lucruri? Frica pentru masina, frica pentru poseta, frica pentru telefon? Conteaza la un moment dat? Te definesc? Nu ar trebui.
         Definitia ta este undeva inauntrul tau si aia nu are legatura nici cu masina, nici cu telefonul, nici cu cauciucurile de iarna, etc.
         Prietenii si locul de unde esti aia sa conteze. Sa nu ii renegi si sa te intorci cu drag acolo unde te-ai nascut…
         ASTA CONTEAZA. Restul is inutilitati.

         • Nu prea pot sa zic ca mai sunt nou in zona… 🙂
          In marile orase, da, e la fel, pentru ca-i plin de emigranti dubiosi.
          In rest…nu-i chiar la fel. Nu-i nici pe departe egoismul ala feroce si durerea-n cur cronica care au f… Romania in ultimii ani. Oamenilor le pasa mult de ce se-ntampla in partea publica, si se implica. Pentru ca si aia-i a lor, si-i afecteaza. Sunt si cateva exceptii, eu vorbesc in general.
          Plus ca nu-s asa de frustrati. N-au ajuns la stadiul in care singura bucurie a vietii e moartea caprei vecinului.

          Asa ca nu-s motive de relaxare.

          Locul de unde sunt nu-l mai recunosc, cam totul s-a distrus sau e in paragina.
          Nici prieteni n-au ramas prea multi. Majoritatea au sters-o inaintea mea.

          Nu era deloc vorba despre atasament pentru lucruri.
          Dar daca tot vorbim despre lucruri… un parbriz de schimbat (o amarata cu motor 1.1, nimic senzational) ma costa jumatate din salariul meu de medic. Si medicii tre sa manance cateodata, sa stii.

          N-a zis Base, si n-ai scris si tu mai sus, ca daca nu ne place Romania, suntem liberi sa plecam?
          Pe principiul “decat sa spalam puradelul, mai bine facem altul!” 🙂

          E drept, e discriminare si exploatare si-aici. Mai ales din cauza altora mai bronzati, care se dau drept romani…stii tu. Si din cauza politicienilor nostri. Schengen, alea, alea… cetateni UE, da de gradul 2.
          Si da, is tare fericit ca nu mai aud de 500 de ori in romana cuvintele magice “pu..a” si “piz..a” Asta-i cel mai minunat! Si nici nu mai tre sa ocolesc flegmele pe strada! UaaaU!!!

          Deci… prefer sa raman aici. Prietenii pot sa ma viziteze, in rest… la ce rahat sa ma-ntorc? Suna foarte frumos ce-ai scris tu mai sus, si am crezut fierbinte asta pana acu 3 ani… dar prietenii nu pot sa compenseze TOT restul.

         • Cred ca nu a ajuns prin Belarus,Rusia ci mai degraba pe undeva pe unde exista democracy,influenta americana majora, „curve” mitomane pe toate drumurile 😀

         • A fugit in Coreea se Nord. Acolo o sa poata striga liber si nesilit de nimeni “stima noastra si mandria” Noului Conducator.
          Un Partizan care fuge din tara … He, he, frumos oximoron 🙂

          • Nu, bre, am luat-o spre Vest, intr-o tara cu adevarat socialista 🙂
           Coreea de Nord ti-o las tie. Nu simt nevoia sa aclam pe nimeni 🙂

         • Vest 🙂 Mi s-a acrit de capitalism salbatic. Aici s-au inventat doctrinele de stanga, si is la putere si-acu 🙂

          • Pai hai, ca am un dormitor liber 🙂
           Ca loc de vacanta e trasnet, ti-ar place, te-mpiedici la tot pasul de castele si muzee cu ww2. 😀 Iti trebuie doar niste roti sub fund, altfel esti paralizat. Ti-am trimis cred niste poze pe mailul de-aici de pe site, cu un Tiger.
           Ca zona de angajare, e tare nasol cu permisul de munca (pt romani si bulgari), de exemplu pt nevasta-mea, care nu-i doctor. Si nici pt doftori nu-i roz, desi e mare lipsa. Sper sa rezistam un an si-apoi sa ne orientam mai bine… in cunostinta de cauza.

    • Multumesc de corectura !!

     Batrane stai asa,care spitale,drumuri,blocuri,fabrici si uzine?

     Da s-au facut nu contest,dar fabricile au fost altceva decat mormane de fiare vechi,blocurile si toate sistematizarile arhitectonice comuniste au distrus urbanistic orasele patriei pentru secole de acum inainte,drumri..care drumri?

     Pt mai multe detalii am lasat un link pe forum,hai ca iar imi fac reclama.

