Armata Romana Fortele pentru Operatii Speciale

La multi ani cititorilor si prietenilor nostri din Fortele pentru Operatii Speciale

Locotenent Colonelul Radu Marzac loctiitor al comandantului Batalionului 630 Parasutisti Smaranda Braescu 01884

Locotenent Colonelul Radu Marzac loctiitor al comandantului Batalionului 630 Parasutisti “Smaranda Braescu”

La mulţi ani elitei elitelor Armatei Române, la mulţi ani celor ce cunosc frica dar nu se tem de ea!

La mulţi ani celor necunoscuţi, dar viteji!

La mulţi ani celor puţini, dar foarte importanţi!

Mai jos, vă prezentăm minidocumentarul tematic dedicat Forţelor pentru Operaţii Speciale din Armata României, din numărul opt al Focus – editat de către Direcţia Informare şi Relaţii Publice:

La 1 martie, militarii din Forţele pentru operaţii speciale din Armata României sărbătoresc 10 ani de la înfiinţarea primei structuri de acest gen de armă.

Aceste forţe sunt „vârful de lance” al capabilităţilor militare naţionale, structuri de elită, modulare, flexibile, în măsură să execute toate misiunile încredinţate.

În cadrul procesului amplu, dinamic şi rapid de transformare şi restructurare a Armatei României, o etapă foarte importantă a fost şi este reprezentată de crearea şi modernizarea forţelor pentru operaţii speciale (FOS).

Punând accentul pe calitate şi nu pe cantitate, România a reuşit, în ultimul deceniu, să-şi construiască structuri FOS profesioniste, încadrate de militari de elită, cu aptitudini dezvoltate de luptători, dar şi operaţionale, tehnice şi lingvistice. Aceşti militari sunt, în acelaşi timp, paraşutişti, scafandri, alpinişti, capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite şi să îndeplinească o varietate foarte mare de misiuni, cum ar fi: acţiune directă, recunoaştere specială, contra-terorism, căutare şi salvare în luptă, culegere de informaţii, infiltrare din aer, protecţie apropiată, etc.

Fără a fi un substitut pentru forţele convenţionale, FOS reprezintă azi o componentă specializată de intervenţie discretă şi rapidă a armatei, destinată  să execute cu mare precizie o gamă largă de misiuni cu caracter deosebit: cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în teatre de operaţii, intervenţie antiteroristă şi contrateroristă împreună cu forţele speciale ale coaliţiilor şi alianţelor la care România este parte. Acest lucru presupune utilizarea unor operatori policalificaţi, puternici, curajoşi, inteligenţi, rezistenţi la eforturi extreme fizice şi psihice, tenace, agili, animaţi de spiritul perfecţiunii.

Un pas important în consolidarea structurilor de forţe pentru operaţii speciale a fost constituirea, în anul 2011, a Brigăzii 6 Operaţii speciale „Mihai Viteazul” care, în acelaşi an, a primit  şi Drapelul de luptă.

Alături de aceste schimbări structurale, un efort considerabil a fost depus în activitatea de management a resurselor umane, în selecţia, instruirea şi antrenarea unor militari de primă calitate, în achiziţionarea armamentului şi echipamentelor adecvate, în modernizarea bazelor de antrenament, precum şi în conceperea doctrinelor, manualelor şi instrucţiunilor specifice FOS.

În ceea ce priveşte contribuţia României cu structuri de FOS în teatrele de operaţii, Afganistanul a reprezentat şi reprezintă proba de foc pentru FOS române. Astfel, în aprilie 2006, primul contingent românesc de FOS şi-a început misiunea în Afganistan, în cadrul operaţiei „ENDURING FREEDOM”, al forţelor de coaliţie conduse de SUA.

Începând cu aprilie 2008, FOS române din Afganistan desfăşoară operaţii militare în cadrul ISAF, executând misiuni de luptă în zone considerate din cele mai periculoase.

În cei 7 ani de misiuni de luptă în Afganistan, FOS şi-au demonstrat aptitudinile şi posibilităţile, curajul, coeziunea, spiritul de sacrificiu şi de camaraderie. Acest fapt este dovedit de numeroasele medalii şi certificate de apreciere, atât naţionale cât şi internaţionale primite de membrii FOS care au luptat în Afganistan. Din păcate, o parte dintre luptătorii din FOS au plătit, chiar cu sacrificiul suprem, succesul misiunilor încredinţate.

 

2 Comments

  • La multi ani baietilor de la Fortele de Operatiuni Speciale sunt singurii care mai pot in acest moment da o riposta oricul s-ar hotara ca sa ne atace in acest moment!

  • io as vrea sa scriu cateva randuri despre un ofiter care a avut un rol extrem, extrem de important la infiintarea FOS, dar o sa ma rezum sa ii scriu doar numele: General de Brigada (r) Dumitru Miu. La multi ani, Domnule General!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: