Dragi cititori!  Astăzi doresc a vă spune o mică poveste, legată de fotografia de mai jos.

Acum câteva zile, pe 23 aprilie mai exact, cu ocazia Retragerii cu torţe organizată de Statul Major al Forţelor Terestre, alergam pe lângă paradă împreună cu colegii mei pentru a prinde cele mai bune cadre pentru un material (care va urma în scurt timp).  La un moment dat, tocmai când colegul Marius Constantin se pregătea să prindă un cadru cu steagurile de identificare în marş, am asistat la următoarea scenă. Un bătrânel îşi lasă încet plasele jos şi îşi îndreaptă spatele gârbovit pentru a lua poziţie de drepţi şi a saluta coloana ce trecea intonând “Treceţi Batalioane Române Carpaţii!”.

Veteranul

Bătrânul a stat în poziţia de onor până la trecerea fanfarei apoi, vizibil emoţionat, s-a aplecat împleticindu-se să-şi ridice plăsuţele şi să pornească încet-încet spre casă.

Şi, din experienţă pot a spune, că nu este un caz singular. Nu odată am văzut, la ceremonialuri militare, câte un bătrânel sau mai mulţi cum, deşi este un efort vizibil pentru ei, aceştia iau poziţie de drepţi şi salută trecerea vreunei defilări sau intonarea imnului de stat.

Astfel, doresc a ajunge la amintirea sărbătorii de astăzi. Astăzi, dragi cititori, este Ziua Veteranilor.

Alegerea acestei zile s-a petrecut în urma faptului că la 29 aprilie 1902 a fost promulgat Înaltul Decret prin care toţi combatanţii Războiului de independenţă au fost declaraţi veterani. Astfel a apărut, din punct de vedere oficial şi public recunoscut un nou termen în sistemul militar românesc. Legea a suferit ulterior numeroase adnotări, după ce au mai urmat mari campanii ale Armatei Române în urma conflagraţiilor ulterioare.

Deşi rămân din ce în ce mai puţini, pe măsură ce timpul îşi spune cuvântul, veteranii, atât cât mai pot şi ei, stau drepţi în ciuda tuturor vicisitudinilor.

De aceea nu ne rămâne, atât colegilor mei cât şi mie personal, decât să le urăm LA MULŢI ANI! Sănătate şi putere! celor care au şi-au pus piepturile pentru apărarea patriei şi a noastră, a celor de după, indiferent de frontul sau conflictul în care au luptat. Toţi sunt veterani şi toţi sunt ai noştri!

Domnilor, mă înclin în faţa domniilor voastre!

Sursă: Calendarul Tradiţiilor Militare, Serviciul Istoric al Armatei, 2010

– drd. Emil Boboescu –