     Legat de ce sa intampla acum in Siria.

     Bre in antichitate Hilotii facusera o rutina din a se rascula impotriva Spartanilor care ii cam asupreau,iar Spartanii o rutina din ai omora(cum face Assad acum,si Spartanii au cam fost printre primii comunisti..)

     In Imperiul Roman, plebea sa rasculat de „n” ori impotriva patricienilor,sclavii la fel,mana evreiasca..

     In evul mediu frantujii in plin razboi de 100 ani cu englezii,s-au pomenit cu o rascoala taranesca „jaqueria”,oamenii erau prostiti de mitomane

     In China dinastia Yuan a fost trimisa inapoi in Mongolia sa pasca iapa,de o intreaga cabala ce a inclus societati secrete(aha!),rascoale in toata China,tot tacamul,aici este evident ca si-au bagat americanii coada care vroiau sa le fure chinezilor ardealul.

     A ajuns el Regele Frantei fara gatlegau in extazul poporului si revolutiei(francezilor se pare ca le-a placut sportul asta motiv pentru care au continuat inca 100 de ani cu revolutiile,razboiele,imperiile,restauratiile,republicile),deja avem masoneria deci e evident..

     In 1848 a avut loc un dezmat revolutionar la nivel european,nu mai este nevoie sa mai zic nimic.

     In 1907 chiar noi Romanii am avut onoarea sa gazduim ultima rascoala taraneasca,singura explicatie pentru moment este desigur nivelul de trai si lipsa de orice grija a vietii pe care reformele lui Carol I le-au asigurat,taranu roman plictisit de moarte si cu stomacu plin de purcei de lapte si imbuibat cu viniosor a avut chef de ceva sport extrem..

     Revolutia Rusa la fel,oameni lipsiti de griji si cu chef de joaca,in rest Rusia stat reformat,societate lipsita de orice tensiune,Tarul mai iubit decat oricine,da deh,din nou si-au bagat sionistii-nemtii-americanii coada.

     De Batista si Sahul Iranului,este evident ca tot americanii i-au lucrat cu „Perversa”

     Bre io sunt de acord ca teoria conspiratiei functioneaza,dar totusi nu sunt de acord cu puterea atat de mare a conspiratiei,singurele lucruri pe care le pot face „conspiratorii” in genul asta de actiuni cum sunt revoltele populare este sa arunce o scanteie dupa care sa incalece valul exploziei,dar fondul problemei nu este nici scanteia si nici cine este „surferul” exploziei ci este starea exploziva la care este adus un popor de tensiunile care apar inevitabil in societate si pentru care nu exista nici o supapa in genul asta de regimuri,de nivelul de trai in general scazut care la fel este specific dictaturilor astora bananiere gen Assad.

     Aia care acum ii vor capul lui Assad asta(a carui singura calitate este a fost fisu lu tasu),crezi ca il urasc doar pentru ca asa iau invatat americanii?Sau pentru ca au un nivel de trai la pamant de care este responsabil in general regimul Ba ath Sirian care are puterea absoluta de aproape 50 de ani,pentru ca multi dintre sirieni au suferit abuzuri ale regimului,de care regimul are nevoie pt a se mentine la putere,pe multi dintre sirienii aia care acum sunt in strada nici nu ii intereseaza de americani,de ce o sa urmeze,de ce ii invata americanii,aia in primul rand sunt anti-americani,nu vor decat sa il zboare pe Assad si punct un soi de vot negativ,cel mai probabil o sa voteze cu vreo fratie musulmana,hezbolah etc.

     Toti politicienii pentru marele public sunt in primul rand niste produse mediatice care inevitabil mai devreme sau mai tarziu se uzeaza,la fel ca „Romanii are talent” are succes cativa ani dupa care sa terminat,Obama,Sarkozy,Basescu,Berlusconni la fel se intampla cu toti care dupa un numar mai mare sau mai mic de ani devin nepopulari,diferenta dintre un produs media politic si unul media de diverstiment este ca daca inisiti sa difuzezi 20 de ani „nora pt mama”,nu se va mai uita nimeni si cu asta basta,dar daca insisti 20 de ani cu un produs din asta politic expirat(asa cum este tot regimul Assad),asta nu face altceva decat sa indrepte toata ura,frustrarea,nemultumirea publicului catre el,daca mai ai si o situatie economica gri,cu atat mai bine pentru conspiratori.

     In lumea democratica a pierdut alegerile Churchill care a castigat un razboi mondial si tot l-au dat aia jos,a pierdut alegerile Kohl care a reunificat Germania si atins cel mai inalt nivel al prosperitatii din istorie Germaniei de pana la acel moment,si extraordinar pierde Basharel asta puterea,care apara el tarisoara de americani,da inevitabil va ajunge si asta la „shaormerie” la fel ca Saddam,Gadaffi.

     Intreb si io asa,puteau exista astfel de miscari care sa duca la caderea unui regim in Siria anilor 60?Atunci cand abea venisera la putere(lovitura de stat cei drept),baathistii,scoteai niste zeci-sute de mii de oameni si fs..Puteai sa il dai jos pe Putin prin 2005 cand iesea la vot cu 80%?Nici nu se punea problema,daca incercai un model ukrainian ajungeau sa il voteze si separatistii ceceni,da acum in 2012 cand Putin a devenit o platforma politico-mediatica imbatranita binenteles ca poti sa scoti niste sute de mii de oameni,este huiduit pe unde mai apare,coloana oficiala este claxonata in semn de protest in Moscova,iara daca mai insista cu agataul de putere,o ia pe drumul lui Nicolai al II lea,nu o sa mai fie niste sute de mii de oameni o sa fie niste milioane de oameni in strada,o sa poata Putin sa urle la toate megafoanele ca vrea Condolizza sa le ia Siberia ca nu o sa mai conteze.

     • @ Partizan 78,commentul este pentru colegul Partizan,cred ca m-am pozitionat gresit de a ajuns asa jos.

      • OK, perfect de-acord cu tine. Si pe Ceasca daca il dadeam jos (altfel) cu vreo 5 ani mai devreme era perfect. Pe toti ii tampeste la cap puterea, mai devreme sau mai tarziu.
       Deci, n-am ceva contra rascoalelor, atata vreme cat nu-si baga altii coada.
       Am ceva contra neo-imperialismului care a schimbat deja cateva zeci de guverne, cand n-au mai platit birul sau n-au raspuns la comenzi. Numa de la ww2 incoace.
       Si nu direct, ci prin tot felul de masinatii de-astea gen greve provocate, asasinate, presiuni asupra monedei, armament furnizat la greu “insurgentilor” si-altele. Toate insotite de o propaganda asa de stangace si streotipa, ca-mi insulta inteligenta (cata o fi) si ma plictiseste ca pe hotii de cai 🙂
       Ce atata ipocrizie… daca vor cartofii din subsolu’ sirian, de ce nu intra direct peste ei? de ce tre sa bage la inaintare civili, copchii si tineret manipulat? ( nush dac-ai observat, da’ “revolutiile” astea se fac cu de-astia de 16-24 de ani…. de ce oare??)

       Sigur c-or fi nemultumiri in Siria…da lasa-i sa si le rezolve singuri, daca chiar asta-i grija maxima care f.. occidentul si nu-l lasa sa doarma.

       Ce-ar fi sa se fi ocupat oleaca “comunitaea internationala” de Irlanda de Nord? (tot in stilul asta…) Ori de Tara Bascilor? Sau sa trateze SUA ca pe Siria/Libia/Yugoslavia etc, fi’nca negrii sau chinezii de pe-acolo is discriminati? (sigur, intrebarea-i retorica…)

       Stii, mi-a ramas in cap o fraza a unui pilot rus de Mi24, dintr-un documentar despre invazia sovietica in Afganistan:
       “un razboi civil e ca o cearta intre doi iubiti; daca se baga si-a treia persoana, nu face decat sa inrautateasca mult mai mult situatia”

       Cat despre blocurile si strazile facute de Ceasca… stii si tu ca erau facute pentru nevoile de-atunci (cum altfel? puteau aia sa prevada ca toate rablele din Germania o sa ajunga la noi? 🙂 ) Daca nu erau nici alea, n-ar fi fost nimic. Mai multe palate, probabil. Nimic nu opreste Romania sa se dezvolte conform necesitatilor actuale (mult mai multe masini etc). Si totusi, de 22 de ani, nu face decat sa rontaie ce-a ramas din vremea aia. Cu minuscule exceptii.
       Partea de estetica, cu “desfigurarea oraselor”, asta-i iar de vocea americii . Stii cat de injurat a fost arhitectul Haussmann? Ala care a daramat si reconstruit Parisul (asa cum il stim) in sec XIX? Iar asta-i la fel peste tot.
       De 22 de ani, repet, avem posibilitatea (ca natie) sa facem ceva mai bun, daca nu ne place ce-au construit ailalti. Si? s-a facut ceva?
       OK, hai ca poate reusesc sa intru weekendul viitor pe forum si continuam acolo discutia.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: