Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)

Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)

O nava spatiala americana fara echipaj uman la bord, destinata studierii prafului lunar, a fost plasata pe o orbita joasa a Pamantului la finalul zilei trecute.

Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) s-a separat cu succes de racheta purtatoare Minotaur V cu putin timp inainte de miezul noptii – a comunicat NASA.

Lansarea a avut loc de la Wallops Flight Facility, Virginia, si a reprezentat debutul rachetei Minotaur V dezvoltata de catre Orbital Sciences Corporation.

LADEE va petrece 23 de zile intr-o orbita eliptica inalta-joasa fata de Terra, inainte de a se deplasa gradual catre Luna.

Misiunea robotica a costat 280 milioane de dolari si a fost anuntata in 2008. Scopul este studierea atmosferei lunare rarefiate, aspect important pentru planul de a construi un telescop pe Luna, precum si pentru prospectarea in scopul construirii de baze selenare.

De asemenea, misiunea va testa si un dispozitiv de comunicatii laser cu care NASA doreste sa inlocuiasa radio comunicatiile care sunt lente si putin eficiente.

Misiunea LADEE este planificata pentru o durata de o suta de zile, dar aceasta poate fi extinsa la noua luni.

La final, sonda LADEE se va prabusi pe Luna iar impactul va fi obiectul unui studiu stiintific.

Sursa: RIA Novosti

Minotaur_V_carrying_LADEE_at_MARS_Pad_0B_2013-09-04

Minotaur V carrying LADEE at MARS Pad 0B

 

– Iulian Iamandi –